by simo280868 » May 12th, '12, 01:03
Studiul condus de D-na Sime este foarte dureros de adevarat! si real.....
E foarte greu sa iti vezi copilul tanjind dupa "acasa" si sa ii explici de ce nu e bine pt el acolo "acasa", ca l-ai tarat dupa tine in strainatate ca sa ii oferi o sansa mai buna! apoi el te intreaba, de ce "acasa" copii respectau profesorii si aici nu! de ce, de ce, de ce?
dar, la final ajunge sa inteleaga ca intr-adevar aici e mai bine, ca nu realiza acasa ce a realizat aici...... dar, a fost greu! mai ales faptul ca a trebuit sa inteleaga ca trebuie sa invete singura........
la noi istoria e putin diferita, a ajuns la 9 ani intr-o tara unde a putut merge la o scoala privata cu curriculum englez, cu lipsa presiunii si cu "free will" unde dupa ce a ajuns premianta, a avut ghinionul sa aiba parte de zero profesor la mate, (scoala privata!!!!!!) lasand-o in urma cu mai mult de 1 an la mate. administratia engleza ziceau ca nu e nimic, ca se rezolva...... asa s-a rezolvat ca am mutat-o la alta scoala, faimoasa pt presiunea si strictetea ei! stiu ca m-a urat, ca nu i-a placut acel sistem, Sabis, dar acum imi multumeste, dupa ce am ajuns aici! Nu e la stiinte,
acel an de mate a lasat urme adanci! a reusit sa i se ofere un loc la Drept European cu 1 an inafara, la Durham si Warwick!
Ce vreau sa zic, e ca, sistemul de aici nu e lejer, ca familia trebuie sa se implice. E lejer la prima vedere, dar.......
" singuri trebuie sa ne hotaram in ce directie tragem. Totusi sa nu uitam ca vorbim despre educatie/invatamant de la varsta cand nimeni nu stie "ce vrea" sau "ce se face cand e mare". Majoritatea cand se trezesc e prea tarziu, au pierdut trenul. Ca sa-l astepti pe urmatorul nu e chiar floare la ureche.
cand vor ajunge copii sa aplice pt universitate, veti vedea cat de complicat si de stresant e de fapt sistemul! aplici cu un an inainte, primesti oferte de la universitati, apoi trebuie sa alegi din 4-5, doua! si daca nu reusesti sa ai notele cerute de ei....... incerci sa intri unde au mai ramas locuri, sau stai acasa un an...si incepi sa repeti din examene, ca sa iti ridici notele! au fost cele mai stressante luni pt noi, din octombrie pana in martie! si nu e gata! nu stim nimic sigur pana in august! Stiu ca are notele, a depasit ce i-au cerut, dar nu ai raspunsul final pana in august! Deci vi se pare lejer?
Dar, nu pot sa fiu de acord cu Londonina:
In alta ordine de idei, eu nu am dat inca prea mult cu nasu' de scoala primara aici, dar urmeaza sa dam la toamna, fetita intra in reception year. Dar pot sa spun ca aleg oricand sistemele de invatamant si cel de sanatate de aici, si nu cele din Romania - si asta in principal din cauza coruptiei de care sunt afectate cele din Romania. Banii intrati in buzunarelele medicilor, asistentelor, profesorilor, meditatorilor, etc.
Sunt multe de spus despre parintii de aici care critica scoala si NHS... eu personal cred ca este vorba despre (in)capacitatea de a naviga noul sistem intr-o prima faza, insuficienta informare, dificultati de limba, diferente culturale, etc. Bineinteles ca sunt si factori obiectivi - timpii de asteptare in NHs, calitatea serviciilor to some extent, apoi faptul ca scolile de stat la care nou-venitii au acces nu sunt intotdeauna cele mai bune scoli (din cauza ca imigrantii in general locuiesc in zone mai putin instarite si de multe ori cu scoli mai putin bune, scoli in care % de copii a caror limba materna nu e engleza e foarte mare gen 80% etc).
de 2 ani decand suntem aici, incercam sa intelegem sistemul englez......ma refer la TOT, si suntem dezamagiti in fiecare zi! GP, spitale private(unde lucram amandoi), NHS....coruptia e mare si aici, mancatorie e si mai mare, mai ales in Londra! incercam sa ne integram si ne e greu!
dar mergem mai departe pt ea, ea e cea care s-a integrat! ironic, nu?
si .....Fata mea a fost la scoala privata, nu in UK, dar privata! aici e la Academie si a intrat la Durham.... a fost nou venita, la o scoala de stat, si au vazut ca poate, si au sustinut-o! Multi au impresia ca daca isi aduc copii aici, nu mai trebuie sa ii verifice, ca sunt in Uk si gata!
Poate mi se pare mie, dar nu e chiar asa de usor si de simplu sa zici ca "este vorba despre (in)capacitatea de a naviga noul sistem intr-o prima faza". Sau poate noi suntem la inceput, sa mai lasam sa treaca cativa ani....... nu stiu, citind cele scrise de voi, as avea atatea de criticat, cuvintele se invalmasesc in mintea mea...... as putea vorbi ore.......si ore....... e un subiect destul de complicat, :(