instalari si mutari antene satelit
Traduceri Autorizate Londra - Romani in UK
Contabilitate - Tax Return - CIS - Romani in UK

Cine are nevoie de Blue Card?

Pentru orice informatii si sfaturi in domeniul emigrarilor in UK
59 posts • Page 1 of 21, 2

Postby Dan » Mar 27th, '12, 16:45

Din cate citesc eu pe site-ul celor de la UKBA, Blue Card-ul este optional in majoritatea cazurilor.
Pagina in cauza este aceasta:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucit ... iveworkuk/

You do not need to apply for a registration certificate, but you can do so if you would like confirmation that there are no restrictions on you taking employment in the UK.

Asadar, teoretic, daca angajatorul accepta dovezile + legea (aceasta pagina de pe site-ul UKBA), nu este nevoie de Blue Card pentru angajare.

Cineva chiar a primit o scrisoare de la UKBA in care i se spunea ca nu este nevoie sa aplice si ca poate demonstra ngajatorului ca are dreptul sa munceasca prezentandu-i Yellow Card-ul sotului si certificatul de casatorie.

Pana la urma care este problema in a lucra fara Blue Card (in cazul in care persoana are dreptul de lucra, evident)?
Image
Dan
Administrator
Administrator

Re: Cine are nevoie de Blue Card?

Postby costoboc » Mar 27th, '12, 17:39

Asa este, si nu de putine ori s-a spus asta pe diferite topicuri. Asta in cazul celor dependenti de self & YC sau la sfarsitul celor 12 luni de munca continua.
In practica, realitatea este ca suntem o categorie aparte, noi romanii astia (si bulgarii), iar angajatorii au luat cunostinta de asta. Acum, ca sa le iau si lor un pic partea, timpul costa bani pentru ei, deci nu vor sa se complice sa studieze legea pentru noi sau din punctul lor de vedere sa riste. Deci, totul e mult mai simplu daca ai acel BC, care de altfel nu se obtine greu (cand esti dependent de cineva).

Alte categorii care chiar au nevoie de acest card sunt High Skilled si UK Graduate, BC-ul fiind singura modalitate de a intra pe piata muncii in UK.

[edit] Alta categorie a celor care au nevoie de BC este cea a dependentilor de alte grade de rudenie(decat propria familie), ca parinti & frati. Acolo, dupa cum stiti trebuie demonstrata dependenta ca sa li se acorde dreptul de munca, implicit BC.
Last edited by costoboc on Mar 27th, '12, 17:50, edited 1 time in total.
costoboc
Contributor
Contributor

Postby Larra » Mar 27th, '12, 17:40

Presupun ca daca nu-ti schimbi angajatorul sau meseria nu-ti trebuie blue card, insa daca vrei sa faci macar una din asta ai nevoie de blue card. Asta e ceea ce am inteles in cazul meu. Situatiile sunt diferite de la caz la caz.
Larra
Calfa
Calfa

Postby Dan » Mar 27th, '12, 17:58

@costoboc - ma refer la cele mai comune situatii, cele despre care ai vorbit tu. Dependent (sot/sotie de posesor de YC/BC) sau dupa 12 luni de munca legala.
In momentul acela, DACA anjagatorul accepta dovezile, tu ai dreptul de a munci legal, fara a avea nevoie de BC, corect? Si nu este nevoie sa te grabesti sa iei BC, aplici linistit prin posta, corect?
Image
Dan
Administrator
Administrator

Postby Marin » Mar 27th, '12, 18:00

Intreb pentru prietena mea; eu am Blue Card.
Lucreaza de aproape doi ani in UK si are mai mult de un an consecutiv. La inceput a fost contractor iar acum lucreaza cu Purple Card de aproximativ opt luni. Problema e ca ar vrea sa plece de la firma si nu vrea sa mai astepte pana face un an cu Purple. Are destule puncte pentru highly skilled dar nu are actele la ea. Ar trebui sa se duca in Romania sa caute si sa traduca toate documentele. Ce ar trebui sa faca? Are nevoie de Blue Card?
Marin
Carturar
Carturar

Postby costoboc » Mar 27th, '12, 19:11

Marin wrote:...lucreaza in UK si are mai mult de un an consecutiv. La inceput a fost contractor iar acum lucreaza cu Purple Card de aproximativ opt luni. ...... Ce ar trebui sa faca? Are destule puncte pentru highly skilled.... Are nevoie de Blue Card?

