instalari si mutari antene satelit
Traduceri Autorizate Londra - Romani in UK
Contabilitate - Tax Return - CIS - Romani in UK

Cine are nevoie de Blue Card?

Pentru orice informatii si sfaturi in domeniul emigrarilor in UK
59 posts • Page 2 of 21, 2

Re: Cine are nevoie de Blue Card?

Postby fzk2008 » Apr 11th, '12, 11:44

[quote="costoboc"]Acum, m-am documentat!

Acum discutand caz concret, exista posibilitatea sa nu poti prezenta toate documentele, si nici nu zice nicaieri ca trebuie toate, doar sa tick-uiesti ce ai.
Eu, daca ajung acolo, nu o sa am contract. Ei si? Asta inseamna ca nu o sa iau BC?Cred ca e discutabil, dar e adevarat ca daca ai posibilitatea sa prezinti tot e cu atat mai bine.

PS. nu e cazul acum, dar pot sa garantez ca daca fac valuri o sa am castig de cauza fara sa le arat cat am castigat, doar demonstrand ca am lucrat legat si am platit taxe pe perioada aferenta.[/quote

Ieri am avut programare la Home Office, am aplicat pentru Blue, nu le-am aratat niciun contract, iar in scrisoarea ce am primit-o de la angajator nu scria absolut nimic despre cati bani primesc, doar data la care am inceput munca si ca pana in prezent sunt angajata lor .Spre surpinderea mea mi-au cerut Extras de cont, la care i-am raspuns ca nu scrie despre asa ceva in Br1, deoarece nu aplic pentru Yellow la care d-nul respectiv a raspuns cu ....'' a ok no problem'' !
Ps. Era sa uit ce era mai important , am primt Blue Cardurile si eu si sotul meu! Bafta tuturor.
fzk2008
Scrib
Scrib

Postby ibogdanion » Apr 12th, '12, 14:09

Fratilor, imi cer scuze , sunt nou pe aici, si vreau sa ma lamuresc si eu.Sotia tocmai a primit Yelow Card. Eu inca sunt in Romania si vreau si eu sa merg acolo, am gasit si eu un job acolo, dar vreau sa scot Blue Card ca dependent de sotie.Pana la urma, pot lucra pe actele sotiei pana imi iese Blue Cardul, daca arat ca am aplicat la H. O.?
A doua intrebare: Pana la urma daca mergi direct la Croydon, este asa cum spun ei, ca rpimesti raspunsul in aceeasi zi?
Ca asa spune aici:
The time taken to process your application will depend on the type of application you make. For postal applications, we aim to decide 95 per cent of our applications within 6 months of receipt. If you make your application in person at Croydon public enquiry office, we will usually process your application on the same day.
ibogdanion
Cetitor
Cetitor

Postby lidiuta » Apr 12th, '12, 15:38

ibogdanion wrote:Fratilor, imi cer scuze , sunt nou pe aici, si vreau sa ma lamuresc si eu.Sotia tocmai a primit Yelow Card. Eu inca sunt in Romania si vreau si eu sa merg acolo, am gasit si eu un job acolo, dar vreau sa scot Blue Card ca dependent de sotie.Pana la urma, pot lucra pe actele sotiei pana imi iese Blue Cardul, daca arat ca am aplicat la H. O.?
A doua intrebare: Pana la urma daca mergi direct la Croydon, este asa cum spun ei, ca rpimesti raspunsul in aceeasi zi?
Ca asa spune aici:
The time taken to process your application will depend on the type of application you make. For postal applications, we aim to decide 95 per cent of our applications within 6 months of receipt. If you make your application in person at Croydon public enquiry office, we will usually process your application on the same day.

ibogdanion - la prima intrebare nu stiu sa iti raspund (de fapt nici nu prea am inteles-o)
la a doua intrebare, DA usually asa este....daca mergi la Croydon primesti blue cardul pe loc daca ai toate actele necesare. Daca nu le ai sau li se pare lor ceva suspect iti trimit dosarul la Sheffield (cred ca am scris corect -nas- ). Dar trebuie sa tii cont si de faptul ca la Croydon se ajunge doar pe baza de programare care acum este pe la sfarsitul lunii May. Bafta!
lidiuta
Caligraf
Caligraf

