instalari si mutari antene satelit
Traduceri Autorizate Londra - Romani in UK
Contabilitate - Tax Return - CIS - Romani in UK

Credit History/Score Info.

Conturi bancare, carti de credit, carti de loialitate, dobanzi, imprumuturi, credit scoring
40 posts • Page 1 of 21, 2

Credit History/Score Info.

Postby Cody » Aug 5th, '12, 06:19

Buna,

Planuiesc sa ma mut in England in Jan 2013, de aceea ma informez despre Credit History.

In SUA daca aplici pt credit, sau daca cumperi bunuri pe credit se cere SSN (Social Security Number) pt persoane fizice si EIN (Employer Identification NUmber) pt firme. Care sunt echivalentele in UK pentru cele doua numere?

Am observat ca doua dintre birourile de credit din US au acelasi nume ca si cele din UK. Deci diferentele intre systeme trebuie sa fie minore. In US un credit bun este 720-750. Dar in UK? (poate in UK scorul se aplica altfel.)

Desi stiu cum se procedeaza in US, puteti sa-mi dati mai multe detalii despre cum sa-ti cresti credit score-ul in UK daca esti la inceput?

Alte lucruri importante despre credit score/history? Companii care ofera bunuri/ credite mai usor?

De exemplu, in US daca nu ai credit history s-ar putea sa fi refuzat si sa detii telefon mobil de la o firma de telefonie buna precum T-MObile. Este tot asa in UK?

Va multumesc. Orice informatii sunt binevenite.
Cody
Caligraf
Caligraf

Re: In SUA credit score se verifica pe baza SSN. Dar in UK?

Postby blizzard » Aug 5th, '12, 06:36

Sa-ti sintetizez in cateva cuvinte ceea ce inseamna Credit score si Credit history in UK.
Credit score este teoretic o cifra care pleaca de la sa zicem 200 puncte pana la 999 puncte maxim.
Credit Score-ul se calculeaza dupa niste formule destul de complexe si in functie de vechimea ta in UK, timpul locuit la o singura adresa, inregistrarea in registrul electoral, carduri de credit, facturi utilitati platite la timp si bla bla bla. Sunt multe.
In UK daca ai sub 600 puncte Credit Score-ul este - poor, deci lucrurile stau asa:
sub 600 poor - slabe sanse sa primesti vreun card credit (exceptand Vanquis, Capital one sau Aqua - huge interest), contract telefonie sau ceva simplu
600 - 700 average - poti avea un contract telefonie mobila, cardurile mai sus mentionate, internet provider (Sky, Virgin, etc.)
700 - 800 good - toate de mai sus, plus poate credit card mai de doamne-ajuta, si dar nu cred, ceva imprumuturi
800 - 900 very good - toate de mai sus, plus ca deja poti primi oferte de imprumuturi de la banci
900 - 999 excellent - toate de mai sus, plus ca poti negocia dobanda la banca pentru personal loan sau mortgage (ipoteca)
De mentionat ca pentru imprumuturi (nu prea conteaza de care) de la bancile serioase, ai nevoie de minim 3 ani in UK, cu adrese verificabile
Agentii care te verifica in ordinea numerelor de pe tricou:
1. Equifax
2. CallCredit
3. Experian
Credit history - prin traducere simpla: tot ce ai facut si miscat in UK in ultimii 6 ani
Un credit score bun, il cresti si-l faci in cativa ani prin, teoretic, accesarea unui card de credit scum,p pe care sa-l folosesti cumpatat si sa-l achiti INTOTDEAUNA la timp fara sa mergi overlimit. De asemenea o crestere a credit scorului tine foarte mult si de timpul cat mai lung, locuit la o singura adresa. Nu ma apuc sa motivez afirmatia asta ca e prea mult de scris.
Aaaaaaa - era cat pe ce sa uit un lucru extrem de util: Credit Score-ul este afectat in sens negativ daca se fac aplicatii succesive pentru carduri de credit sau pentru imprumuturi, aplicatii la care ai fost deja refuzat. Deci, sfatul meu este sa nu faci incercari una dupa alta pentru ca acest lucru se vede in istoricul tau si iti va afecta scorul in sens negativ. De obicei se asteapta 3 luni intre doua aplicatii. Eu am facut greseala asta si mi-am diminuat credot score-ul tocmai pe considerentul acesta. Acum am de tras sa mi-l cresc la loc. Ca informatie de referinta, eu, dupa doi ani de UK, 2 carduri de credit scumpe platite la timp dar folosite ocazional, in registrul electoral si cu o vechime la adresa actuala de 1 an si 2 luni, am un credit scor sub 700 de puncte si nu am nici o sansa la vreun imprumut.
Atat stiu ata scriu si nu ma impuscati daca am gresit undeva
Bafta
blizzard
Cronicar
Cronicar

Re: Credit History/Score Info.

