instalari si mutari antene satelit
Traduceri Autorizate Londra - Romani in UK
Contabilitate - Tax Return - CIS - Romani in UK

Self-employed, avantaje si dezavantaje

In Marea Britanie ca Self Employed (Persoana Fizica Autorizata)
121 posts • Page 3 of 51, 2, 3, 4, 5

Re: Self-employed, avantaje si dezavantaje

Postby Deanna » Oct 24th, '10, 22:15

ValiB wrote:
Ummm ... nu-i chiar asa de usor. Gandeste-te ca majoritatea oamenilor/companiilor (potentiali clienti) au cumparat echipamente noi si beneficiaza de garantie si service post-garantie din partea marilor companii distribuitoare. Exista un sistem de help-desk extrem de bine pus la punct.

Pai...nu asa e si aici? si cu toate astea ma dau de ceasu mortii cind tra sa reinstalez windowsu', ca tot n-am invatat sa formatez hardu...banuiesc ca sint d-astia ca mine peste tot in lume :)
Deanna
Mentor
Mentor

Postby leonard_e36 » Oct 24th, '10, 22:22

ValiB wrote:
Ummm ... nu-i chiar asa de usor. Gandeste-te ca majoritatea oamenilor/companiilor (potentiali clienti) au cumparat echipamente noi si beneficiaza de garantie si service post-garantie din partea marilor companii distribuitoare. Exista un sistem de help-desk extrem de bine pus la punct. Nu este chiar asa de usor sa razbesti de unul singur in acest domeniu decat poate daca esti un mic geniu in programare ... imi cunosc limitele, sunt eu bun dar nici chiar asa de bun.

Tech Courier sau cum s-o chema ... de obicei slujbele astea nu sunt pentru SE. Marile companii care au nevoie de asa ceva nu prea se complica sa lucreze cu SE.

vezi ca 99% din curierii din UK sunt SE (cred ca din cauza asigurarilor prea mari pentru transport de bunuri GIT si asigurare masina ca si courier care e mai mare decat media) tocmai de aceea firmele nu-si permit sa aiba propriul parc de masini (ca si fan courier la noi de exemplu ) si subcontracteaza SE cu propria masina care indeplinesc cateva conditii. daca sti sa faci si instalari , reparatii etc ... poate fi un plus.
m-am documentat si eu despre jobul asta.... dar eu n-am nici o sansa ca nu-mi da nimeni asigurare :)
leonard_e36
Carturar
Carturar

Postby leonard_e36 » Oct 24th, '10, 23:14

ValiB wrote:
Ei nu-ti da ... iti da dar pe bani multi. Nici eu nu cred ca o sa scap mai usor dar o sa incerc sa-mi cumpar o masina cu capacitate cilindrica mica si sa obtin hartie de la asiguratorul din romania pentru NCB cu toate ca nu stiu cat ma vor ajuta cele cateva luni de "no claim". Pe mine ma ajuta si cei 20 de ani de categoria B ... dar cam atat.

Si activitatea asta de courier este in plan dar inca o data, voi incerca sa fac tot ce stiu pentru a-mi atinge cat mai repede targhetul dar raman la opinia ca in transportul de bunuri as avea cea mai mare sansa. Viitorul va dovedi daca am avut sau nu dreptate.

ai sa razi dar trebuie sa am peste 21 de ani ca sa practic meseria... (si ca taximetrist la fel din cate stiu) iar la 21 de ani o sa am voie dar poate doar daca o sa castig la loto o sa pot plati asigurarile :)) (undeva la vreo 15 mi pe an cel putin)
leonard_e36
Carturar
Carturar

Postby f.marti » Nov 4th, '10, 23:13

Salutare tuturor!