Postby costoboc » Apr 12th, '12, 16:44

ibogdanion wrote:Fratilor, imi cer scuze , sunt nou pe aici, si vreau sa ma lamuresc si eu.Sotia tocmai a primit Yelow Card. Eu inca sunt in Romania si vreau si eu sa merg acolo, am gasit si eu un job acolo, dar vreau sa scot Blue Card ca dependent de sotie.Pana la urma, pot lucra pe actele sotiei pana imi iese Blue Cardul, daca arat ca am aplicat la H. O.?
Ca asa spune aici:

1. cei care sunt dependenti de YC trebuie sa aplice prentru drept de munca (formularul BR1 si primesti BC de dependent - alta afacere). Nu, nu poti lucra pe actele sotiei pentru ca iti trebuie NIN sa lucrezi (sa platesti taxe) care este individual si pe care nu-l vezi fara dreptul de munca in mana.

2. da, la Croydon, daca ai tot ce trebuie la tine primesti raspunsul pe loc (2-3h). Cum tu esti dependent ar trebui sa nu fie nici o problema, programarea e mai greu de obtinut.
Aplicatiile prin posta dureaza si cateva luni (din experienta altora).
costoboc
Contributor
Contributor

Postby mariuseek » Apr 15th, '12, 00:59

se poate obtine NIN ca dependent de sot/sotie fara sa ai BC de dependent; cunosc un caz in care ea a obtinut NIN doar prezentand certificatul de casatorie, BC sotului si un raspuns la un mail de la HO in care confirma dreptul la munca al dependentului fara sa fie obligat sa prezinte BC.
mariuseek
Discipol
Discipol

Postby razvancpt » May 16th, '12, 20:38

Salutere!

Fratilor am nevoie de ajutor, am pierdut saptamana asta luand o pe toate partile si nu gasesc un raspuns.

Luni, pe 21 mai am interviu pentru Blue Card.
Am obtinut YC in aprilie 2011- am scrisoare de la scoala cum ca am terminat 12 luni de studii, am toate payslip urile pe ultimele 12 luni.. insa, eu am inceput munca de pana sa mi iau Yellow Cardul. Pe contract scrie si pe scrisoarea de la angajator si chiar daca nu le duc, ei tot or sa sune si o sa intrebe cand am inceput.

Ce ma sfatuiti, a mai aplicat cineva in aceiasi situatie ca si mine?

Va multumesc frumos!
razvancpt
Discipol
Discipol

Postby costoboc » May 18th, '12, 12:23

@razvanctp, Imi amintesc ca ai mai intrebat pe undeva si ti-am zis ca nu e de bine sa se vada ca ai muncit fara permis si tot acolo alt user ti-a spus ca nu a avut probleme facand la fel.
Se pare ca acel user chiar a avut noroc, insa nu as recomanda nimanui sa faca asa ceva.
Astazi cineva a avut bunavointa sa ne impartaseasca experienta negativa pe care a avut-o tocmai din acest motiv (si care inca nu s-a terminat!).

http://www.romani-online.co.uk/forum/em ... 53#p108953

marianaionita wrote:Salut

Am avut ieri programare la Croydon pt BC. Ma asteptam sa mearga totul struna dar a fost un esec total. Am trecut prin toate fazele si cand m am intors la ora indicata am avut marele soc sa mi se refuze aplicatia pe baza faptului ca in scrisoarea de la familie scria ca am inceput sa lucrez in septembrie. Eu am primit Purple Card-ul in decembrie. Acum mi au trimis aplicatia la Sheffield sa fie procesata din nou. Am cerut sa vorbesc cu managerul care mi a confirmat acelasi lucuru; ei nu mai pot face nimic in privinta asta, cazul e trmis la Sheffield si tre sa astept un raspuns de acolo.
Azi am i am sunat si m au indrumat sa trimit un e-mail explicandu le greseala.
A mai fost cineva in situatie asemanatoare si cat a durat pana s a solutionat problema.