Postby Dan » Aug 5th, '12, 08:00

Image
Dan
Administrator
Administrator

Postby crash- » Aug 5th, '12, 16:29

@blizzard - daca iti folosesti cardurile de credit des, iti creste si credit scoreul mai rapid. Majoritatea vin cu interest free la cumparaturi daca platesti in 1 - 2 luni oricum ... + Fa-ti cont la Experian, Equifax si Call Credit si vezi daca exista vreo neconcordanta cu ce te astepti sa fie pe credit fileul tau.. Daca e ceva ce nu iti convine, take it from there... Se poate intampla chiar daca esti pe electoral roll, aceasta informatie sa nu reflecte pe credit file, sau alte erori care pot fi numeroase...

Si btw din cate stiu, si un life insurance iti creste credit scoreul (nu doar ca un direct debit obisnuit)
crash-
Erudit
Erudit

Postby Cody » Aug 5th, '12, 17:52

Hi guys, mersi pentru raspunsuri.

Locuiesc in SUA de 10 ani si este la fel si aici. Care este numarul be baza caruia se verifica creditul. In Sua este SSA (Social security Number) dar in UK? Este cumva NINO? Mersi.

Si de asemenea, emit unele banci "Secure Credit Cards?" Functioneaza pe principiul unui credit card obisnuit, dar sunt banii tai si banca nu are nici un risc. Cu alte cuvinte, eu depun 5000 intr-un cont iar banca "securizeaza" banii pentru un an, dar dandu-mi un credit card ca sa pot cheltui din suma respectiva. Banca ma charges interest pentru toti banii cheltuiti. Platesc installments in fiecare luna timp de un an. La implinirea unui an, eu ma oblig sa depun in cont suma initiala de 5000, si sa lichidez contul. Banca a avut ocazia sa-mi stabileasca "un behavior financiar" timp de un an, si sa-mi ia interest pe banii cheltuiti. Daca am platit la timp payments-ii lunari am mare sanse sa-mi dea ei 5000 imprumut "unsecured"

Mersi.
Cody
Caligraf
Caligraf

Postby glissando » Aug 5th, '12, 21:52

Aoleu nu da bancilor de aici idei din astea! -nu-ma-uit- Cum adica sa iti ia dobanda pe banii tai??? Zi si mie, cata dobanda iti iau? Eu personal n-am auzit de asa ceva! Ptiu, Doamne fereste! Nu inteleg, care sunt avantajele acestui sistem pentru client?

Mie la banca mi-au cerut NINO cand mi-au facut credit card. Banuiesc ca (si) pe baza lui se face credit scoring insa nu stiu 100%.

Ideea e ca aici bancile asteapta sa vada intai ce intrari de venituri ai si ce iesiri pentru o vreme si abia dupa aceea iti dau credit card.
glissando
Scriitor
Scriitor

Postby albea » Aug 6th, '12, 06:31

Pentru un credit history bun:
1. Vechimea la adresa. Iti cauti o casa din care sa nu fii nevoit sa te muti repede

2. Electoral roll, dovedeste ca nu ai nimic ascuns si esti usor de gasit. Te inscrii de indata ce te-ai mutat la adresa repectiva.

3. Plateste bill-urile cu direct debit.

4. Nu intra in overdraft si pastreaza permanent o suma de bani in cont, fa cat mai multe plati cu cardul de debit

5. Aplica pentru un credit card cu dobanda mare (Capital One, Vanquis, etc) si foloseste-l lunar. La sfarsitul lunii achita integral balanta.