Sper sa nu incurc termenii, dar daca spui ca fost "contractor" te referi ca a fost self-employed? In cazul asta, perioada lucrata ca self e mai mare (5 ani).
Daca are acum purple card, asta inseamna ca e au-pair (sau te referi la altceva) si a lucrat numai 8 luni?

Ca sa sintetizez NU are nevoie de BC daca a lucrat legal mai mult de 12 luni consecutiv in alta situatie decat cea de self-employed. Poate pur si simplu sa printeze legea si mai ramane sa convinga angajatorul.

Daca aplica pentru HSMP, se poate numai prin posta si dureaza ceva luni pana primeste raspunsul si in aceasta situatie, DA are nevoie de BC. Vezi topicul special deschis.

Dan wrote:DACA anjagatorul accepta dovezile, tu ai dreptul de a munci legal, fara a avea nevoie de BC, corect? Si nu este nevoie sa te grabesti sa iei BC, aplici linistit prin posta, corect?

CORECT si nici nu e nevoie sa aplici de nici un fel pentru BC,esti un cetatean cu drept liber de munca.
costoboc
Contributor
Contributor

Postby londonina » Mar 27th, '12, 19:13

Marin wrote:Intreb pentru prietena mea; eu am Blue Card.
Lucreaza de aproape doi ani in UK si are mai mult de un an consecutiv. La inceput a fost contractor iar acum lucreaza cu Purple Card de aproximativ opt luni. Problema e ca ar vrea sa plece de la firma si nu vrea sa mai astepte pana face un an cu Purple. Are destule puncte pentru highly skilled dar nu are actele la ea. Ar trebui sa se duca in Romania sa caute si sa traduca toate documentele. Ce ar trebui sa faca? Are nevoie de Blue Card?

Da, are nevoie de blue card.

Asteapta inca 4 luni si cere blue card (dupa 12 luni cu AWC) sau isi aduna actele pentru HSMP acum si cere blue card.
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby londonina » Mar 27th, '12, 19:24

Dan, in cazurile descrise de tine - teoretic - BC e optional. Cartonasul nu iti confera drept de lucru (il ai deja), doar il confirma.

Practic insa, foarte putini angajatori accepta sa isi asume riscuri dpdv legal. Si, daca vorbesti cu agentii de recrutare (nu ma refer la cele de plasament), multi refuza sa iti faciliteze un interviu cu clientii lor. Sansele de a gasi un job fara cartonas albastru sunt considerabil mai mici, asa ca e recomandat sa ceri totusi acel BC.
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby glissando » Mar 27th, '12, 21:06

Asta este si din cauza ca mesajele Home Office sunt contradictorii. La ei scrie mare pe site ca romanii si bulgarii au restrictii insa nu la fel de mare sunt scrise si exceptiile de la restrictii. Asa ca angajatorii, ca sa nu se arda, evita sa se complice. Mai ales acum cand se gasesc oameni pentru toate posturile pe toate drumurile. Ma rog, pentru aproape toate posturile.
glissando
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby Marin » Mar 27th, '12, 21:54

Multumesc pentru raspunsuri. A lucrat ca si self-employed si acum are Accession worker card, dar a trecut direct din una in alta, nu are pauze.
Oricum astia de la Border Agency sunt un pic nedrepti, adica daca e evident ca sunt highly skilled si lucrez self employed ca si Technical Lead ma pun in aceeasi galeata cu toti contractorii.
Marin
Carturar
Carturar

Postby catad » Mar 27th, '12, 23:33

@glissando: exceptiile de la restrictii sunt la fel de mari pe pag UKBA si in partea de sus.
@marin: te-ai declarat contractor? atunci asta esti. cand o sa schimbi statutul in employee atunci o sa fii ce vrei tu.
catad
Mentor
Mentor