Multumesc,
costoboc
Contributor
Contributor

Postby danielgrosu » May 20th, '12, 21:20

neatza!!!
sunt in brighton, daca e cineva pe aici, si vrea sa iasa la o cafea, cu cea mai mare placere!!! cubalibre_danny@yahoo.com
apropo, e cineva care stie exact cum sta treaba cu programarile telefonice pt blue, sau e mai bine sa faci programare online????
sun in fiecare zi la ei, si nik!!! no app..!!!!
merci fain!!!
danielgrosu
Cetitor
Cetitor

Postby Marin » Jun 8th, '12, 14:00

E cineva care lucreaza fara blue card dupa un an de munca in UK?
Prietena mea are un an cu Purple si vrea sa se angajeze in alta parte.
Nu vrea sa se chinuie sa prinda o programare tinand cont cat efort trebuie depus.
Marin
Carturar
Carturar

Postby catad » Jun 9th, '12, 09:11

noi nu am schimbat cartoanele colorate cand am facut 12 luni. sa tot fie vreo 14 luni de atunci. :) nu ne-a intrebat nimeni nimic pana acum.
catad
Mentor
Mentor

Postby Adi PC » Jun 9th, '12, 09:42

catad wrote:noi nu am schimbat cartoanele colorate cand am facut 12 luni. sa tot fie vreo 14 luni de atunci. :) nu ne-a intrebat nimeni nimic pana acum.

Dar locul de munca vi l-ati schimbat de atunci? Cum ati convins angajatorul nou ca nu aveti nevoie de Blue?
Tapatalk / Galaxy S2
Adi PC
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby catad » Jun 9th, '12, 10:38

eu da, sotia nu. i-am aratat acelasi card si a fost ok.
catad
Mentor
Mentor

Postby Adi PC » Jun 9th, '12, 11:48

Mda. Banuiesc ca tu ai Blue. Mai greu o fi cu cel ce are Yellow si vrea sa se angajeze full time ....

Tapatalk / Galaxy S2
Adi PC
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby Marin » Jun 9th, '12, 11:59

catad wrote:eu da, sotia nu. i-am aratat acelasi card si a fost ok.

Multumesc de raspuns, ai Purple Card cumva?
Ar trebui sa fie o formalitate oricum pentru cei care au lucrat un an, nu inteleg de ce mai trebuie o programare.
Daca nu ar trebui sa trimit actele de identitate in original as aplica prin posta linistit.
Marin
Carturar
Carturar

Postby anca64 » Jul 25th, '12, 20:41

Dan wrote:@costoboc - ma refer la cele mai comune situatii, cele despre care ai vorbit tu. Dependent (sot/sotie de posesor de YC/BC) sau dupa 12 luni de munca legala.
In momentul acela, DACA anjagatorul accepta dovezile, tu ai dreptul de a munci legal, fara a avea nevoie de BC, corect? Si nu este nevoie sa te grabesti sa iei BC, aplici linistit prin posta, corect?

Sigur compania angajatoare nu va risca nimic daca ma va angaja in timp ce voi astepta BC-ul (aplicare prin posta dureaza atat de mult!!) ?
Sotul meu are YC (self-employed) si vreau sa aplic pt. BC ca dependent. Pasul 2 ar fi sa aplice el pentru BC ca dependent de mine.

Ce ma sfatuiti, va rog?
1)Sa continui loteria appointment la telefon?
2)Sa aplic prin posta pt. mine? Si dupa ce primesc BC sa aplic pt. el? (va dura ani probabil)
3)Sa aplic prin posta pt. amandoi? Eu principal, el dependent?

Va multumesc anticipat pt. orice informatie.
Site-ul dvs. e de un real folos romanilor aflati la nevoie!
anca64
Cetitor
Cetitor

Postby Adi PC » Jul 25th, '12, 21:25

anca64 wrote:
Dan wrote:@costoboc - ma refer la cele mai comune situatii, cele despre care ai vorbit tu. Dependent (sot/sotie de posesor de YC/BC) sau dupa 12 luni de munca legala.
In momentul acela, DACA anjagatorul accepta dovezile, tu ai dreptul de a munci legal, fara a avea nevoie de BC, corect? Si nu este nevoie sa te grabesti sa iei BC, aplici linistit prin posta, corect?