As avea si eo o intrebare.Daca esti self employer poti sa gasesti de lucru ca mecanic auto, sau ai sansa sa te accepte o firma full time? Sotul meu este maistru mechanic auto,are calificarea de Tecnician diagnoza . Vrem sa facem S.E. pentru el, dar nu stim, daca o sa accepte asa firmele sau nu?Vrea sa gaseasca de lucru full time, nu asa ocazional... Are cineva vre-o idee?Va multumesc mult
f.marti
Scrib
Scrib

Postby f.marti » Nov 5th, '10, 11:31

Multumesc mult pt. raspunsul rapid ValiB.!
f.marti
Scrib
Scrib

Postby Mutu » Nov 5th, '10, 13:24

ValiB wrote:
De regula job-urile pentr Self employed sunt temporare si pot fi part time. Ca mecanic auto cred ca sunt mari sanse sa poata lucra ca self-employed, atat pentru diverse garaje, cat si pentru persoane fizice direct. Citeste un pic aici:
www.need2know.co.uk/need2know/work/work_...article.html/id=1591
Inceputul nu cred ca este usor dar sunt convins ca daca sotul tau este un mecanic priceput si serios va razbi relativ repede.

Bafta!

Exista multe cazuri in care SE lucreaza "full-time". Depinde de angajator. Angajatorii care cunosc putin dedesupturile legii prefera sa faca contract cu SE. Ii scuteste de cateva batai de cap.
Dezavantajul pentru angajator e ca daca SE vrea sa plece de la el, nu-i poate face nimic. Nu prea exista in clauzele contractuale, acea perioada de "notice". Avantajul angajatorului este ca nu trebuie sa mai dea preaviz celui cu SE, in cazul intreruperii contractului.
Toate sunt discutabile, interpretabile si tin in mare masura de contractul incheiat intre cele doua parti.

Trebuie facuta diferenta intre SE si angajat. Ca SE esti prestator de servicii, iti platesti singur darile la stat si-ti iti cauti singur contractantii, pe cand statul de anjajat iti ofera un job in care termenii contractului se stabilesc la interviusau la angajare, termeni pe care angajatorul nu poate sa-i schimbe ca sa are el chef.
Image
Mutu
Contributor
Contributor

Postby lumy27 » Nov 6th, '10, 03:32

Imi cer scuze daca postez unde nu trebuie, dar topicul cu LTD company este blocat.
Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de munca incheiat intre un Ltd si secretarul sau?
Ca director de Ltd nu cred ca ai nevoie de asa ceva, daca esti in acelasi timp si proprietarul companiei, dar pt secretar, ca angajat, am nevoie de contract.
Va multumesc pt ajutor.
lumy27
Gramatic
Gramatic

Postby riuliana002 » Mar 2nd, '11, 15:08

salut tuturor...de cateva luni bune sunt cu ochii pe forum...citesc si tot citesc si ma gandesc si ma razgandesc si am o tona de intrebari. una pt aici: care e treaba cu CSCS card? stie cineva? am vazut intr-un anunt de job pt un SE ca se cere CSCS card...si intrebarea mea e daca orice SE are nevoie de CSCS? am intrat pe un site si am vazut ca CSCS e specific SE din constructii....sunt in ceata totala
(situatia mea: sunt contabila in Romania si in aprilie ma mut la londra...ma fac SE....ca si contabil sau cleaner (nu radeti chiar daca e diferenta ffff mare intre ele)...imi trebuie acest CSCS?....sau varianta 2 e inscrierea a un curd apoi aplicarea pt YC si apoi gasirea unui job ca si ospatarita....cum spuneam sunt in ceata rau de tot)
please help! thx
riuliana002
Haiduc
Haiduc

Postby silverfern » Mar 2nd, '11, 15:37

CSCS-ul e necesar lucratorilor in constructii. In ceea ce priveste contabilitatea, sunt anumite diferente intre Romania si UK, poate ar fi util un curs de contabilitate si nu doar unul pentru obtinerea yellow card-ului. Poate gasesti ceva raspunsuri in privinta asta in discutiile despre contabilitate, AAT... de la cei ce se pricep, sau lucreaza in domeniu.
silverfern
Moderator
Moderator

Postby adrian voicu » Mar 8th, '11, 17:31

se poate ,ca self-employed,sa lucrezi pt o firma de cosntructi mai mare??adica sa fi subcontractat de o firma de constructi!!
daca sti foarte bine sa faci o munca,merita sa te faci SE??
adrian voicu
Haiduc
Haiduc

Postby valentin » Mar 8th, '11, 18:56

Daca acea companie are nevoie de ajutor, normal ca va apela la toate resursele disponibile. Totusi, nu va cauta in anunturile din ziare subcontractori ci va apela la agentii specializate de plasare a fortelor de munca, cele care detin bazele de date cu Self Employees.

