instalari si mutari antene satelit
Traduceri Autorizate Londra - Romani in UK
Contabilitate - Tax Return - CIS - Romani in UK

Inchiriere apartament ca si student nou-venit

Fosti, actuali si viitori studenti ai universitatilor britanice
36 posts • Page 1 of 21, 2

Postby torrent82 » Sep 27th, '11, 22:25

Salutare tuturor.

Probabil ma veti injura ca am creat acest thread nou pe un subiect care deja exista probabil de multe ori pe acest forum.
Eu si cu prietena mea urmeaza sa finalizam dosarul pentru a aplica pentru facultate in UK.
Toate bune si frumoase pana la un punct.
Cea mai mare frica a mea este ca ne vor accepta si ca nu vom avea unde locui si din cate am inteles si citit de pe aici pentru a putea inchiria acolo imi trebuie tot felul de verificari si recomandari ceea ce tin de un trecut financiar, etc, trecut pe care noi nu il avem in UK. Noi nu existam pentru ei inca deci acolo nu avem istoric.
Ideea era sa vin eu in UK prin februarie si sa incerc sa aranjez ceva. Inca o dificultate o pune faptul ca avem un motan pentru care deja ne-am interesat de ce avem nevoie sa il aducem cu noi.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Imi pot gasi un mic apartament - gen garsoniera - in care sa stam doar noi doi si motanul nostru fara sa avem istoric acolo? Daca da, am inteles ca daca nu ai istoric acolo iti cer sa platesti chiria pe toata perioada contractului...sincer la - sa zicem - 450 de lire pe luna pe 12 luni, nu cred ca as avea disponibili 5400 de lire asa dintr-o "lovitura".
Ce ma sfatuiti sa fac ? Situatia cu motanul este ca nu il putem lasa acasa. Nimeni aici nu prea vrea sa aibe grija de el plus ca il avem de 7 ani si e deja ca si copilul nostru (stiu, suna stupid).
Astept cu nerabdare sfaturile voastre.

Multumesc mult,
Victor
torrent82
Discipol
Discipol

Re: Inchiriere apartament ca si student nou-venit

Postby pop1982 » Sep 27th, '11, 22:33

torrent82 wrote:Salutare tuturor.

Probabil ma veti injura ca am creat acest thread nou pe un subiect care deja exista probabil de multe ori pe acest forum.
Eu si cu prietena mea urmeaza sa finalizam dosarul pentru a aplica pentru facultate in UK.
Toate bune si frumoase pana la un punct.
Cea mai mare frica a mea este ca ne vor accepta si ca nu vom avea unde locui si din cate am inteles si citit de pe aici pentru a putea inchiria acolo imi trebuie tot felul de verificari si recomandari ceea ce tin de un trecut financiar, etc, trecut pe care noi nu il avem in UK. Noi nu existam pentru ei inca deci acolo nu avem istoric.
Ideea era sa vin eu in UK prin februarie si sa incerc sa aranjez ceva. Inca o dificultate o pune faptul ca avem un motan pentru care deja ne-am interesat de ce avem nevoie sa il aducem cu noi.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Imi pot gasi un mic apartament - gen garsoniera - in care sa stam doar noi doi si motanul nostru fara sa avem istoric acolo? Daca da, am inteles ca daca nu ai istoric acolo iti cer sa platesti chiria pe toata perioada contractului...sincer la - sa zicem - 450 de lire pe luna pe 12 luni, nu cred ca as avea disponibili 5400 de lire asa dintr-o "lovitura".
Ce ma sfatuiti sa fac ? Situatia cu motanul este ca nu il putem lasa acasa. Nimeni aici nu prea vrea sa aibe grija de el plus ca il avem de 7 ani si e deja ca si copilul nostru (stiu, suna stupid).
Astept cu nerabdare sfaturile voastre.

Multumesc mult,
Victor

Victor acum depinde si in ce zona veniti , cat despre motan stai linistit, asa isi respecta animalele mai mult decat prietenii -nu-ma-uit- , deci sunt destui care accepta pet in Uk.
despre chirie nu iti cere nimeni un an avans, asta poate vre-o agentie, dar in mod normal platesti chiria si o luna avans, poate 3 maxim deoarece veniti ca studenti.
Aveti timp pana la anu sa va gasiti direct de la proprietar si sa-i faceti pasaport motanului -da-da- -da-da- -da-da- .
Multa bafta
pop1982
Contributor
Contributor