6. Cu 2-3 luni inainte de a aplica pentru credit mare, subscrie la Experian. Odata subscris verifica scoringul. Daca ai macar "average" stai linistit si asteapta o vreme. Vei avea placuta surpriza sa primesti pe mail oferte de credit foarte avantajoase de la Experian. Ofertele pe care ti le trimit ei sunt deja verificate de ei si sansele de aprobare sunt de 100%.

Nu uitati: principalul criteriu de marire a scoringului sunt banii care intra regulat in banca de la angajator. Daca aveti 2-3 ani de continuitate veti primi si oferte de mortgage.
albea
Contributor
Contributor

Postby londoniana » Aug 6th, '12, 10:18

codybarbu, cand m-am mutat aici anul trecut am avut cam aceleasi intrebari ca tine. O cam iei de la 0 cu credit cardul, nu se considera istoria de credit din US.

Totusi, daca ai AMEX card in US si vii aici, contacteaza-i in primele 6 luni de la sosire, dupa ce ai ceva income aici, si e posibil sa iti faca un card local. Din cate stiu eu e singura companie de CCs care face chestia asta, MBNA si Capital One nu o fac. Din pacate eu mi-am inchis AMEX-ul canadian inainte sa vin aici si nu au vrut sa il redeschida, trebuia sa fiu client activ. Consortu' meu insa si-a schimbat amex-ul canadian pe unul uk fara probleme.

Secured credit cards in UK nu exista. Exista insa ceva oarecum similar, prepaid credit cards, un exemplu este Virgin Money prepaid card. Nu stiu in ce masura te ajuta sa iti faci istorie de credit insa.

Ce poti sa faci cand vii aici: incearca sa obtii de la inceput un cont bancar cu facilitate de overdraft. E greu dar nu imposibil. Apoi, ia un contract de tel mobil daca poti (anumiti providers iti fac contract daca le dai o garantie de £100 sau ceva de genul asta).

Credit card nu vei lua atat de usor ca in US si va trebui sa astepti cei putin 6 luni - 1 an, in mod normal.

Ce zice albea mai sus e f important - sa va treceti in registrul electoral, aici e f important pentru istoria de credit.
londoniana
Contributor
Contributor

Re: In SUA credit score se verifica pe baza SSN. Dar in UK?

Postby londoniana » Aug 6th, '12, 11:59

blizzard wrote:De mentionat ca pentru imprumuturi (nu prea conteaza de care) de la bancile serioase, ai nevoie de minim 3 ani in UK, cu adrese verificabile
....
Ca informatie de referinta, eu, dupa doi ani de UK, 2 carduri de credit scumpe platite la timp dar folosite ocazional, in registrul electoral si cu o vechime la adresa actuala de 1 an si 2 luni, am un credit scor sub 700 de puncte si nu am nici o sansa la vreun imprumut.
Bafta

Conteaza si venitul si jobul pe care il ai (pentru credit cards, loans dar si pentru a obtine ipoteca - unde in plus conteaza sa ai min 10% depozit). Cat despre treaba cu imprumuturile si minimum 3 ani de adrese verificabile in UK, nu este adevarata.

Eu habar nu am ce scor am acum, dar am avut cont de debit cu overdraft chiar de la inceput, contract de mobil dupa 1 luna (cu £100 garantie la provider), credit card de la banca cu care am contul de debit - asta dupa vreo 8 luni parca (limita mica, dobanda mare dar e ok daca platesti in full balanta lunar). Plus ca am obtinut ipoteca dupa 1an, de la un high street bank cu dobanda destul de buna. Deci se poate, in anumite conditii, si daca esti nou in UK.
londoniana
Contributor
Contributor

Postby theman73 » Aug 6th, '12, 12:44

mmmmm , eu stau ca pe ace pana maine sau poimaine cand o sa vad credit score-ul meu , am impresia ca sant victima unui identity teft , primele 5 luni in UK am avut adresa oficiala la un ,,prieten,, dar nu am locuit acolo .... aseara am incercat sa-mi fac cont la checkmyfile sa vad cum stau (am niste amenzi de parcare neplatite) ... trebuie sa astept ,,security key,, care o sa-mi vina prin posta , dar imi apare in coltul dreapta sus :