Din pacate, boom-ul angajarilor de sub-contractori in constructii a fost acum vreo doi ani si ceva, cand a inceput constructia parcului olimpic pentru Olimpiada de la anul. Atunci era bine de sa fii aici.

Imi spunea cineva ca pe santier lucreaza sute de est-europeni.

Oricum, nu te descuraja si cauta in continuare. In constructii se pare ca sunt cele mai mari sanse pentru Self Employees.
valentin
Gazetar
Gazetar

Postby un nou vis » Mar 8th, '11, 23:19

Buna seara tuturor ,
Am si eu o intrebare si sper ca cineva sa vina cu o solutie la ea.Sunt self employed ,am si NI ,am terminat un curs NVQ 2 deja aici cu calificarea de asistent farmacist ,acum fac un alt curs de calificare NVQ 3 cu calificarea de tehnician farmacist.Acest curs face parte si e sustinut de NPA _(National pharmacy association) ,care zic ei sunt acreditati .Cu toate astea nu i-am gasit pe lista aceea a colegilor acreditate care iti permit sa aplici ca si student.Cursul se face la distanta , si fac si practica intr-o farmacie din Londra.Cursul dureaza doi ani de zile.Intrebarea mea ,e ca , cum aflu daca pot aplica cu acest NVQ 3 pt obtinerea statului de student?? Ma gandesc la varianta de a fi student ,de a lucra in paralel si dupa un an sa aplic pt blue card.Mentionez ca momentan sunt self employed.Sau are cineva o varianta mai buna in acest caz de a obtine dreptul de munca??
Multumesc anticipat celor ce vor raspunde
De asemeni ,La multi ani tuturor doamnelor si domnisoarelor!!
O seara frumoasa!
un nou vis
Calfa
Calfa

Postby adiS » Apr 4th, '11, 08:56

Avantaje:
- Statutul de Self-employed este cel mai facil mod de a munci in UK pentru romani. Nu trebuie decat sa te declari sole trader (nu costa nimic)

Ca sa te declari self employed trebuie sa ai de la ineput un dmiciliu stabil in UK?Adica sa zicem ca vrea cineva sa te ia ca self employed,tu inca esti in Romania,iar acel angajator vrea ca tu sa fi self employed deja.Ce faci? Ca nu poti nici sa mergi si sa-ti iei locuinta acolo ca sa poti sa fi self employed si tu sa incepi abia dupa aceea sa-ti cauti de lucru...adica e prea mare riscul.Ideal ar fi sa poti sa faci lucru asta cat esti in Romania inca iar tu vrei sa poti indeplinii conditiile acelor angajatori care te-ar lua dar vor sa fi deja SE.Adica vorbesc din Romania cu un angajator din UK,zice ca da te iau dar trebuie sa fii SE, tu inca esti in tara si in conditiile astea daca SE nu poti fi decat daca esti stabilit acolo, ce faci?-nu-stiu-
adiS

Postby Lancelot » May 14th, '11, 16:00

Nu trebuie sa fi inregistrat ca si Self Employed inainte sa incepi efectiv sa lucrezi cu acest statut. Dar in functie de serviciile prestate trebuie sa ai anumite chestii deja rezolvate de exemplu public liability insurance.

Depinde insa de angajator. Chiar daca nu este obligativitate legala sa fi inregistrat ca sa incepi munca, unii angajatori pur si simplu nu se complica.

Scuze, dar inceputul e al naibi de greu. Important este sa nu dezarmezi. Succes!
Lancelot
Nobil
Nobil

Postby Lancelot » May 14th, '11, 16:06

lumy27 wrote:Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de munca incheiat intre un Ltd si secretarul sau?
Ca director de Ltd nu cred ca ai nevoie de asa ceva, daca esti in acelasi timp si proprietarul companiei, dar pt secretar, ca angajat, am nevoie de contract.