Postby lidiuta » Mar 29th, '12, 16:09

Buna,
As avea si eu o intrebare : daca sotul meu are blue card ca dependent de mine (studenta cu yellow card) si pe blue cardul lui se precizeaza " >12 - Employment and Business Activites Allowed" asta inseamna ca mai are nevoie de un altfel de blue card dupa cele 12 luni lucrate neintrerupt (timp in care si eu am statutul de student pentru a fi totul legal) ? prin ">12" eu inteleg mai mult de 12 luni. Acum nu stiu ce sa mai cred -nu-stiu-

Multumesc
lidiuta
Caligraf
Caligraf

Postby londonina » Mar 29th, '12, 16:42

lidiuta, da asa e.

Teoretic, dupa 12 luni in care tu ti-ai mentinut statutul de student iar el a lucrat 12 luni neintrerupt, aveti drept de munca amandoi - ca angajat si - tot teoretic, nu sunteti obligati sa cereti blue cards.

Practic, ar fi recomandat sa confirmati acest drept si sa cereti blue cards -- sotul ca aplicant principal, tu ca 'dependent'. El va trebui sa dovedeasca_ca a muncit timp de 12 luni (payslips) iar tu ca ti-ai mentinut statutul de student in tot acest timp. Ambii veti primi blue carduri pe care nu va mai fi nici o restrictie (nu va scrie nimic la sectiunea 'remarks').
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby lidiuta » Mar 29th, '12, 17:07

Multumesc londonina. Asa o sa facem :)
lidiuta
Caligraf
Caligraf

Postby glissando » Mar 29th, '12, 19:24

@glissando: exceptiile de la restrictii sunt la fel de mari pe pag UKBA si in partea de sus.

multumesc de precizare, adevarul este ca n-am intrat cam demultisor pe pagina aia si nu stiu cum au schimbat-o. Acum vreo 4 anisori nu erau specificate mare si clar exceptiile, asa ca era mai "safe" sa te duci sa iti iei blue card. Dar in cazul asta ar trebui ca si angajatorii sa vada chestia asta, nu? Daca se duc candidatii la interviu cu dovezi ca sunt dependenti/au lucrat in UK timp de 12 luni si cu pagina aia printata ar trebui sa fie destul pentru a demonstra ca au drept de munca... nu?
glissando
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby catad » Mar 30th, '12, 16:09

eu nu inteleg ce este atata mare problema pacatosul ala de BC temporar. nu este deloc temporar atat timp cat sponsorul isi mentine statutul. odata terminata perioada de 12 luni ca student, sponsorul, aplica pt BC permanent in acelasi timp cu celalalt care are BC restrictionat de statutul sponsorului si il vor primi ambii pe cel fara remarks pe el. Trimiteti prin posta si scutiti nervii cu prtogramarile la Croydon. Londonina daca interpretezi dupa ureche ce scrie pe UKBA si dai sfaturi eronate mai bine taci.
catad
Mentor
Mentor

Postby londonina » Mar 30th, '12, 16:26

catad, ignorand tonul pe care mi te adresezi, cred ca ai citit ce am scris eu cam in fuga.

N-am interpretat nimic, chiar am trecut printr-o situatie similara de la BC 'temporar' la cel definitiv. Ce am scris mai sus stiu direct de la un UKBA officer si nu neaparat de pe site-ul lor (desi chiar si pe site-ul UKBA e destul de clar, daca stii unde sa citesti; inafara de paginile dedicate romanilor vezi chapter 7, unde gasesti textul de lege si procedurile).
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby catad » Mar 30th, '12, 16:32

hai sa-ti spun unde bati campii:
"...Teoretic, dupa 12 luni in care tu ti-ai mentinut statutul de student iar el a lucrat 12 luni neintrerupt, aveti drept de munca amandoi - ca angajat si - tot teoretic, nu sunteti obligati sa cereti blue cards.