Sigur compania angajatoare nu va risca nimic daca ma va angaja in timp ce voi astepta BC-ul (aplicare prin posta dureaza atat de mult!!) ?
Sotul meu are YC (self-employed) si vreau sa aplic pt. BC ca dependent. Pasul 2 ar fi sa aplice el pentru BC ca dependent de mine.

Ce ma sfatuiti, va rog?
1)Sa continui loteria appointment la telefon?
2)Sa aplic prin posta pt. mine? Si dupa ce primesc BC sa aplic pt. el? (va dura ani probabil)
3)Sa aplic prin posta pt. amandoi? Eu principal, el dependent?

Va multumesc anticipat pt. orice informatie.
Site-ul dvs. e de un real folos romanilor aflati la nevoie!

Self employed poate cere Blue DOAR dupa 4 sau 5 ani (una din aceste cifre, nu stiu sigur care).
Sau daca tu ceri Blue de dependent, dupa inca un an de munca neintrerupta a ta de la primirea BLue, va putea El cere Blue dependent de tine.
Doar daca deja el are YEllow de Self de 4-5 ani, da, astfel El poate cere acum Blue si pe aceeasi aplicatie te trece pe tine dependent si primesti si tu Blue.

Tapatalk / Galaxy S2
Adi PC
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby anca64 » Jul 27th, '12, 16:30

Multumesc pentru raspuns, Adi. Imi este foarte folositor.
anca64
Cetitor
Cetitor

Postby addalexutza25 » Aug 22nd, '12, 18:56

Buna tuturor si bine v-am gasit!

Este primul meu mesaj transmis pe acest forum si as aprecia foarte mult ajutorul vostru. Pe scurt, iubitul meu lucreaza in Londra ca Self-Employed, de cateva luni si as vrea sa-mi obtin actele de munca-BC ca dependent de el. Singura diferenta, fata de ce am regasit pe forum, este ca noi nu suntem casatoriti si m-ar interesa sa stiu daca a mai aplicat cineva ca dependent fiind in relatie de concubinaj sau "civil partnership" ? Am facut un desk research pe aceasta tema, si am vazut ce au in vedere (in mare parte), dar as vrea sa stiu concret de la cineva care a aplicat, cu ce documente a consolidat dovada ca sunt impreuna de mai mult de 2 ani.

Astept cu interes, raspunsurile voastre,
Multumesc,
Addalexutza

p.s: sper ca m-am incadrat in topic-ul corespunzator.
addalexutza25
Cetitor
Cetitor

Postby Dariuka » Aug 22nd, '12, 22:17

Sunt in RO, am o oferta de la o societate din UK pe o poziție de middle management insa îmi cer sa fac dovada ca pot lucra legal in UK.
Cam care ar fi actele necesare si pașii de urmat?
Dariuka
Scrib
Scrib

Postby marianfim » Aug 22nd, '12, 22:44

Buna seara,
Va povestesc un caz al unui prieten si as vrea sa stiu daca este legal, sa stiu daca pot proceda la fel.

El e SE, dar nu are YC. Sotia lui si-a gasit de munca cu contract de angajare, neavand BC. De 4 luni lucreaza fara probleme. Inainte sa lucreze aici, a mai avut doua locuri de munca , tot cu contract de angajare.
As dori sa stiu daca e legal. Daca angajatorul nu-ti cere BC, si poti dovedi ca esti ruda cu un cineva care e SE, poti munci legal cu contract, si in ce conditii. Ce acte doveditoare ar trebui sa prezinti angajatorului?
Multumesc
marianfim
Senior
Senior

Postby Adi PC » Aug 23rd, '12, 09:36

marianfim wrote:Buna seara,
Va povestesc un caz al unui prieten si as vrea sa stiu daca este legal, sa stiu daca pot proceda la fel.