You are matched to 9 Credit Cards

Jesus , nu am nici un credit card , e posibil ca ,,prietenul,, meu sa faca credit cards in numele meu ? Daca da cum ? Doar sper sa nu fie adevarat
,,Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.,,

Eleanor Roosevelt
theman73
Lord
Lord

Postby londoniana » Aug 6th, '12, 13:00

theman73 wrote:You are matched to 9 Credit Cards

Jesus , nu am nici un credit card , e posibil ca ,,prietenul,, meu sa faca credit cards in numele meu ? Daca da cum ? Doar sper sa nu fie adevarat

Stai linistit, mesajul ala e mai mult ca sigur advertising, they're trying to make you apply for credit cards :)
londoniana
Contributor
Contributor

Postby theman73 » Aug 6th, '12, 13:02

londoniana wrote:
theman73 wrote:You are matched to 9 Credit Cards

Stai linistit, mesajul ala e mai mult ca sigur advertising, they're trying to make you apply for credit cards :)

La asta m-am gandit si eu , dar totusi nu sant linistit pana nu vad rezultatul
,,Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.,,

Eleanor Roosevelt
theman73
Lord
Lord

Postby albea » Aug 6th, '12, 21:28

Ca sa aplice pentru credit card in numele tau are nevoie de data nasterii, sort code si acc nr. ale contului curent. Si, eventual, o adresa anterioara. Cunosc cazuri concrete. Atentie sporita, cei care locuiti in share.
albea
Contributor
Contributor

Postby theman73 » Aug 7th, '12, 11:49

Se pare ca m-am speriat degeaba , nu am nici un credit card in numele meu , credit score 754

Eleanor Roosevelt
theman73
Lord
Lord

Postby Cody » Aug 7th, '12, 14:13

glissando wrote:Aoleu nu da bancilor de aici idei din astea! -nu-ma-uit- Cum adica sa iti ia dobanda pe banii tai??? Zi si mie, cata dobanda iti iau? Eu personal n-am auzit de asa ceva! Ptiu, Doamne fereste! Nu inteleg, care sunt avantajele acestui sistem pentru client?

Mie la banca mi-au cerut NINO cand mi-au facut credit card. Banuiesc ca (si) pe baza lui se face credit scoring insa nu stiu 100%.

Ideea e ca aici bancile asteapta sa vada intai ce intrari de venituri ai si ce iesiri pentru o vreme si abia dupa aceea iti dau credit card.

Glissando,
Da, In Sua exista asa numitele "Secured Credita Cards." (secured pt banca deoarece si daca cheltui toti banii ei nu-si asuma nici un risc.). Banca iti blocheaza banii intr-un cont. Nu poti sa lichidezi contul inaintea de implinirea unui an, dar banca iti pune la dispozitie un credit card sa folosesti suma din cont. Platesti dobanda fixata de catre banca: aproximativ 10% -18% pe an, chiar daca cheltui banii tai. Si platesti si fee-ul anual de vreo $100. Avantajele pentru client sunt ca poate sa-si faca credit score rapid. Iti faci doua, trei carduri de genul acesta iar intr-un an ai credit score-ul va fi undeva la 750. Ca sa nu mai mentionez ca dupa un an, bancile respective iti vor oferi credit carduri normale echivalente cu suma depusa de tine initial pe "secured credit card. Poti sa faci un secured credit card care nu depaseste valoarea de $5,000.Nu trebuie sa astepti 2-3 ani ca sa fi aprobat pentru doua-trei credite normale "unsecured". Sunt banci care te raporteaza la birourile de credit ca si cum ai detine o linie de credit normala, adica "unsecured pentru banca" Daca esti late cu payment-ul lunar, banca te raporteaza la credit cu "late payment" Un alt avantaj ar fi ca nu trebuie sa-ti faci primul credit card cu companii de credit precum "Capital One" unde trebuie sa platesti dobanzi mari.
Cody
Caligraf
Caligraf

Postby catad » Aug 8th, '12, 14:14

daca vii in UK poti sa uiti de CH si CS din USA. Nu te baga nimeni in seama cu ele aici. Daca ai fost in default cu vreo banca atunci te vor intreba de sanatate. Pastreaza-ti un CC deschis in USA cand pleci, dar schimba adresa inainte de a pleca la un prieten sa poti primi corespondenta de la banca.
catad
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby londoniana » Sep 21st, '12, 16:11

Pentru cei nou-veniti care vor sa isi construiasca o istorie de credit in UK, se pare ca a aparut un secured credit card pe piata din UK (anul trecut nu era). Din pacate are annual fee de £29 si dobanda e cam mare la 22.9% dar pentru inceput - daca nu aveti alta optiune - e ok. Daca tineti balanta la £0 in fiecare luna nu platiti dobanda.