Practic, ar fi recomandat sa confirmati acest drept si sa cereti blue cards -- sotul ca aplicant principal, tu ca 'dependent'. El va trebui sa dovedeasca_ca a muncit timp de 12 luni (payslips) iar tu ca ti-ai mentinut statutul de student in tot acest timp. Ambii veti primi blue carduri pe care nu va mai fi nici o restrictie (nu va scrie nimic la sectiunea 'remarks')."

daca ea si-a mentinut statutul de student 12 luni nu conteaza ce a facut dependentul, ca de aia e dependent, ca aplica ea pt BC si-l trece si pe el ca dependent din nou si primesc ambii BC fara remarks pe el. nu este nimic teoretic aici ci pur si simplu realitate. ai facut 12 luni de YC fara sa incalci statutul de strudent => BC fara remarks pt tine si toti dependentii tai. este o simpla formalitate daca ai fost OK.
catad
Mentor
Mentor

Postby costoboc » Mar 30th, '12, 16:40

@catad, idea topicului era sa aratam celor care nu stiu ca noi, ca romani nu mai avem nevoie de nici o confirmare (dupa 12 luni lucrate consecutiv, ca employee) ca sa putem lucra legal in UK.

Si este scris pe site in doua locuri, deci nu e nevoie sa interpretam .

Exemptions from the worker authorisation requirement
You do not need to apply for a registration certificate, but you can do so if you would like confirmation that there are no restrictions on you taking employment in the UK.
you have been working with permission, and without interruption, in the UK for a period of 12 months ending on or after 31 December 2006. For example, you are already present in the UK as a work permit holder or in some other category that confers permission to take employment (for example as a student and you have been in part-time employment continuously for 12 months);

sau aici http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucit ... a-romania/
Registration certificate
When you have been working legally as an employee in the UK for 12 months without a break, you will have full rights of free movement and will no longer need our permission to take work. You can then get a registration certificate confirming your right to live and work in the UK, although you do not need to do so.

Apoi si @londonina si altii, pe alte topicuri, (inclusiv eu) am spus ca teoria e una dar practica ne omoara. Angajatorii nu ne cred, deci trebuie sa avem BC-ul sa-i convingem. Asa cum ai zis si tu, e o formalitate in stadiul acela, dar nu e obligatorie, doar necesara.
Cum ar spune uni "dac-i musai, cu placere".
Last edited by costoboc on Mar 30th, '12, 16:42, edited 1 time in total.
costoboc
Contributor
Contributor

Postby londonina » Mar 30th, '12, 16:41

lidiuta nu a mentionat nimic cum ca ar fi muncit ea, doar ca ea a fost studenta cu YC si ca a muncit el 12 luni neintrerupt. Daca ea nu a muncit cu acel YC timp de 12 luni, a fost doar studenta, atunci nu are cum sa aplice ea ca aplicant principal pentru BC. In schimb, el poate fi aplicant principal exact in conditiile descrise de mine mai sus.

Anyways, eu ma retrag din conversatie, nu tin sa conving pe nimeni. Cel mai bine e sa sune lidiuta la BARC si sa nu se ia dupa forumisti care bat campii si interpreteaza dupa ureche. :)

Uite aici e nr celor de la BARC: 0114 207 4074.

Cheers.
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby catad » Mar 30th, '12, 20:06

@londonina: LMFAO
catad
Mentor
Mentor

Postby Corina17 » Apr 3rd, '12, 10:30

Buna.. am si eu o intrebare. Sotul unei persoane cu blue card, pentru ce tip de permis de munca poate sa aplice? Un blue card dependent?

