instalari si mutari antene satelit
Traduceri Autorizate Londra - Romani in UK
Contabilitate - Tax Return - CIS - Romani in UK

help!

Subiecte care nu se incadreaza in celelalte categorii
49 posts • Page 1 of 21, 2

help!

Postby Kuba » Mar 15th, '12, 13:35

Deci......am ajuns saptamana trecuta in Harrogate...in sfarsit.Numele meu e Manu si sunt din Arad iar sotul meu e cetatean maghiar si lucreaza aici in Harrogate ca si receptioner.Zilele trecute am aplicat pt National Insurance Number si acum am de asteptat 3 sapt dupa el.De a doua zi de cum am ajuns,am inceput sa impart CV-uri in stanga si in dreapta.Sa imi tineti pumnii sa fiu angajata in curand!Thanx.
Sunt destul de frustrata,recunosc -plans- .Imi fac griji:oare cati nu ma vor suna pt ca scrie in CV ca sunt din Romania?Apoi mai e o problema.Am sunat la Home Office pentru Blue Card...chiar acum 10 min...Am vb cu o tanti pe care abia am inteles-o.Nu pt ca nu as sti limba engleza ci pt ca vb foarte incet si eu cand incercam sa repet ce zicea,ea imi cam taia vorba.Ma rog...Am inteles de la ea ca eu nu am nevoie de Blue Card ca sa demonstrez ca pot lucra in UK ci trebuie doar sa arat pasaportul meu,al sotului,certificatul de casatorie etc....ma rog,niste acte pe care le-am adus cu mine.
Ideea e:daca nu e multumit angajatorul de aceste dovezi?Atunci am inteles ca trebuie sa merg la Home Office pt dovada ca pot lucra in Uk.
Acum...mai exista cumva pe site sotii de cetateni maghiari,polonezi,cehi,etc care si-au gasit de lucru in UK si care nu au avut nevoie de Blue Card sau alta dovada de la Home Office ca sa se poata angaja?Va rog scrieti-mi.Astept de la oricine informatii corecte care sa ma linisteasca putin pt ca sunt cam pierduta.
Bine.....mi-am spus pasul.Sper ca nu v-am plictisit pentru ca am scris destul de mult si sper ca am fost coerenta.
Bine....va doresc sa va mearga excelent si astept sa-mi scrieti.
Kuba
Haiduc
Haiduc

Re: help!

Postby LiviaG » Mar 15th, '12, 17:06

Bine ati venit, toti trei!

cateva sugestii:

-sa ai listat documentul in care este precizat ce drepturi ai si sa il arati angajatorului in cazul in care cere dovezi in plus fata de passaport. (normal ca nu ai nevoie de blue card)

in rest..

-sa ai un cv frumos facut, preferabil de avut un cv pentru fiecare tip de job, in care sa precizezi experienta relevanta, precum si abilitati/studii in domeniu.
modele de professional cv's, ca mai nou sau poate nou pentru mine, se cauta anumite tipuri de cv-uri, sunt pe net, plin de ele.
de evitat europass -de preferat document word- iti dau link sa vezi cam cum trebuie sa arate http://www.cvtips.com/resumes-and-cvs/cv-example.html
insa daca vei cauta dupa aceste cuvinte 'professional cv template' vei gasi foarte multe exemple de cv-uri scurte si la obiect precum si expresii folositoare.
sau poti sa cauti model de cv dupa tipul jobului pentru care aplici, asa e mai usor sa vezi concret cam cum sa fie
sunt modele de cv-uri si pentru cei fara experienta deloc, in care invata cum sa-ti folosesti experienta de viata si sa o transpui in cuvinte frumoase si cuprinzatoare.

succes!

ps: las-o pe tanti care ti-a vorbit in 2 peri, era obosita!
LiviaG
Senior
Senior

Postby pataki_manuela » Mar 16th, '12, 00:29

Hello!Multumesc foarte,foarte mult pentru sfaturi.Iti doresc numai bine.
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby Kuba » Mar 16th, '12, 13:48

Primesc,in continuare,cu placere si alte sfaturi,sugestii,extra informatii,orice.Plus,sper ca mai exista pe aici pe undeva vreo sotie de cetatean maghiar care si-a gasit de lucru si fara blue card.Daca existi,scrie-mi -da-da- -da-da-
Inca nimic.Nici un telefon de la vreun angajator.Asa nu imi place sa stau acasa -plans2- .
Kuba
Haiduc
Haiduc

Postby londonina » Mar 16th, '12, 14:31

Kuba, problema nu e lipsa blue cardului (tu ai drept de munca si fara el), ci (probabil lipsa de) experienta de lucru si felul in care aplici la joburi. Daca trimiti CVul prin email fara a mai face nimic in plus, sansele sa fii contactata sunt mici spre nule, daca nu ai un CV solid pentru tipul de job pe care il cauti si/sau experienta aici.