Conditiile de depozit sunt in link.
http://www.capitalone.com/credit-cards/ ... astercard/
londoniana
Contributor
Contributor

Postby albea » Sep 21st, '12, 19:16

londoniana wrote:Pentru cei nou-veniti care vor sa isi construiasca o istorie de credit in UK, se pare ca a aparut un secured credit card pe piata din UK (anul trecut nu era). Din pacate are annual fee de £29 si dobanda e cam mare la 22.9% dar pentru inceput - daca nu aveti alta optiune - e ok. Daca tineti balanta la £0 in fiecare luna nu platiti dobanda.

Aste este pentru americani, in US. Daca este cu .com inseamna ca este pt US. Pentru UK este cu .co.uk.
albea
Contributor
Contributor

Postby londoniana » Sep 21st, '12, 19:39

Mea culpa.

Mersi albea :) Imi cer scuze, am pus link-ul la cardul gresit, cel de UK are 34.9% APR si no annual fees, dar e tot secured credit card pentru incepatori. Dobanda nu are prea mare importanta pentru cei disciplinati financiar care platesc balanta in full in fiecare luna.

http://www.capitalone.co.uk/creditcards ... t-card.jsf
londoniana
Contributor
Contributor

Postby Leonard George » Sep 26th, '12, 01:06

Dupa ce am facut cateva comparatii am ajuns la concluzia urmatoare: Pentru Loan cea mai buna alternativa este Barclays, cu dobanda 6.7 respectiv 5.9 daca in ultimele 6 luni ai avut intrari de minim £3000 pe luna. Conditia minima pentru ambele e sa fi lucrat minim 12 luni cu banca. Pentru Mortgage ar fi ok Natwest, aproba o suma mai mare decat Barclays-ul, dobanda fiind tot pe acolo.

Eu am inceput de la 0 acum 3 luni, m-am inscris din prima luna la Electoral Roll, am inceput sa 'cresc' 3 conturi, doua la Barclays si unul impreuna cu sotia la Natwest, avand la fiecare cont atasat un cont de Savings. Asfel dupa 3 luni am primit si un Credit Card. Dobanda mare, limita £800.

Sunt curios daca peste inca 9 luni ma voi incadra la dobanda cea mai buna de la Barclays tinand cont ca lucrez Self-Employed. Daca nu, atunci sotia.

Londonina, imi poti spune te rog in ce conditii si la ce banca ai luat mortgage-ul. Daca nu aici, macar in Privat?
Leonard George
Caligraf
Caligraf

Postby Leonard George » Sep 26th, '12, 01:21

albea wrote:
londoniana wrote:Pentru cei nou-veniti care vor sa isi construiasca o istorie de credit in UK, se pare ca a aparut un secured credit card pe piata din UK (anul trecut nu era). Din pacate are annual fee de £29 si dobanda e cam mare la 22.9% dar pentru inceput - daca nu aveti alta optiune - e ok. Daca tineti balanta la £0 in fiecare luna nu platiti dobanda.

Aste este pentru americani, in US. Daca este cu .com inseamna ca este pt US. Pentru UK este cu .co.uk.

Nu se aplica chiar 100%. Sa nu uitam gumtree-ul..
Leonard George
Caligraf
Caligraf

Postby albea » Sep 26th, '12, 06:12

Leonard George wrote:
albea wrote:

Nu se aplica chiar 100%. Sa nu uitam gumtree-ul..

Ma refeream la Capitalone. In rest sunt o gramada cu .com in alte tari decat US.
albea
Contributor
Contributor

Postby londoniana » Sep 26th, '12, 09:46

Leonard George wrote:Londonina, imi poti spune te rog in ce conditii si la ce banca ai luat mortgage-ul. Daca nu aici, macar in Privat?