El e SE, dar nu are YC. Sotia lui si-a gasit de munca cu contract de angajare, neavand BC. De 4 luni lucreaza fara probleme. Inainte sa lucreze aici, a mai avut doua locuri de munca , tot cu contract de angajare.
As dori sa stiu daca e legal. Daca angajatorul nu-ti cere BC, si poti dovedi ca esti ruda cu un cineva care e SE, poti munci legal cu contract, si in ce conditii. Ce acte doveditoare ar trebui sa prezinti angajatorului?
Multumesc

Pai si Selful trebuie sa aibe Yellow, ca permis de munca, caci astfel nu e ilegal si el?? Nu cred ca ar fi normal sa nu aibe vreun permis.
Doar daca are unu Yellow, asa se intelege dependenta pt permis/drept de munca, dar astfel cum e, dependenta de un statut profesional Self mi se pare ciudata. Self nu e un permis de munca.
Intreaba totusi pe avocatul Marian Dragut, caci eu am zis doar banuiala din cunostintele mele.

Tapatalk / Galaxy S2
Last edited by Adi PC on Aug 23rd, '12, 09:39, edited 1 time in total.
Adi PC
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby Dan » Aug 23rd, '12, 09:39

@addalexutza25 - Trebuie sa demonstrati dependenta. Din cate stiu, trebuie sa faceti programare prin posta. Eu stiu pe cineva care a aplicat, dar nu au avut inca programare. Actele pe care le au sunt dovezi ale faptului ca stau impreuna de multi ani. Facturi pe ambele nume la aceeasi adresa, bilete de avion luate impreuna, bank statement la aceeasi adresa etc.

@marianfim - Pe site-ul UKBA spune asa:
If you are a Bulgarian or Romanian family member of a Bulgarian or Romanian national who has a work authorisation document and is legally working in the UK (unless that document was issued in accordance with an application as an authorised family member), you are exempt from work authorisation .
Din cate inteleg, "work authorisation document" inseamna BC sau YC sau AWC. Concluzia mea (deci nu o lua ca pe adevar absolut) este ca cel putin el trebuie sa aiba YC pentru a intra in legalitate.

@AdiPC - Selful nu este obligat sa aiba YC. El poate obtine, dar in cazul sau este optional (ca si in cazul Self Sufficient)
Image
Dan
Administrator
Administrator

Postby vera vasile » Aug 23rd, '12, 17:00

Multumesc

Este perfect legal.Un membru de familie al unui SE are drept de munca legal, fara sa detina in mana un BC, atat timp cat persoana SE isi mentine statutul.SE-ul nu trebuie sa detina YC, decat daca vrea.Eu sunt in exact aceasta situatie, dependenta de SE,care este sotul meu.Totusi am scris la UKBA un email si am primit raspuns oficial ca am drept de munca.Acesta a fost suficient sa obtin un job.Si am demonstrat ca sotul este SE.Am postat email-ul intr-un topic numit: DREPT DE MUNCA-DEPENDENT DE SELF-EMPLOYED.Cauta-l si citeste-l.Cred ca o sa-ti foloseasca. Eu am actele trimise pentru ontinerea BC, dar nu mai am nevoie urgent de el.
vera vasile
Discipol
Discipol

Postby valentinrobe » Aug 23rd, '12, 17:52

la care din adresele ukba ai scris e mail vera?
daca esti draguta lasa adresa aici
multumesc
valentinrobe
Caligraf
Caligraf

Postby marianfim » Aug 23rd, '12, 23:39

vera vasile wrote:

Multumesc

Este perfect legal.Un membru de familie al unui SE are drept de munca legal, fara sa detina in mana un BC, atat timp cat persoana SE isi mentine statutul.SE-ul nu trebuie sa detina YC, decat daca vrea.Eu sunt in exact aceasta situatie, dependenta de SE,care este sotul meu.Totusi am scris la UKBA un email si am primit raspuns oficial ca am drept de munca.Acesta a fost suficient sa obtin un job.Si am demonstrat ca sotul este SE.Am postat email-ul intr-un topic numit: DREPT DE MUNCA-DEPENDENT DE SELF-EMPLOYED.Cauta-l si citeste-l.Cred ca o sa-ti foloseasca. Eu am actele trimise pentru ontinerea BC, dar nu mai am nevoie urgent de el.

Multumesc mult de raspunsuri.
Deci putem lucra legal si fara YC sau BC...
marianfim
Senior
Senior

Postby Adi PC » Aug 24th, '12, 09:36

marianfim wrote:
vera vasile wrote:

Multumesc

Multumesc mult de raspunsuri.
Deci putem lucra legal si fara YC sau BC...