Mama mea are Yellow card de 4 luni. Tata vrea sa aplice pentru blue card ca dependent de ea. Problema este ca dupa ce implineste 12 luni de munca, mama ar vrea sa aplice pentru blue card. Dar asta ar insemna ca blue cardul lui tata sa nu mai fie valabil, iar la data respectiva el nu o sa fi lucrat 12 luni incontinuu. In acest caz, poate sa aplice din nou ca dependent de mama, pentru un nou blue card dependent?
Corina17
Calfa
Calfa

Postby lidiuta » Apr 3rd, '12, 12:13

londonina wrote:lidiuta nu a mentionat nimic cum ca ar fi muncit ea, doar ca ea a fost studenta cu YC si ca a muncit el 12 luni neintrerupt. Daca ea nu a muncit cu acel YC timp de 12 luni, a fost doar studenta, atunci nu are cum sa aplice ea ca aplicant principal pentru BC. In schimb, el poate fi aplicant principal exact in conditiile descrise de mine mai sus.

Anyways, eu ma retrag din conversatie, nu tin sa conving pe nimeni. Cel mai bine e sa sune lidiuta la BARC si sa nu se ia dupa forumisti care bat campii si interpreteaza dupa ureche. :)

Uite aici e nr celor de la BARC: 0114 207 4074.

Cheers.

Thank you "londonina"
Asa este...o sa aplic cu sotul principal si eu dependent (pentru ca eu nu am cele 12 payslipsuri dovada ca as fi lucrat pe timpul studentiei). Sotul in schimb le v-a avea. Cand se v-a apropia momentul voi da si un call la BaRC pentru siguranta deplina. :)
Intradevar....angajatorii nu te cred daca nu le arati "albastrelul". Nu se complica sa piarda timpul sa caute prin legi....alege pe altcineva care nu are nevoie de carduri.
lidiuta
Caligraf
Caligraf

Postby Mutu » Apr 5th, '12, 04:13

Dan wrote:Din cate citesc eu pe site-ul celor de la UKBA, Blue Card-ul este optional in majoritatea cazurilor.
Pagina in cauza este aceasta:

Pana la urma care este problema in a lucra fara Blue Card (in cazul in care persoana are dreptul de lucra, evident)?

Problema vine din partea romanilor. Prin imprejurari enigmatice si intamplari caracteristice tipic mioriticilor, increderea angajatorilor britanici in cetatenii romani s-a spulberat in decursul a catorva luni de zile. Chiar daca oficial(!) BC-ul nu este obligatoriu, majoritatea angajatorilor il cer. De ce? Din cauza mentalitatii romanesti de a sari peste rand, de a fii "mai smecher" sau " las ca merge si asa" lucrurile au iesit putin de sub control si ca atare s-a abuzat sistemul. Inca se munceste "pe acte false" cu diplome si certificate "trase" la Xerox. Chiar si tiganii nostrii se deghizeaza in musulmani. Ori toate aceste lucruri incet, incet au iesit la iveala si nimeni nu poate face nimic, fiindca suntem juma' cetateni europeni. Agentiile si firmele de recrutare stiu("neoficial") ca romanilor le place sa umble cu "cioara vopsita" si din aceste motive toti vor sa vada un act emis de autoritatiile britanice.
Simplu!
Nu putem vorbi de discriminare atata timp cat suntem "caucasian", iar polonezii sunt infratiti cu britanicii si au drepturi... la care noi romanii... visam inca.
Incet, dar sigur ne-am taiat singuri craca de sub picioare.

Iti multumim partid,
Ca ne-ai (pa)calit!

trimis de pe mobil
Image
Mutu
Contributor
Contributor

Re: Noutate: Programare ONLINE in Croydon

Postby lauraenaku » Apr 10th, '12, 21:41

Buna seara tuturor, revin cu o informatie pt ce-i interesati...sa obtina BC dupa 12 luni de munca continuua si statut de student.

Am sunat azi la biroul aferent romanilor si bulgarilor la HO si o d-na mi- aspus ca din moment ce am 12 paysplipuri - part-time job , nu mai sunt restrictionata la 20 de ore , pot trece pe full-time -da-da-

Asa ca nu mai necesita programare si emotii pe la HO ...toate actele in plic si astept BC -ul acasa.