Ce stii sa faci? Ce experienta verificabila ai? Vorbesti bine engleza? La ca tipuri de joburi aplici? Poate ai mai multe sanse sa primesti un raspuns folositor dupa ce raspunzi tu la intrebarile astea.
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby pataki_manuela » Mar 16th, '12, 19:59

Buna.Multumesc ca mi-ai raspuns.Am ajuns aici Joia trecuta si de Sambata incepand,in fiecare zi,am mers la biblioteca,am printat 5 copii de CV si le-am impartit prin oras,prin pub-uri,restaurante,hoteluri,in multe locuri.5 in fiecare zi.Am umblat atat de mult incat deja m-am obisnuit cu orasul.Pe langa plimbare am mai aplicat si on line.
Am terminat Facultatea de Litere,Romana-Engleza,am diploma Cambridge Advanced English obtinuta la Timisoara(poate sti la care ma refer).Am lucrat in Arad in mai multe locuri,am fost de la profesoara de engleza,la agent imobiliar,la lucrator comercial McDonald's(nu in ordinea asta).Deci engleza stiu.
Am o noutate.Astazi am fost din nou in oras la impartit CV-uri si am fost printre altele si la un restaurant.Dupa o ora sunt sunata de acolo.Maine seara intru in proba.Sunt in culmea fericirii si doar din cauza faptului ca in sfarsit sunt sunata.Umblatul da roade.
Sa vedem acum ce va fi.Eu sper ca bine.Sa imi tineti pumnii va rog.Fericirea mea e putin umbrita din cauza faptului ca nu am o dovada clara ca pot lucra aici.Va trebui sa-i explic ca sunt sotie de cetatean maghiar si restul.M-am gandit sa printez niste pasaje de pe site-ul Home Office ca sa-i demonstrez ca sunt in regula.Voi ce parere aveti?
Sa dea Dumnezeu sa fie bine!Nu uitati,daca aveti sugestii si sfaturi va rog sa-mi scrieti.Citesc tot.Multumesc
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 18th, '12, 16:29

-plans- Asta e tot?Nu mai vrea nimeni sa-mi scrie?
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby LiviaG » Mar 18th, '12, 17:13

mai manuela, toti ti-am/v-am scris tot ce era de scris, as putea zice, atat sotului tau cat si tie.
aceleasi intrebari adresezi inca de pe vremea cand locuiai in Romania.

dar concluzia pe care o pot trage este aceea ca tu nu crezi decat un maghiar sau un polonez.

avand in vedere numele forumului, ma intreb oare, cati maghiari sau polonezi s-or obosi sa invete romana doar ca sa intre pe acest forum?!

ia frumos si citeste de una singura pe www.ukba.co.uk si daca tot nu crezi ce scrie acolo la sectiunea voastra, iti recomand sa suni la birourile centrale, pentru ca sunt convinsa ca vei gasi oameni amabili si informati.

inainte sa suni, sa ai intrebarile gata formulate, preferabil pe o hartie, ca sa nu uiti sau sa te balbai de emotii.

uite numere taxabile normal (landline) : 0114 207 4074 sau 0151 672 5626 si cere sa fii redirectionata catre departamentul adecvat.

Succes!
LiviaG
Senior
Senior

Postby pataki_manuela » Mar 18th, '12, 21:29

Ai dreptate!Deja sunt probabil enervanta.Ma opresc aici.Multumesc -nu-zic-
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby splash » Mar 18th, '12, 21:59

Cand te intreaba daca ai drept de lucru trebuie doar sa spui simplu ca DA. Cand iti cer detalii le explici cum 'scrie la carte' ...adica pe site-ul UKBA ca tu ai drept de lucru deoarece esti sotie de cetatean european fara restrictii pe piata muncii in marele regat. Simplu. Si da, cred ca ajuta daca printezi pasajul cu info referitoare la cetatenii A8 si dependentii lor si il arati daca e necesar (si link-ul de rigoare).
Sa-ti scriem ...da, sa te intrebam de sanatate - sper sa fie buna- si despre ce-ai facut la restaurant?