Postby torrent82 » Sep 27th, '11, 22:59

Multumesc pentru raspuns. M-ai mai linistit putin. Dupa cum am spus suntem inca in proces de finalizare a dosarului pentru a aplica prin UCAS si deja eu am niste probleme cu scrisoarea de recomandare de la munca de stau de o luna pentru o hartie idioata de mi-e groaza.
Stiu ca mai avem mult timp la dispozitie, prefer sa stiu din timp ce e de facut ca sa stiu cum imi planific lucrurile.
Unde vom veni depinde de ce universitate ne accepta acum. Noi speram ca in Oxford vom veni.
Sunt dispus sa platesc avans vreo 2 - 3 luni plus garantie sau depozit. Ma gandesc ca direct de la proprietar nu avem cum sa gasim decat daca mergem acolo dinainte sa cautam si asta poate dura ceva, iar eu am in plan prin februarie sa vin acolo dar mai mult de 2 saptamani nu as avea la dispozitie deoarece eu inca mai planuiesc sa lucrez aici pana prin iunie.
Am auzit de o tipa care si-a "aranjat" totul prin internet si cand s-a dus acolo sa inceapa facultatea a stat pe strazi ca a descoperit ca era teapa si s-a trezit cu o groaza de bani dati pe geam si fara locuinta...si sincer nu vreau sa trec prin asa ceva.
torrent82
Discipol
Discipol

Postby tomymcr » Oct 2nd, '11, 17:17

Sunt proaspat student in londra si am trecut prin aceleasi probleme.In general nu prea iti sunt bagate in seama aplicatiile decat daca sunt facute de aici sau te duci la o unitate de invatamant privata dar nu se stie,poate aveti medii f bune.Nu uitati de IELTS,trebuie sa aveti cel putin 6.5-7.Eu nu am primit absolut nici un raspuns cand am incercat sa inchiriez locuinta din Romania.A trebuit sa ajung aici si ca sa inchiriez un apart. studio, am platit 6 luni in avans(asa mi-au cerut toate agentiile)+1 luna depozit.Solutie este sa va rezervati o camera ieftina la un hostel pt cateva zile ,timp in care aveti timp sa cautati sa inchiriati o camera unde este posibil sa gasiti chiar si fara depozit.In afara de internet,va sugerez ca in zona unde va decideti sa locuiti sa va duceti la news agents-unde sunt afisate multe oferte .
PS.Ei sunt interesati in primul rand de scrisori de recomandare de la facultate,liceu si mai putin de la locul de munca
tomymcr
Haiduc
Haiduc

Postby torrent82 » Jan 23rd, '12, 18:33

Revin cu update.
Recent am fost acceptati la University of Sunderland ceea ce este fantastic!
E careva pe acolo sa in zona?
Ma intereseaza sa incep sa imi caut locuinta si nu vreau home share pentru ca nu voi veni singur.
Am inteles ca cel mai sigur mod de a gasi o locuinta este prin intermediul unei agentii. Eu as vrea sa vin inainte timp de vreo 2 saptamani si sa imi gasesc locuinta de pe acum si nu stiu cu cati bani sa vin dupa mine.
Ca si credit check sau ceva similar nu e ok sa vin cu un extras de cont din Romania? Sincer nu imi convine sa platesc 12 luni chiria in avans. 6 luni ar fi maxim desi nici asta nu imi prea suna ok.
Cum se procedeaza? Primesc cheie de acum? Pre-contractul se semneaza la notar sau ceva de gen? Prietena mea care va locui cu mine trebuie sa fie si ea prezenta la semnarea pre-contractului sau poate sa imi dea imputernicire sau pot sa ma trec doar eu pe contract?
Frica mea cea mai mare este sa nu cumva sa vin in august si sa nu am unde sa locuiesc dupa ce am dat bani plus ca nu am idee cum se procedeaza si vreau sa fiu sigur ca nu imi iau tzeapa.

Multumesc mult
torrent82
Discipol
Discipol

Postby splash » Jan 24th, '12, 01:59

Pt studentii din primul an (inteleg ca amandoi sunteti admisi) se ofera cazare in campusul universitar. UIte-te pe site-ul facultatii sau UCAS si vezi unde trebuie sa aplici. E mult mai sigur si simplu decat sa-ti cauti 'share'.
http://ucas.faq-help.com/?search=accomodation

Bafta! si felicitari -thumbsup-
splash
Mentor
Mentor

Postby torrent82 » Jan 24th, '12, 19:44

Multumesc pentru raspuns. Noi avem si un motan si daca mi l-ar accepta in cămin nici ca nu m-as mai stresa cu gasitul locuintei. Motanul nu avem cum sa il lasam in tara pentru ca nu avem cui.
torrent82
Discipol
Discipol

