instalari si mutari antene satelit
Traduceri Autorizate Londra - Romani in UK
Contabilitate - Tax Return - CIS - Romani in UK

Why vegan?

Medicina clasica si alternativa
38 posts • Page 2 of 21, 2

Re: Why vegan?

Postby a.andrei » May 9th, '12, 13:52

Dan cred ca a punctat cel mai bine. Doar printr-o dieta echilibrata poti spera sa ai o viata sanatoasa, iar trecerea automata la o dieta care organismul tau este invatat genetic la una complet diferita este "riscant".
Omul este omnivor insa dieta difera pe criterii geografice, nu emotionale. Eschimosii folosesc orice bucatica dintr-un ren, o carne mult mai grea decat carnea de pui, asiaticii mananca orice misca, scorpioni / gandaci.
Cat despre romani, imi aduc aminte cand inca nu exista ideea de mall/shopping center si nici nu stiam ce e sa fii vegetarian, vara-toamna mancam foarte multe salate, de rosii, castraveti, cu branza etc (mai nou denumite salata bulgareasca/greceasca, doar suntem apropiat geografic de bulgari si greci) cat iarna-primavara porcul/vita sa fie o parte importanta din meniu.

Insa eu ma intreb cum ar fi sa incerc sa ii conving pe strabunici (daca ar mai trai) sa devina vegetarieni? Cred ca raspunsul initial ar fi de ce ar dori sa tina post un an intreg?! (logic vorbind, din punctul meu de vedere dieta vegetariana ar fi cea mai apropiata de postul crestin).

Dieta este un topic destul de delicat si are multiple implicatii, ca sa nu vorbim ca implicat cu stilul de viata poate deveni o discutie despre obezitate, sanatate, mancaruri canceroase etc. Insa ce mi se pare un experiment exceptional de simplu, daca aveti un animal de casa, puneti un bol de mancare uscata si unul cu o bucata de carne (pui/vita) si veti observa cum va decide genetic ce e mai bun pt el.
Ca sa inchid, mi se pare destul de stupid si de prost gust ideea de a vinde Vegan Food pt animale ce au fost "adoptate" de om doar pt motivul ca erau carnivore. http://www.vegancats.com/ Insa ma intreb oare cati din oameni vegetarieni au pisici pt a prinde soareci?!
a.andrei
Caligraf
Caligraf

Postby Dan » May 9th, '12, 16:16

Hai ca se simte nevoia unui citat:
During the 20th century, the average lifespan in the United States increased by more than 30 years, of which 25 years can be attributed to advances in public health.

Eu pot sa afirm linistit ca fast-food-ul a contribuit la cresterea sperantei de viata cu cei 5 ani diferenta.

Dar este nevoie sa stim diferenta intre cauzalitate si corelatie.
Si aici vin tot cu o explicatie de pe wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Correlatio ... _causation
Image
Dan
Administrator
Administrator

Postby necropsique » May 9th, '12, 17:05

Culturi, religii, filosofii, (pseudo?)stiinte, statistici irelevante, geografie, etc... toate sunt relative si concluziile care se pot trage pe seama lor mi se par in cel mai bun caz subiective. Asa ca dupa ce am atacat si eu subiectul am renuntat la a dezbate problema.

Singurul mod relativ corect mi se pare de a analiza natura umana.

Ex.:
1 -- copil de 10 ani crescut intr-un meniu neutru (cultural, social, etc.) si hranit(fara a trebui sa-si gateasca singur hrana) pana la varsta aia numai cu alimente de origine animala.
- poate ucide din proprie initiativa un animal pentru hrana ?
- poate sa din proprie initiativa sa guste un bob de strugure la o plimbare printr-o vie, sa culeaga un mar, etc ?

2 -- alt copil de aceeasi varsta crescut in aceleasi circumstante cu singura diferenta ca e crescut numai cu alimente de origine animala.
- poate ucide din proprie initiativa un animal pentru hrana ?
- poate sa din proprie initiativa sa guste un bob de strugure la o plimbare printr-o vie, sa culeaga un mar, etc ?