Bafta in continuare -hipno-
splash
Mentor
Mentor

Postby pataki_manuela » Mar 19th, '12, 00:40

Sincer?Dumnezeu sa-ti dea sanatate!(uite asa mi-a venit sa-ti transmit si e din suflet).Asa am sa fac cum zici tu.
A fost aiurea.Am stat doua ore si jumatate,la final mi-au spus:''We will be using you'' si m-au chemat apoi abia vinerea viitoare.Ah si eu care mi-am facut sute de sperante.Cel mai sigur nu iese nimic de aici.Dar maine am alt interviu.Sa vedem cum va fi.
Iti doresc tot binele din lume si stiu ca suna aiurea dar mi-ai ridicat moralul enorm si daca ai fi acum aici cu mine ti-asi face o cafea.
Sa nu te sperii ca nu sunt nebuna. -hipno-
O seara buna.
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 25th, '12, 13:47

Cum s-a schimbat ora?M-am trezit de curand,nu am ceasul reglat si nu vreau sa intarzii la lucru.
Da stiu!Ma simt de pe alta planeta.
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby JustAgrl » Mar 25th, '12, 14:03

Ora 3 a devenit ora 4. Deci s-a dat ceasul cu o ora inainte.
JustAgrl
Cronicar
Cronicar

Postby pataki_manuela » Mar 25th, '12, 14:48

Multumesc frumos!
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby JustAgrl » Mar 25th, '12, 15:13

Cu multa placere.
JustAgrl
Cronicar
Cronicar

Postby pataki_manuela » Mar 26th, '12, 13:09

Buna.Am fost sunata acum o ora de la o firma pentru angajare.Am o zi de training la sfarsitul acestei saptamani.Trebuie sa aduc printre altele my banc account.Acum sunt acasa,sotul meu doarme ca a lucrat toata noaptea,deci nu prea as vrea sa-l trezesc,sa-l intreb,deci va intreb pe voi:ce acte trebuie sa iau cu mine ca sa-mi deschid cont?Se rezolva pana vineri?
Daca primesc un raspuns rapid,fug putin mai tarziu la banca.
Multumesc.
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby JustAgrl » Mar 26th, '12, 13:57

La banca ti trebuie, buletin sau pasaport sau permis de conducere ( sunt unele banci care cer 2 documente pentru a dovedi identitatea), si dovada de adresa, ( o factura pe numele tau) tot ca dovada de adresa din cate stiu eu, poti folosi cardurile colorate ( yellow, purple, blue) ...in ceea ce priveste cardurile insa nu sunt 100% sigura. Sper ca te-am ajutat in timp util. O zi frumoasa!
JustAgrl
Cronicar
Cronicar

Postby topi » Mar 26th, '12, 14:15

Ca dovada de adresa eu am folosit hirtia de la Jobcenter prin care imi anuntau raspunsul aplicatiei pentru NINO.
topi
Erudit
Erudit

Postby pataki_manuela » Mar 27th, '12, 00:08

Va multumesc amandurora pentru raspuns.
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 27th, '12, 00:21

O noua problema:Nu accept sa lucrez aici decat legal.De cateva zile,4 mai exact,lucrez seara la un restaurant.Mi-au cerut NINO,copie dupa pasaport si m-au pus sa semnez ca un fel de protectia muncii(scria acolo cum trebuie sa vin imbracata,ce fac in caz de incediu,sa am grija cu ce substante lucrez etc).Pentru ce e nevoie de actele astea?Am aflat ca sunt platita cu banii jos.Nu e suspect?Nu ar trebui sa-mi fac cont?
Ei ma cheama in special in weekend cand e cel mai mult de lucru.Am inteles ca au avut probleme inainte cu angajatul ilegal,ca a fost politia pe la ei.....ma rog....cica nu prea lucreaza cu acte.
Acum eu ce sa fac?Eu am vorbit azi cu ei si le-am spus ca nu lucrez decat legal si..a,da...am uitat:vreo doi angajati din restaurant au primit ceva scrisoare ca au fost prinsi lucrand ilegal.
Ca si part-time job ar fi ok aici.Ce act sa cer ca sa-mi dovedeasca ca(scuzati cacofonia!)lucrez legal?Care sunt pasii pt ca o persoana sa lucreze legal aici?
De maine sincer nu cred ca mai merg.Imi e frica.Nu am bani de amenda.
Of doamne!Si eu care credeam ca in sfarsit am gasit si eu ceva.... -plans-
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 27th, '12, 10:13

Nimeni?Nimic?Nici un raspuns la problema mea?
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby londonina » Mar 27th, '12, 11:07

Manuela, tu ai dreptul sa lucrezi legal in Marea Britanie.

Probabil esti in situatia de mai jos, adica 'worker doing casual / irregular work'. Asigura-te ca o sa primesti periodic "payslips" (stat de plata) si ca angajatorul iti retine taxe si NI contributions din plata.