Banca este Halifax, dobanda nu e cine stie ce, putin peste 4%, rata fixa 2 ani. Ni s-a explicat ca am fi beneficiat de o dobanda mai buna daca aveam istorie de credit mai lunga in UK (si evident daca aveam depozit mai mare, cred ca de la 40% in sus se deschid alte porti la dobanzi :)).

Conditiile...
- 2x full-time jobs, trecuti binisor de perioada de proba
- Istorie de credit foarte noua, mai putin de 1 an in UK, dar am avut conturi de debit (la Barclays, nu la Halifax) cu facilitate de overdraft chiar de la inceput, de cand le-am deschis. Ne-am trecut si pe electoral roll de la inceput. In plus, cand am cerut ipoteca deja aveam credit cards de vreo cateva luni - pe care le folosim lunar la cumparaturi dar platim balanta in full, pentru ca dobanzile sunt mari.
- Depozit mai mare decat minimum cerut pentru first time buyers
- Halifax sunt destul de generosi la acordarea ipotecii, multiplieru' sare de 4, cred ca e chiar 5 (adica 4-5 times your combined gross income), dar e stupid, zic eu, sa iei un imprumut ipotecar atat de mare, dupa aia nu mai ai cu ce trai :-)

Succes! :)

ps. Exista un rule of thumb in legatura cu marimea ipotecii/chiriei. Housing expenses (mortgage/rent, utilities, services, maintenance) sa nu depaseasca o treime din venitul lunar - atunci se considera ca traiesti confortabil. Deci daca aceste housing expenses sunt sa zicem 1000/luna atunci venitul per gospodarie ar trebui sa fie cel putin 3000/luna. Realitatea londoneza - si nu doar - e ca prea multi platesc un % mare din income pentru housing expenses.
londoniana
Contributor
Contributor

Postby catad » Sep 26th, '12, 10:59

Si daca ai un kinder la gradi cu 1400/luna ce mai faci? Nu-ti cumperi niciodata dupa regula asta. :)
catad
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby londoniana » Sep 26th, '12, 11:33

catad wrote:Si daca ai un kinder la gradi cu 1400/luna ce mai faci? Nu-ti cumperi niciodata dupa regula asta. :)

A rule of thumb is not really a rule :) Eu am zis 'sa nu depaseasca' si 'cel putin'.

£1400 aia ii platesti pana la 4 ani, asta daca nu cumva vrei sa iti trimiti copilul la scoli private. Si de fapt e alegerea ta sa platesti £1400 private nursery cand poti sa iti iei bona sau au-pair din Ro si sa platesti sub pretul pietei, multi fac asta (si nu doar romani ci mai ales Brits).
londoniana
Contributor
Contributor

Postby catad » Sep 26th, '12, 11:40

Prefer gradi unei bone sau aupair. Nu vorbeam de mine in particular ci in general.
catad
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby londoniana » Sep 26th, '12, 11:51

catad wrote:Prefer gradi unei bone sau aupair. Nu vorbeam de mine in particular ci in general.

stiu, I was just teasing you :) si eu prefer gradi dar e drept ca exista alternative mai ieftine si nu neaparat mai rele, dar asta e alta discutie.
londoniana
Contributor
Contributor

Postby catad » Sep 26th, '12, 12:38

Banuiam. :) si noi ne cautam o casa sau apart dar nu merita ce gasim. Si nu dau 6-800k pe o 3bdr house.
catad
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby londoniana » Sep 26th, '12, 13:31

catad wrote:Banuiam. :) si noi ne cautam o casa sau apart dar nu merita ce gasim. Si nu dau 6-800k pe o 3bdr house.

Eu am crezut ca zona voastra e totusi mai ieftina decat greater London... Come on, nu gasesti un 3-br detached house la 4-500K? Nu sunteti just outside of M25?
londoniana
Contributor
Contributor

Postby catad » Sep 26th, '12, 13:36

Woking, surrey. Am nevooe de scoala buna si asta inseamna guildford in zonele merrow sau burpham. Un apart de 2 bdr este 300k. Minim. Caut ceva sa-mi placa ca nu am de gand sa ma mut prea mult.
catad
Sfatuitor
Sfatuitor

Next

40 posts • Page 1 of 21, 2

Return to FINANTE