Postby torrent82 » Feb 1st, '12, 18:19

UPDATE: Am fost sunat ieri de catre o tanti de la o agentie de imobiliare si mi-a trantit surpriza ca cica eu sunt student (deja sunt catalogat si aparent pana nu termin facultatea nu mai scap de asta) si ca vreau private accomodation. Cica cu pisica nu imi poate gasi decat la parter (de parca ma apuc sa dau proprietarul in judecata daca sare pisica pe geam doar pentru ca e vina lui ca apartamentul e la etaj JESUS) si ca nu ma poate ajuta cu cautarea unei locuinte de acum.
Sa revin pe la inceputul lui iulie si cand imi gaseste ceva cica sa ii trimit depozitul si sa stabilim data la care voi merge acolo sa ma mut si in ziua stabilita sa ma duc cu catel, cu purcel direct de la aeroport sa semnam actele si sa imi dea cheile...WHAT?
Cica "private tennants" au prioritate inaintea studentilor si ca nu poate omul sa isi tina apartamentul blocat pana in august cand ma mut eu...
Mi-a zis ca ori imi trebuie garantor din UK, ori trebuie sa platesc toata chiria in avans la momentul semnarii contractului...si ca IMI TREBUIE DOUA FORME DE IDENTIFICARE. Una poate fi pasaportul si a doua cica trebuie sa fie ori un bank card din UK ori "student union card"...pai de unde student union card cand eu ma mut in august si scoala incepe in septembrie?!

Voi ce parere aveti de chestia asta?
torrent82
Discipol
Discipol

Postby torrent82 » Feb 9th, '12, 09:33

C'mon people anything please!!! Sunt absolut disperat si deja nu mai pot dormi noaptea cum trebuie pentru ca ma roade stresul asta...
torrent82
Discipol
Discipol

Postby Mutu » Feb 10th, '12, 08:21

Informatiile pe care ni le-ai dat sunt destul de vagi, asa ca raspund si eu cum ma pricep.
Suna la universitate si explica-le tot ce ne-ai scris mai sus. Poate(zic si eu) o sa-ti elibereze un "student card". Daca nu, poti sa-ti deschizi un cont bancar, insa tot cu ajutorul universitatii. Atentie! S-ar putea sa-ti ceara sa mergi la universitate pentru interviu, inainte de a incepe cursurile. Asta in functie de ce anume vrei sa faci ori daca ai de gand sa iei un "student loan".
Mai asteapta si alte pareri.

PS. Ai grija cu pisica. Socoteala de acasa, nu se potriveste cu cea de la targ.
Image
Mutu
Contributor
Contributor

Postby torrent82 » Feb 14th, '12, 20:10

Multumesc pentru raspuns.
Situatia e urmatoarea - suntem doua persoane + o pisica. Vrem sa ne gasim locuinta cu chirie.
Ce am inteles:
- nu se accepta animale in campus
- daca imi gasesc chirie prin agentie trebuie ori sa am garantor din UK ori sa platesc toata chiria in avans pe perioada contractului
- daca imi gasesc independent de agentie s-ar putea sa platesc doar cateva luni in avans + depozit
- daca optez prin agentie nu imi pot "rezerva" un apartament de pe-acum pana in august cand vreau sa ma mut acolo

Ce imi este neclar:
- daca imi caut apartament prin particular ce riscuri sunt
- nu stiu cum se procedeaza in cazul in care imi caut locuinta prin particular pentru ca nu vreau sa dau cateva mii de lire si sa ma trezesc in strada
- daca am sansa sa gasesc un apartament independent de agentie de acum si sa-l tina pana in august si cum se procedeaza

Daca informatiile sunt vagi sorry, chiar incerc sa dau cat mai multe informatii ca doar e interesul meu sa aflu mai multe.
Va rog intrebati-ma si va raspund pentru ca e o mare grija pentru noi aceasta locuinta.
Daca universitatea ma accepta va trebui sa merg in UK inainte de a incepe anul pentru interviu pentru ca cer student loan? In ce ar consta acest interviu? DA vreau sa cer student loan.
La ce anume te-ai referit cu pisica? E destul ca am auzit ca British Airways cer 800 de euro pentru transportul pisicii...asta mai trebuie sa mai fie si altceva. Please help!!!

Multumesc
torrent82
Discipol
Discipol

Postby albea » Feb 14th, '12, 21:35

Intr-adevar, nu este usor. Eu, in locul tau as veni cu cel putin o luna inainte ca sa rezolv problema locuintei. Cu pisica cred ca va fi si mai greu. Daca nu ma insel, trebuie sa stea o vreme la Heathrow in carantina, care costa si aia niste bani.
albea
Contributor
Contributor

Postby Mutu » Feb 15th, '12, 01:10

Pentru inceput trebuie sa-ti stabilesti prioritatile. Daca pisica este prioritatea numaru' unu, ma simt nevoit sa-ti spun ca sansele tale de reusita se micsoreaza cu 50%... Sunt atatia de "daca" la mijloc.
Hotaraste-te ce vrei sa faci, suna universitatea, afla tot ce se poate afla(interviu, cazare, student loan etc), mai cauta pe google.co.uk si alte informatii, intr-un cuvant fa-ti un plan de bataie de care sa te tii si apoi te mai asteptam cu alte intrebari.
Varianta cu inchiriatul de la particular prin telefon este cea mai neindicata. Sunt multe variabile in joc. Cauta pe forum si-o sa gasesti multe peripetii cu cazarea in Uk.
Noi nu putem sa-ti dam reteta ideala de succes, eventual putem sa-ti bagam bete-n roate... Glumesc...
Image
Mutu
Contributor
Contributor

Postby AndreeaAtu » Mar 1st, '12, 16:34

In primul rand, ZEN!