Sper sa fie de fol cuiva informatia asta ....si eu am gasit f multe sfaturi, idei si experiente de bun augur aici pe forum ... -bravo-

toate cele bune
lauraenaku
Caligraf
Caligraf

Postby Marin » Apr 11th, '12, 09:09

Am o intrebare: Daca sa zicem ca m-am angajat pe data de 15 acum fix un an, dar primesc payslip-ul pe data de 30, pot sa imi fac programare pe 20? Pot demonstra ca am lucrat un an, dar nu am incasat inca ultimul salar.
Marin
Carturar
Carturar

Postby londonina » Apr 11th, '12, 09:50

Pai vezi daca poti sa demonstrezi cu documentele pe care le accepta ei (payslips, contract, letters, etc). Daca nu, cred ca mai bine astepti inca 10 zile decat sa te complici.
Last edited by londonina on Apr 11th, '12, 10:20, edited 1 time in total.
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby costoboc » Apr 11th, '12, 10:00

Marin wrote:Am o intrebare: Daca sa zicem ca m-am angajat pe data de 15 acum fix un an, dar primesc payslip-ul pe data de 30, pot sa imi fac programare pe 20? Pot demonstra ca am lucrat un an, dar nu am incasat inca ultimul salar.

Eu zic DA.
Nici nu stiu cum a aparut idee asta cu 12 payslip-uri, ca doar uni sunt platiti saptamanal, alti la 2 sapt si mult mai putini lunar.
Ideea e sa fi lucrat 12 luni consecutiv. Demonstreaza asta (nu neaparat cu payslip) a doua zi dupa ce ai facut anul si este OK.
Scrie undeva ca trebuie prezentat payslip (poate mi-a scapat mie)? Scrisoare de la angajator ce are? In special ca BC-ul este un document facultativ dupa 12 luni.
Eu poate vreau sa-mi pastrez salariul confidential, cine ma poate obliga sa arat payslip-ul meu la toata lumea? Promit ca daca ajung acolo incearc faza asta sa vedem daca tine (cu backup bineinteles!).
costoboc
Contributor
Contributor

Postby londonina » Apr 11th, '12, 10:25

costoboc, you're funny... chestia asta cu confidentialitatea salariului nu prea tine apa cand e vorba de UKBA, HMRC, etc.

Oricum, e scris in BR1 ce documente trebuie prezentate (si cred ca si scrisoarea de la angajator trebuie sa specifice salariul si pozitia ocupata, nu doar durata). Trimisul de payslips care sa acopere perioada din ultimul an e cel mai simplu.
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby costoboc » Apr 11th, '12, 11:11

Acum, m-am documentat!

Extras din BR1

“All applicants must complete sections 1, 2, 8, 9, 10 and 11.
If you have been legally working as an employee in the United Kingdom for a period of 12 months ending on or after 31 December 2006, please also complete section 7”
Section 1 – your detail
Section 2 – family members detail
Section 7 – pentru categoria “exempt”, doar raspunzi cu “yes” la 7.2 plus alti membri daca exista
Section 8 – personal history
Section 9 – documentary evidence 9.1 & 9.3.d –

“If you are applying for a registration certificate as a Bulgarian or Romanian national who has completed 12 months’ continuous lawful employment in the UK:
1. Wage slips covering the last 12 months
2. Contracts of employment covering the last 12 months
3. Letter(s) from employer(s) confirming your employment covering the last 12 months”
4. Students: Evidence that you have continued to exercise your treaty right as a student

Section10 – previous application
Section11 – applocant’s declaration

Acum discutand caz concret, exista posibilitatea sa nu poti prezenta toate documentele, si nici nu zice nicaieri ca trebuie toate, doar sa tick-uiesti ce ai.
Eu, daca ajung acolo, nu o sa am contract. Ei si? Asta inseamna ca nu o sa iau BC?
Cred ca e discutabil, dar e adevarat ca daca ai posibilitatea sa prezinti tot e cu atat mai bine.

PS. nu e cazul acum, dar pot sa garantez ca daca fac valuri o sa am castig de cauza fara sa le arat cat am castigat, doar demonstrand ca am lucrat legat si am platit taxe pe perioada aferenta.
costoboc
Contributor
Contributor

Next

59 posts • Page 1 of 21, 2

Return to EMIGRARE