Marian. Eu nu ma i-au doar dupa vorba din popor si/sau dupa ce are in cap sau curaj sa faca unu sau altu. Eu as intreba macar avocatul de aici de pe forum. Marian Dragut. Nu te costa nimic. Adi

Tapatalk / Galaxy S2
Adi PC
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby je_sergiu » Aug 24th, '12, 09:43

Si eu cred ca in acest caz puteti lucra legal fara carduri. Dar nu toti angajatorii ofera un loc de munca in acest mod(pentru siguranta lor), asa ca nu ar fi rau sa aplicati pentru carduri prin posta. Asta in eventualitatea in care cel care are card albastru isi pierde slujba.
je_sergiu
Cronicar
Cronicar

Postby Adi PC » Sep 21st, '12, 23:07

szanto wrote:Buna ziua

Lucrez in Marea Britanie de un an ca si carrer la un residential home ca si self employed, in decursul anului am reusit sa obtin pin number ca sa pot munci ca si asistenta medicala in Anlgia, in Romania terminand scoala de asistente.
Nu am yellow card ci cand am venit in Anglia agentia m-a adus direct ca si self employed oferindu-mi work permit ceea ce imi conferea siguranta faptului ca lucru in mod legal.
As dori sa ma amgajez in spital ca si asistenta medicala, cunostintele imi spun ca fara blue card nu am posibilitatea sa ma angajez in spital.
Intrebarea mea este: ce anume trebuie sa fac pt a obtine blue card-ul si cam care este perioada maxima de obtinere?
Va rog sa imi oferiti informatiile necesare in vederea efectuarii acestor demersuri.
Va multumesc.

Iti oferim si o cafea si un croissant in timp ce astepti, pana prelucram noi cererea si adunam informatiile solicitate. Daca doriti, puteti lasa si un numar de contact si va sunam noi dupa ce citim pt dvs topicurile legate de Blue card si dreptul de munca in UK....

Oare cum e aia....Sunt Self Employed, agentia oferindu-mi work permit.....nu am Yellow......
Yellow, Blue, Purple card....sunt Work Permit.
UTR ai?
Selful care are Yellow, poate cere Blue, dupa 4 ani de Self cu Yellow in mana.
Spor la citit.

Pe 074
Adi PC
Sfatuitor
Sfatuitor

Postby diana.ab » Nov 22nd, '12, 21:33

Confirmare si cateva sfaturi date de cei de la UK Border Agency pentru cei ce doresc sa aplice pentru BC sau pentru cei care au aplicat deja si inca nu l-au primit :

Dear Diana
Thank you for your enquiry

Once a Romanian or Bulgarian National has been in continuous full or part time employment for a period of 12 months without interruption, they become exempt from the worker authorisation requirement.

This means that the migrant would be entitled to work without restriction, and the employer could take the person on legally.

The problem is that many employers expect to see a valid “Blue Card” that proves the migrant’s right to work without restriction. In theory an employer should be satisfied of the migrant’s right to work without the Blue Card being present, if the migrant can show that they have worked legally for at least 12 months without a break. Evidence of this would normally take the form of wage slips / bank statements, reference letters from employers proving continuous work etc.

Therefore despite there being no legal requirement, many Bulgarian and Romanian migrants who are in this situation choose to apply for a Blue Card, so that they can produce it to new employers and prove their right to work without restriction.

In this situation the migrant can work legally while their Blue Card application is with the UKBA.

If an employer wishes to discuss the right to work of a migrant employee, they should call the Sponsor’s and Employer’s Helpline on 0300 123 4699.

Further information about the exemption categories and conditions can be found on the web link below:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucit ... iveworkuk/

The web link below contains the information you will need to put together your application:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucit ... /applying/

Your employer can call the sponsors and employers helpine on 03001234699 if they need further clarification

Yours sincerely

Tom Watkinson
Customer Contact Centre
North East, Yorkshire and the Humber Region UK Border Agency PO Box 3468 Sheffield
S3 8WA
Email: bulrom@homeoffice.gsi.gov.uk
Web: www.ukba.homeoffice.gov.uk
diana.ab
Discipol
Discipol

Previous

59 posts • Page 2 of 21, 2