Bun, te-ai linistit? Pentru ca urmeaza sa iti zic atat de multe informatii incat la sfarsit ti se va invartii capul in loc si abia atunci ai motiv de panica. Se intampla ca stiu cate ceva despre ambele situatii.

Ca student, ai mai multe optiuni - multe nu prea stralucite, din pacate. In primul rand, spunea cineva mai devreme de cazare in campus. Da, dar foarte costisitoare, mult mai costisitoare decat sa locuiesti la privat. Si nu iti vor accepta niciodata motanul
Apoi, la privat - exista agentii care se ocupa de studenti, si agentii care se ocupa de profesionisti. Dupa cum exista proprietari care prefera fie prima categorie, fie pe cea de a doua. In general, la cei care se ocupa cu inchirierea catre studenti, nu se accepta animale de casa. Apoi, pentru studenti se inchiriaza cu camera - cum din cate inteleg voi sunteti doi, optiunea aceasta nu este prea buna din doua motive: veti locui cu inca alte 1-2-3 persoane in casa, chiar daca minunea-minunilor gasiti un proprietar si o agentie care sa fie de acord cu motanul, iti dai seama care sunt sansele sa gasesti si colegi de casa asijderea. In plus, va trebui sa platiti doua camere, chiar daca veti folosi una singura, fiind un cuplu. Iar cand platesti doua camere ca studenti (de la £250 x2 in sus plus facturi) ajungi mult mai scump decat inchiriind singuri o garsoniera sau o casa cu doua camere.
In final, optiunea care mi se pare cea mai ok dat fiind ca sunteti un cuplu si aveti motanelul - contacteaza agentii si nu mentiona ca sunteti studenti - never-ever. Intra pe rightmove.co.uk si cauta orasul care te intereseaza. Apoi alege cateva case care sa va convina ca pret, probabil veti vrea furnished, iar apoi suna-i si intreaba-i daca pentru casa respectiva, proprietarul ar fi dispus sa accepte un motan, in conditiile in care vei plati un depozit mai mare. Dar nu poti face asta acum, nu poti face asta pana cu vreo cateva saptamani inainte de data de plecare. Problema este ca studentilor li se cer mai putine verificari, nu li se cer referinte, doar depozit. Ca profesionist ti se cer referinte (de la angajator, de la fostul proprietar si un salariu mai mare decat chiria x 2.5). Acum... exista cai ocolitoare, cred ca iti dai si tu seama...
Poti intra pe gumtree.co.uk sau pe roomate.co.uk si sa incerci direct cu proprietari, sunt care prefera asa, ca sa nu mai plateasca taxe catre agentie, nici tu nu mai platesti taxele de agentie, nu ti se mai cer nici atat de multe verificari, nu iti verifica creditul sau salariul, cel mult, desi si asta foarte rar, iti cer 1-2 scrisori de recomandare (evident, in lb. engleza - mai bine le scrii tu decat sa umbli prin traducatori si notari). Mai putine mofturi, mai putine cheltuieli, iti ia si motanul mai probabil, chiria e de obicei mai mica, dar posibil sa fie putin mai greu de gasit decat pe rightmove.co.uk.
Si solutia ideala - prin prieteni, cunostinte, chiar si aici pe forum. Daca erati la o alta universitate, mai aproape de unde locuiesc eu, puteati sta cu noi cateva luni. Dar asa, mai incearca chiar aici pe forum, trebuie sa dai peste cineva, chiar si pe termen scurt, pana va faceti permis de munca si puteti inchiria voi insiva.
Ti-as spune sa vii cu cateva luni inaintea prietenei si a motanului, sa stai cu un amic undeva, sa muncesti si apoi sa inchiriezi tu pe cand vin si ei - ar fi solutia perfecta, dar tinand cont ca acum dureaza cateva luni sa obtii permisul de munca chiar si ca student, ti-ar fi imposibil.

Bun, acum legat de motanel. Te-au cam dezinformat... :) Incepand de la 1Ian 2012, conditiile pentru a veni in UK cu un animal de casa, s-au mai relaxat - citeste aici http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/ exact ce si cum si mai intreaba-ma daca ai nelamuriri.