Se pot pune tot felul de intrebari de genul.
Nu stiu.. parerea mea e ca suntem omnivori exact cum e un crestin indoctrinat de la nastere sa fie crestin.
Nu am gasit nici un argument pentru a manca carne, nu mi-a venit niciodata sa omor vaca lui bunica sau sa-mi omor cainele penru ca simteam ca aveam nevoie de proteina animala chiar daca mancam salate de doua luni.. sunt omnivor pentru ca altii se ocupa de asta.
necropsique
Gramatic
Gramatic

Postby Dan » May 9th, '12, 17:10

@necropsique - tu pui in discutie problema "omul e animal de prada?"
Anatomic, omul este construit sa fie omnivor (sau asa a evoluat sa fie).
Anatomic adica luand in considerare caninii (care lipsesc ierbivorelor), lungimea intestinelor si constructia organismului in sine, omul este omnivor, dar NU este pradator, ci VANATOR.

Cred ca se pune problema mai mult daca - un copil care nu a vazut in viata lui carne - cand vede o friptura - o mananca instinctiv sau o refuza pentru ca este o ciudatenie pentru el? Si aici cred (netestat) ca o mananca in 90% din cazuri
Image
Dan
Administrator
Administrator

Postby necropsique » May 9th, '12, 17:46

Anatomic da, suntem capabili de orice. La urma urmei suntem specia din varful lantului trofic. Insa pe vremea cand toti locuiam in pesteri, si de abia ieri descoperisem focul, eram nevoiti sa fim omnivori de dragul supravieturii.
Totusi, o caracteristica anatomica importanta e evolutiei umane e micsorarea dintilor si cresterea volumului creierului. Poate si atat e destul pentru a observa in ce directie evolueaza specia.

Friptura de care zici nu se gaseste in natura(cel putin neprelucrata :)), in schimb orice de natura vegetala, da.

In fine, mi se pare mai important ce/cum/cine suntem astazi. Si astazi majoritatea nu suntem capabili/dispusi sa ne ucidem/vanam hrana. Mancam carne pentru ca altii se ocupa de asta.
E ca si cum as zice ca daca ma urc pe bicicleta (sunt omnivor) cu un chinez care pedaleaza de zor in fata, dupa ce termina doua sute de kilometri pot fi mandru de mine ca-s campion la pedalat (pradator, vanator, etc).

In fine, ne intindem :))
necropsique
Gramatic
Gramatic

Postby Dan » May 9th, '12, 17:54

Micsorarea dintilor provine chiar de la cheia evolutiei omului ( http://www.scientificamerican.com/artic ... ger-brains )
Marirea creierului si diminuarea abilitatilor de "pradator" vine de la posibilitatea de a gati. Creierul consuma cam o treime din calorii, iar pentru a se dezvolta are nevoie de multe proteine.

Pentru cine are rabdare sa citeasca: http://www.beyondveg.com/billings-t/com ... t-4a.shtml
Un articol despre legatura intre alimentatie si inteligenta.

Adoptand stilul "raw" nu facem altceva decat sa involuam. Bine ca nu a devenit o moda asta cu "raw food".
Revenind la vegani - raman la parerea mea ca oamenii au nevoie de o alimentatie mixta pentru a putea continua sa evolueze.

Ma surprinde ca SUA, tara cu cei mai multi grasuti, cu cele mai multe fast-fooduri, are una din cele mai mari sperante de viata.
Image
Dan
Administrator
Administrator

Postby costoboc » May 10th, '12, 12:44

Dan wrote:Ma surprinde ca SUA, tara cu cei mai multi grasuti, cu cele mai multe fast-fooduri, are una din cele mai mari sperante de viata.

Speranta moare ultima, oricine are dreptul la ea (glumesc bineinteles) .... dar surse diferite arata rezultate diferite. In orice caz US e departe de top. http://www.infoplease.com/world/statist ... untry.html

Si ca sa fiu la subiect, cred ca totul incepe cu educatia, care mai devreme sau mai tarziu va fi afectata de circumstantele (inlusiv necesitatile) existentiale. Cel putin lui Maslow i-au dat toti dreptate, in sensul ca toate actiunile umane au ca scop satisfacerea anumitor necesitati, care nu ne lasa sa trecem (sau sa sarim etape) pana nu le satisfacem intai pe cele inferioare.
(Nu) Vei deveni vegan daca viata ta nu se indreata in directia asta. Pana la urma este tot o necestitate determinata de mediul care te inconjoara, nu de locul in care te-ai nascut sau de statul de "OM - animal carnivor sau ierbivor!"
costoboc
Contributor
Contributor

Postby Ros » May 15th, '12, 11:27

Ros
Librar
Librar

Previous

38 posts • Page 2 of 21, 2

Return to SANATATE