Nu ai nevoie de asa ceva. Pentru a inregistra pe cineva ca si Company Secretary trebuie sa completezi formularul 288a si sa il trimiti la Companies House

Link: www.companieshouse.gov.uk/forms/generalForms/288A.pdf

Nu este nevoie de un contract decat daca Company Secretary este si angajat. Dar nu exista contracte standard. Daca vrei un contract pune acolo:

- detaliile partilor
- obligatiile partilor
- ce curte de justitie clarifica disputele.
Lancelot
Nobil
Nobil

Postby lovelysmile » Jul 18th, '11, 04:27

buna
dupa ce am citit fiecare postare legata de self employed mi s-a facut varza in cap, deci hai sa va explic situatia:
am gasit o firma din Ro care te ajuta sa te angajezi in uk ca nurse cu statut de self, acuma nelamuriea mea este urmatoarea: trebuie neaparat sa aplic ptr YC? si daca aplic si imi aduc sotul si aplica ptr BC atunci daca as munci mai mult de 20 de ore pe saptamana sunt ok?
sau care ar fi cea mai buna solutie
There is something always to love, and if you have not learned this, it means you have not learned anything.
lovelysmile
Erudit
Erudit

Postby marinelasonei » Jul 21st, '11, 05:37

lovelysmile wrote:buna
dupa ce am citit fiecare postare legata de self employed mi s-a facut varza in cap, deci hai sa va explic situatia:
am gasit o firma din Ro care te ajuta sa te angajezi in uk ca nurse cu statut de self, acuma nelamuriea mea este urmatoarea: trebuie neaparat sa aplic ptr YC? si daca aplic si imi aduc sotul si aplica ptr BC atunci daca as munci mai mult de 20 de ore pe saptamana sunt ok?
sau care ar fi cea mai buna solutie

Chiar asa, ne poate spune cineva care ar fi avantajele si dezavantajele de a lucra ca nurse self-employed in UK? E cineva in situatia asta? Pleeeeease!!
marinelasonei
Erudit
Erudit

Postby Fabian » Jul 21st, '11, 06:36

Ca SE nu este obligatoriu sa ai YC. Pentru sotul tau cand aplici tu pentru YC aplici si pentru el pt BC ca dependent.
Fabian
Carturar
Carturar

Postby lovelysmile » Jul 21st, '11, 07:29

ok asta am inteles,
dar sa lucrezi ca nurse self employed ar fi avantaje si dezavantaje?
There is something always to love, and if you have not learned this, it means you have not learned anything.
lovelysmile
Erudit
Erudit

Postby Fabian » Jul 21st, '11, 07:36

Imi pare rau dar nu cunosc.
Fabian
Carturar
Carturar

Postby marinelasonei » Jul 21st, '11, 08:10

Poate ne raspunde Dromaderul sau Mutu, cand ies de la slujba?
marinelasonei
Erudit
Erudit

Postby marinelasonei » Jul 23rd, '11, 07:14

Inca o intrebare. Daca voi lucra nursa self-employed, dupa un timp pot renunta la acest statut?
marinelasonei
Erudit
Erudit

Postby Lancelot » Jul 23rd, '11, 19:00

Daca nu mai vrei sa fi self employed...

- Iti inchizi firma daca ai limited company, sau
- Te deregistrezi de la HMRC daca esti sole trader ca sa nu mai platesti NIC Class 2 si sa nu mai primesti Self Assessment.
Lancelot
Nobil
Nobil

Postby ralucaardelean » Jul 23rd, '11, 19:20

buna seara, am si eu mai multe nelamuriri...daca sotul e self-employed ca sa lucrez mie ce-mi trebuie? NINO al lui e valabil si pt mine? dupa cat timp poate aplica el pt yellow card si in cazul in care aplica am si eu automat yellow card sau trebuie sa aplic pt altceva?....va multumesc
ralucaardelean
Cetitor
Cetitor

Postby ady_deea » Jul 30th, '11, 08:36

@Ralucaardelean: Nino sotului nu este valabil si pentru tine. Atat stiu din intrebarile tale -limba- Iti recomanda sa citesti si "UK- de la A la Z", il gasesti pe prima pagina a forumului.

Intrebarea mea este legata de Sub - contractor. Sotul este Self E. si "seful lui" lucreaza cu un LTD. Pe contract scrie ca sotul, ca si SE, este sub-contractor. Este in regula asa? Pentru sotul meu, clientii lui sunt clientii cu care lucreaza LTD-ul sefului, sau are un singur client, si anume firma (LTD-ul)?