Sper ca ti-a fost de folos informatia, daca mai ai nelamuriri, zi-mi si incerc sa te mai ajut cum pot :)

torrent82 wrote:Multumesc pentru raspuns.
Situatia e urmatoarea - suntem doua persoane + o pisica. Vrem sa ne gasim locuinta cu chirie.
Ce am inteles:
- nu se accepta animale in campus
- daca imi gasesc chirie prin agentie trebuie ori sa am garantor din UK ori sa platesc toata chiria in avans pe perioada contractului
- daca imi gasesc independent de agentie s-ar putea sa platesc doar cateva luni in avans + depozit
- daca optez prin agentie nu imi pot "rezerva" un apartament de pe-acum pana in august cand vreau sa ma mut acolo

Ce imi este neclar:
- nu stiu cum se procedeaza in cazul in care imi caut locuinta prin particular pentru ca nu vreau sa dau cateva mii de lire si sa ma trezesc in strada
- daca am sansa sa gasesc un apartament independent de agentie de acum si sa-l tina pana in august si cum se procedeaza

Daca informatiile sunt vagi sorry, chiar incerc sa dau cat mai multe informatii ca doar e interesul meu sa aflu mai multe.
Va rog intrebati-ma si va raspund pentru ca e o mare grija pentru noi aceasta locuinta.
Daca universitatea ma accepta va trebui sa merg in UK inainte de a incepe anul pentru interviu pentru ca cer student loan? In ce ar consta acest interviu? DA vreau sa cer student loan.
La ce anume te-ai referit cu pisica? E destul ca am auzit ca British Airways cer 800 de euro pentru transportul pisicii...asta mai trebuie sa mai fie si altceva. Please help!!!

Multumesc
AndreeaAtu
Caligraf
Caligraf

Postby glissando » Mar 1st, '12, 18:15

Nu stiu in general ce se poate intampla, pot insa sa iti spun ce am patit eu. Mi-am cautat initial tot la particulari (anunturi pe gumtree si loot) si am vizitat o gramada de locuinte dubioase rau. Nu doar zonele erau dubioase, ci existau si probleme precum: nu mergea apa; electricitatea era cu fise (bagi fisa, ai curent, s-a terminat fisa, s-a taiat) si tariful il stabilea proprietarul; era mizerie de nedescris; erau vecini care se bateau chiar cand am mers eu sa vad apartamentul; chiriasul era inca acolo si nu stiam pana cand are contractul; mi s-a zis ca incalzirea era cu gaze ca sa aflu ca era electrica (mult mai scump); mi s-a propus sa ma mut intr-o locuinta sociala care mi-ar fi fost subinchiriata mie de chiriasul de la council -ras4- ceea ce este total ilegal; mi s-a propus sa locuiesc undeva fara contract.
Pana la urma am apelat la o agentie si desi si cu ei au fost probleme initial din cauza pasaportului meu romanesc -ras2- pana la urma s-au rezolvat lucrurile

Daca totusi gasesti prin proprietar ceva acceptabil si convenabil, cel mai bine este sa cauti pe net care sunt drepturile chiriasului + un model de contract si sa semnezi contract cu proprietarul, citind totul cu atentie si aducand si un martor, care sa nu fie ruda cu tine.

Asta nu stiu. Merita sa incerci, nu se stie niciodata. De regula insa apartamentele se scot la inchiriat cam cu o luna - doua inainte de expirarea contractului chiriasului care sta deja acolo, dar daca ai noroc, cine stie, poate dai de vreun proprietar care stie clar ca ii pleaca un chirias in august.
glissando
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby torrent82 » Mar 3rd, '12, 19:57

Oh crap! Sincer prin cate am trecut pana acum ca sa ajung acolo asta mi-ar mai trebui sa ma trezesc cu surprize si cu cazarea.
Prefer sa ma duc prin agentie. Te rog mult spune-mi ce probleme au fost cu pasaportul romanesc?? La ce sa ma astept? Ti-au cerut si un al doilea act de identitate?
Mie tanti de la agentie mi-a zis ca voi avea nevoie de doua forme de identificare - una din tara mea si alta de acolo...ce naiba?? Ce probleme ai avut?
Multumesc mult de sfaturi. Din ce in ce mai multe semne se aduna care ma indruma spre agentie deci cred ca pana la urma asta o sa fac
torrent82
Discipol
Discipol

Postby AndreeaAtu » Mar 16th, '12, 08:44

torrent82 wrote:Oh crap! Sincer prin cate am trecut pana acum ca sa ajung acolo asta mi-ar mai trebui sa ma trezesc cu surprize si cu cazarea.
Prefer sa ma duc prin agentie. Te rog mult spune-mi ce probleme au fost cu pasaportul romanesc?? La ce sa ma astept? Ti-au cerut si un al doilea act de identitate?
Mie tanti de la agentie mi-a zis ca voi avea nevoie de doua forme de identificare - una din tara mea si alta de acolo...ce naiba?? Ce probleme ai avut?
Multumesc mult de sfaturi. Din ce in ce mai multe semne se aduna care ma indruma spre agentie deci cred ca pana la urma asta o sa fac

Sincer, ca nou-venit in UK, deci fara posibilitatea de a oferi referinte si credit score aici, si mai ales cu pisica, prin agentie va fi in cel mai bun caz aproape imposibil sa inchiriezi ceva. Pentru inceput, pana va angajati aici, ar fi de preferat sa incercati direct cu proprietari.