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/ ... /DG_183496
londonina
Cronicar
Cronicar

Postby pataki_manuela » Mar 27th, '12, 12:14

Multumesc mult pentru link.Astazi trec pe la lucru si cer pt vineri a payslip pentru weekend-ul trecut pe care l-am lucrat in intregime.Ar mai trebui sa cer azi si alta dovada ca lucrez legal?Daca refuza sa-mi dea payslip?Eu sunt decisa sa nu mai merg la lucru daca nu e legal.Dupa cum am mai spus doi de la restaurant pleaca pt ca nu au fost angajati legal si au fost prinsi si acum trebuie sa plateasca amenda.
Multumesc din nou.O zi buna
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 27th, '12, 18:53

Mda.Hai sa va mai povestesc una alta din pataniile mele in Anglia.Astazi am fost la restaurant,am vb cu angajatorul ca vreau la fiecare plata payslip si ca vreau sa fiu inregistrata la stat ca si lucrator si.....de unde trebuia sa lucrez azi de la 19.......acum mi-au zis ca azi nu mai au nevoie de mine ca cica nu o sa fie asa de mult de lucru si bla,bla.Acum trebuie sa vin vineri dupa bani si cica mai vb atunci de fluturasi si contract.
Acest job e part time si aproape m-am autoinvitat la munca si ei cred ca au fost multumiti de mine ca m-au tot chemat 4 zile intruna si uite acum cat ne @@@@@ pe noi pt un contract si fluturas.
Ca sa pricep si eu:daca lucrezi vreo 3 zile/sapt la cineva nu ai nevoie de fluturasi si contract sau ce @@@@@?
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 27th, '12, 18:55

Apropo:nu stiu daca mai conteaza dar patronul e italian. -wow-
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby dromaderu » Mar 27th, '12, 19:28

Manuela, nu ai sa vezi nici un fluturas de la ala, si,
zi mersi daca ai sa-ti vezi banii!

Ca sa vezi un fluturash/payslip, presupune sa fii inregistrata acolo, sa ai un contract, si tot asa.
Desigur ca ala a fost multumit de tine, daca esti fata muncitoare dar, el spala niste bani, nu vrea sa plateasca taxe pt tine,
el te platea din "ciubucul" zilnic, si tu, nu aveai nici un drept ca angajat!

Am tot urmarita acest topic si nu realizez de ce nu vrei tu sa intelegi ca AI DREPT DE MUNCA in UK,
si nu trebuie sa muncesti la negru , cum erai la acest italian!

Multa bafta!
dromaderu
Contributor
Contributor

Postby costoboc » Mar 27th, '12, 20:19

Eu zic ca dansa a inteles ca are drept de munca, doar ca n-a nimerit angajatorul potrivit.

In UK nu e neaparata nevoie sa ai contract scris ca sa fie legal, e suficient si acordul verbal al partilor. Ideea este ca ei trebuie sa inregistreze sumele pe care ti le platesc, sa plateasca taxele aferente si in acesta situatie nu este nici o problema sa-ti dea payslip, care se elibereaza de obicei saptamanal.
Daca refuza sa-ti dea payslip inseamana ca nu a platit nimic pentru tine si nici nu are de gand, iar de munca nu cred ca o sa-ti mai ofere in situatia asta. Vorba lui @dromaderu, zi mersi sa-ti vezi bani vineri. Eventual il amenti ca-l reclami daca face figuri cu plata.

In orice caz, cauta-ti un alt angajator ca acolo, dupa ce povestesti tu, se cam scalda in ape tulburi.
costoboc
Contributor
Contributor

Postby pataki_manuela » Mar 27th, '12, 23:52

Va multumesc amandurora pentru raspuns.Apreciez sincer!
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 29th, '12, 21:40

Buna.Eu ca si dependenta de sotul meu maghiar,pentru Blue Card,care formular trebuie sa-l complectez?BR7,EEA1?Trebuie sa fi lucrat inainte 12 luni(precizez ca eu abia de sapt viitoare incep sa lucrez).Ca si acte imi trebuie:
-pasapoartele
-certificat casatorie
-dovada de adresa
-(trebuie sotul meu sa demonstreze ca lucreaza?ii trebuie dovada de la lucru?)
-presupun ca si ambele NINO nu?
Am omis ceva?
Inca ceva:pt unii stiu ca are sa sune extrem de idioata intrebarea(poate chiar si eu!)dar nah...deci:daca nu imi gasesc trei luni de lucru,trebuie apoi sa plec acasa?Am citit ceva pe Home Office si nu prea inteleg la cine se refera.Ce categorie poate sa ramana doar 3 luni in uk?Cui se aplica?Mi se aplica si mie?
Multumesc.
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Postby pataki_manuela » Mar 30th, '12, 11:34

Eu inca mai astept un raspuns! -hipno-
pataki_manuela
Caligraf
Caligraf

Next

49 posts • Page 1 of 21, 2