ALta intrebare legata de raportul acesta: un SE poate lucra cu un alt SE, cu contract de Sub contractare? De exemplu, daca lucrez in cleaning ca SE, iar la un moment dat am prea multi clienti si sub contractez serviciile mele altui SE, pentru a ma ajuta. Este legal asa ceva? Multumesc!
ady_deea
Caligraf
Caligraf

Postby Mr.John » Jul 30th, '11, 09:16

ady_deea wrote:@Ralucaardelean: Nino sotului nu este valabil si pentru tine. Atat stiu din intrebarile tale -limba- Iti recomanda sa citesti si "UK- de la A la Z", il gasesti pe prima pagina a forumului.

Intrebarea mea este legata de Sub - contractor. Sotul este Self E. si "seful lui" lucreaza cu un LTD. Pe contract scrie ca sotul, ca si SE, este sub-contractor. Este in regula asa? Pentru sotul meu, clientii lui sunt clientii cu care lucreaza LTD-ul sefului, sau are un singur client, si anume firma (LTD-ul)?

Da, sotul poate fi sub-contractor, iar legat de clienti daca elibereaza un singur invoice catre LTD-ul sefului are un singur client; Daca elibereaza invoice-uri pentru clientii LTD-ului atunci are mai multi clienti.
ady_deea wrote:ALta intrebare legata de raportul acesta: un SE poate lucra cu un alt SE, cu contract de Sub contractare? De exemplu, daca lucrez in cleaning ca SE, iar la un moment dat am prea multi clienti si sub contractez serviciile mele altui SE, pentru a ma ajuta. Este legal asa ceva? Multumesc!

Ca SE poti sub-contracta alt SE.

Nu sunt contabil, dar raspunsurile le am de la contabila mea pentru ca ceva in genul asta fac si eu. Initial am vrut sa fac LTD insa contabila m-a sfatuit sa aleg varianta asta. Eu iau proiecte software pe contract SE iar asta e intre mine si client. Apoi eu pot face alte contracte cu alti SE unde le distribui task-uri din proiect. Cam asa ceva poti face si tu.
Mr.John
Erudit
Erudit

Postby ady_deea » Jul 30th, '11, 11:20

Multumesc pentru raspuns Mr John !!! Multumesc!
ady_deea
Caligraf
Caligraf

Postby kitaro76 » Mar 24th, '12, 11:29

Salutare tuturor, multa informatie, sincer .... incantat ca existati pe acolo. Eu am lucrat self employment :) in Italia, doar pt f multi ani, stiu f bine ce inseamna asta, aici se numesc''ARTIGIANI''. Am decis sa plec din Italia dupa 12 ani si .... pur si simplu culeg informatii. Totusi numeni nu mentioneaza, cum sa zic procentual care sunt taxele, adica cat la suta e al statului. Am inteles tot de pe aici ca in momentul in care castigi pa in 5,76£/ora nu platesti taxe, dar cand ai depasit asta, cat platesti si apoi cheltuielile aferente activitatii, banuiesc, un contabil etc
kitaro76
Calfa
Calfa

Postby seby » Mar 24th, '12, 12:51

Nu conteaza cat castigi pe ora ci venitul anual .Incepand de la 6 aprilie 2012 va fi 8100 lire (anual) suma scutita de taxe .
seby
Senior
Senior

Postby costoboc » Mar 24th, '12, 13:33

@kitaro76, bine ai venit printre noi. Speram sa te avem de lunga durata si poate ne impartasesti si noua din primele impresii care ti le face Regatul si eventual ce probleme ai intampinat.

kitaro76 wrote:Totusi numeni nu mentioneaza, cum sa zic procentual care sunt taxele, adica cat la suta e al statului

gasesti un link special la rubrica de 'self-employed' numai despre taxe (ti-l pun mai jos). Oricum trebuie un pic ajustat, odata cu modificare legilor care intra in vigoare in Apr 2012, dar tot poti sa-ti faci o idee despre ce e vorba
http://www.romani-online.co.uk/forum/se ... -taxe-5505
costoboc
Contributor
Contributor

PreviousNext

121 posts • Page 3 of 51, 2, 3, 4, 5