O alta varianta, daca vrei neaparat prin agentie, ar fi sa platiti un depozit imens cam de valoarea chiriei pe 6 luni. Daca aveti banii acestia, sunteti ok, daca nu, cam dificil sa gasiti o agentie care sa va inchirieze aici fara referinte si credit check.
AndreeaAtu
Caligraf
Caligraf

Postby glissando » Mar 17th, '12, 11:28

@torrent82

Te rog mult spune-mi ce probleme au fost cu pasaportul romanesc?? La ce sa ma astept? Ti-au cerut si un al doilea act de identitate?

Scuze ca raspund asa tarziu insa acum am vazut post-ul tau. Probleme au fost din cauza cetateniei mele, citisera probabil tot felul de lucruri groaznice despre romani in ziare si cand mi-au vazut pasaportul (eu nu le-am zis cetatenia initial, n-am crezut ca e asa important) mi-au cerut sa platesc pe 6 luni in avans sau sa vin cu un girant insa conditiile pentru girant erau atat de drastice - girantul trebuia sa continue sa plateasca chiria chiar daca eu muream! - incat le-am zis ca nici eu personal nu m-as pune girant pentru mine in conditiile astea -ras4-
Asta se intampla in 2007 cand nu se cereau avansuri asa mari la toata lumea - mi-am intrebat colegii de serviciu de diverse nationalitati alta decat cea romana -nu-ma-uit- daca li s-a cerut sa plateasca anticipat pe 6 luni cand au venit si mi-au zis ca nu. M-am dus inapoi la agentie si le-am zis asa: uite care e treaba, eu v-am dovedit ca am venituri si un serviciu stabil, am discutat cu alti colegi straini care mi-au zis ca nu au avut de platit pe 6 luni inainte si carora nu li s-a cerut girant, e clar ca faceti asta din cauza nationalitatii mele pentru ca nu mi-ati spus de prima data de conditiile astea, numai dupa ce ati vazut pasaportul; e clar ca ma discriminati si e o prostie, eu pierd un apartament bun si voi pierdeti un chirias bun, aveti o zi sa va hotarati daca mergem mai departe sau nu. Surpriza a fost ca m-au sunat dupa jumate de ora sa imi spuna ca gata, am apartamentul. Chestia e ca daca nu ma sunau sa imi spuna ca pot sa iau apartamentul ma gandeam foarte serios sa merg mai departe si sa ii dau in judecata pentru discriminare rasiala. Inteleg ca acum conditiile astea cu chiria pe 6 luni sunt impuse si altor straini nu doar romanilor asa ca nu mai suntem doar noi supusi acestor cerinte. Insa trebuie sa te interesezi totdeauna la colegi de alte nationalitati sa vezi ei ce conditii au avut si daca ale tale sunt mai aspre si nu exista alte explicatii, esti discriminat rasial si poti sa te certi cu ei, se le ceri sa te trateze ca pe toata lumea. Bafta in tot ce vei face pe aici.
glissando
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby Mutu » Mar 19th, '12, 02:13

E prima data cand aud o intamplare de genul asta, in special in 2007. Nu ma intelege gresit, dar probabil cei de la agentia respectiva auzisera de conationalii nostri care la vremea respectiva inca "manevrau" bancomatele.
Mi-a placut cum ai pus problema cu discriminarea.

Postare trimisa de pe AiFon folosind Tapatalk
Image
Mutu
Contributor
Contributor

Postby glissando » Mar 19th, '12, 21:10

Cred ca am avut eu ghinion pentru ca am patit o chestie similara si la GP tot in 2007 cand m-am inscris, am fost la o clinica si mi-au zis ca ei nu accepta pacienti romani. Am sunat si am facut plangere la Patient Helpline si m-au sunat sa imi spuna ca gata, s-a rezolvat, ma accepta GP-ul, dar eu le-am zis ca nu mai vreau eu, ca m-am gandit mai bine si nu vreau sa raman fara vreun rinichi sau sa ma trateze vreun Mengele. :-)
glissando
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby torrent82 » Apr 12th, '12, 23:14

Din toata documentatia adunata de catre mine pana acum reiese ca cel mai bine problema se va rezolva la fata locului asa ca spre sfarsitul lunii iunie o voi suna pe agenta cu care am vorbit in februarie si ii voi spune sa imi caute apartamente pe care sa le pot vedea iar pe la inceputul lui iulie voi merge acolo sa stabilim tot ce trebuie. Sunt dispus sa platesc chiria in avans pe un an intreg si asta sper sa fie suficient si sa elimine orice impediment.
Am inteles ca initial se va plati un depozit de pana in 150 de lire, se stabileste data la care ne vom muta, mergem in ziua respectiva platim banii si primim cheile si gata.
Sounds simple enough, but I can't help but wonder if there's more to it...
Mai este foarte putin timp la dispozitie si uneori ma simt ca si cum risc sa raman fara locuinta in UK...

Anyway sarbatori fericite tuturor!
torrent82
Discipol
Discipol

Postby AndreeaAtu » Apr 13th, '12, 11:19

£150 este mai mult decat sigur taxa agentiei, care trebuie platita doar ca sa iti proceseze cererea. Mai incolo, cu depozitul alta mancare de peste :)

Succes!
AndreeaAtu
Caligraf
Caligraf

Postby Mutu » Apr 14th, '12, 00:00

AndreeaAtu wrote:£150 este mai mult decat sigur taxa agentiei, care trebuie platita doar ca sa iti proceseze cererea. Mai incolo, cu depozitul alta mancare de peste :)

Succes!

Aveti grija cand platiti acele 150 de lire, fiindca multe agentii imobiliare le incaseaza pentru primele 6 luni de contract.

trimis de pe mobil
Image
Mutu
Contributor
Contributor

Postby torrent82 » Apr 19th, '12, 23:19

Iar asta ce anume inseamna? Daca eu ma duc cu banii pentru chirie pe un an intreg ce treaba au cele 6 luni?
Ok whatever comision pentru agentie plus depozit dar care-i faza cu cele 6 luni?
torrent82
Discipol
Discipol

Postby costoboc » Apr 19th, '12, 23:45

Cred ca @mutu a vorbit de 6 luni pentru ca asta este de obicei perioada pe care se cere plata in avans, deci si primul contract va fi pe 6 luni. Unele agentii (mie mi s-a intamplat) percep si taxa de reinoire a contractului, care e (sau ar trebui sa fie) un pic mai mica decat taxa initiala. Deci aveti grija ce platiti si intrebati care sunt conditiile de reinoire.

Nu de mult am vazut la TV un show despre o agentie obscura care lua taxa de aplicatie, indiferent daca te accepta sau nu, bani ramaneu dati - atentie mare ce platiti!

Deci la inchiriere, daca este prin agentie se plateste o taxa agentiei care nu intra in calculul chiriei si variaza de la o firma la alta.
Apoi se da un depozit, pe care il primesti inapoi dupa ce parasesti locuinta si o lasi cel putin in aceiasi stare in care ai primit-o.
Plata chiriei se face in avans chiar daca platesti lunar. Ex. - pe 1 ale luni pentru luna care urmeaza

Un sfat: nu oferi bani in avans pe 1 an, lasa-i pe ei sa ceara cat vor, eventual spui doar ca ai posibilitatea sa platesti "up front few months". Va fi cu siguranta mai putin.
costoboc
Contributor
Contributor

Postby AndreeaAtu » Apr 24th, '12, 09:31

torrent82 wrote:Iar asta ce anume inseamna? Daca eu ma duc cu banii pentru chirie pe un an intreg ce treaba au cele 6 luni?
Ok whatever comision pentru agentie plus depozit dar care-i faza cu cele 6 luni?

Cum spuneau si costoboc si mutu mai sus, mare atentie la alegerea agentiei imobiliare pentru ca fiecare percepein alt mod aceste comisioane

Comisionul agentiei se percepe la inceput, cand depui aplicatia pentrua fi luat in considerare ca potential chirias al respectivei proprietati. Acest comision variaza in functie de agentie, din cate stiu eu, de la £80/proprietate la £175/persoana. Unele agentii cer aceasta taxa de casa, indiferent de cate persoane sunt incluse pe aplicatie, altele o cer pentru fiecare viitor chirias. Acest comision acopera cheltuielile lor cu verificarea referintelor tale, cu procesarea aplicatiei, cu intermedierea inchirierii, cu realizarea contractului, cu asigurarea depozitului, si ofc, o parte din profitul lor. Acest comision se plateste la inceput - fara banii acestia nu ti se proceseaza aplicatia. Mare atentie, de preferat ar fi sa gasiti o agentie care percepe aceasta taxa doar pentru aplicantul principal, nu pentru amandoi.

Apoi, daca contractul este Shorthold Tenancy Agreement, dupa 6 luni, contractul trebuie prelungit din nou daca vreti sa ramaneti in acea proprietate si daca proprietarul si agentia sunt si ei de acord. La prelungirea contractului, unele agentii percep din nou acea taxa pentru intocmirea si intermedierea contractului. Mare atentie, comisionul acesta nu e ceva despre care sa vi se spuna "upfront", ci abia cand aplicati prima data pentru casa.

costoboc spunea mai sus ca unele agentii, mai obscure, percep taxa de aplicatie pe care nu ti-o mai returneaza chiar daca iti refuza aplicatia. Singura mea adaugare aici, ar fi ca nu doar cele f obscure. Se intampla destul de frecvent. Deci din nou, mare atentie, intrebati ce se intampla cu banii pentru aplicatie daca sunteti refuzati.

In ultimul rand, tu spui ca te-ai resemnat cu ideea ca va trebui sa platesti chiria pe 6luni-un an in avans. Sper ca intelegi ca asta va insemna ca la aplicare sa platesti cca £100-£200, apoi la semnarea contractului cca £2400 - £5000, iar apoi, dupa doar 27-30 zile, sa platesti alti minim £400. Plus facturi. Plus alte cheltuieli. Plus ca in prima luna va fi cam dificil cu locul de munca, data fiind situatia permiselor de munca.

Nu te descuraja, dar gandeste-te bine ce optiuni aveti.

Multa bafta!
AndreeaAtu
Caligraf
Caligraf

Postby Alinaaa » Jun 19th, '12, 08:33

Buna tuturor ! Nu pot sa cred ca e atat de greu sa inchiriezi un apartament in UK...Eu voi ajunge in septembrie in Newcastle.Am de gand sa ma inscriu la un nvq la Newcastle College si apoi sa aplic pt YC.Ma gandeam sa ma cazez vreo 3 zile la un hotel,timp in care sa-mi caut chirie.Citisem undeva ca poti inchiria un apartament intr-o singura zi,fara nicio problema,dar ce am citit aici,m-a speriat rau.
In primul rand,cand imi voi cauta chirie,nu voi avea inca un loc de munca.Apoi,nu am nici scrisoare de recomandare de la fosti proprietari,va fi pt prima oara cand voi locui in UK,iar in Ro nu am locuit in chirie.Cat despre bani,la inceput as putea sa platesc doar chiria pe vreo 2 luni plus depozitul.Am vreo sansa sa pot sa inchiriez ceva in aceste conditii? Nu se poate pur si simplu sa ma duc la o agentie,sa spun ca vreau sa inchiriez un apartament,sa-l aleg si apoi sa-l primesc fara atatea conditii? Am citit ca ar fi mai bine sa inchiriez prin agentii,deoarece cu un proprietar pot avea mai multe probleme.Voi reusi sa inchiriez un apartament in 3 zile?Nu as vrea sa ma trezesc in strada dupa cele 3 zile la hotel...M-am uitat la apartamente de inchiriat pe zoopla.co.uk si din cate am vazut acolo,as gasi apartamente la 350-400 lire.Ce stiti despre acest site,e bun?
Alinaaa
Haiduc
Haiduc

Postby crash- » Jun 19th, '12, 16:12

@Alina - daca poti da depozitul (care de multe ori e 6 sapt) si 2 luni in avans, fiind Newcastle s-ar putea sa iti poti gasi in 3 zile.. adica nu iti fa chiar atatea griji... In aceleasi conditii daca era vb de un 2 bed in centrul londrei iti puteam spune ca sansele sunt minuscule.

Pe de alta parte daca e pt prima oara cand vi in UK.. in 3 zile sa te decizi in ce zona a orasului vrei sa locuiesti?.. eu in locul tau as sta vreo saptamana la hostel/hotel pt ca nu vrei nici sa iei primul apt care iti iese in cale...

De ce Newcastle ? :)

www.rightmove.co.uk, www.gumtree.com, www.propertyfriendfinder.com - apartamentul care il gasesti acum, daca mai e valabil si in Septembrie, sigur nu-l mai vrei :)
crash-
Erudit
Erudit

Postby crash- » Jun 19th, '12, 16:16

@Andreea - fiind AST - assured shorthold tenancy - se prelungeste automat daca nu primesti notice in termenul legal (8 sapt inainte de finalizarea contractului parca).
crash-
Erudit
Erudit

Postby sapanta » Jun 19th, '12, 22:02

cel mai simplu e sa iei codul postal de la univ si cauti o camera pe spareroom.co.uk
apoi vii linsitita, studiezi zona si incepi sa cauti ceva ce-ti place
discuti cu agentiile samd.
sapanta
Lord
Lord

Next

36 posts • Page 1 of 21, 2

Return to STUDENT IN UK