|
Aplicatia UCAS, mediile din liceu si capacitatea 11 Months, 2 Weeks ago
|
|
Buna ziua tuturor.
Am dat si eu de forumul asta incercand (cu disperare) sa aflu raspunsurile la niste intrebari legate de aplciatia mea prin UCAS. Am incercat pe alt forum al romanilor in UK si nu am reusit sa primesc decat niste oferte unde trebuie sa platesc o firma de consultanta ca sa ma lamureasca si pe mine. Din cate am vazut, aici foarte multa lume contribuie cu informatii extrem de utile, si v-as fi extrem de recunoscator daca m-ati putea ajuta si pe mine
Momentan sunt in Year 13 la un colegiu internatiolan care urmeaza sistemul britanic in Spania. Eu am terminat scoala generala in Romania si am facut 2 ani de liceu acolo,dupa care m-am carat in Spania. Mi-am dat AS-urile si acum e aproape timpul sa-mi termin aplicatia, pt ca o sa aplic la Oxford pentru drept.
In general nu am avut probleme cu formularul UCAS, singura problema a fost cu qualifications. Am stat o ora si m-am uitat pe tot forumul la studenti, si am vazut ca cinevaa mai intrebat cum face cu capacitatea dar nu a primit nici un raspuns. Iar daca s-a stabilit deja, imi cer scuze pentru deschiderea unui topic nou. Problema mea e ca nu stiu cum sa-mi adaug capacitatea(sau mai bine zis Testele Nationale), pe care am dat-o acum 3 ani. Tot asa, ma gandeam ca ar fi bine daca mi-as adauga si mediile din Romania, macar cele din 2 ani de liceu, insa tot asa nu am habar cum.
Singura solutie ar fi sa le trimit prin mail separat la toate facultatile unde o sa aplic. Asta mi-au sugerat cei de la scoala, care bineinteles nu au habar ce-i aia Romania. Ma gandeam insa ca poate cineva aici are o solutie (magica)
Nu stiu cat de importante ar fi pentru facultati rezultatele mele din Romania, avand in vedere ca am deja 4 A-uri la AS, insa nu se stie niciodata, si nu as vrea sa pierd un loc doar pentru ca nu am inclus ceea ce trebuie.
Multumesc anticipat
|
|
|
|
|
|
|
Re:Aplicatia UCAS, mediile din liceu si capacitatea 11 Months, 2 Weeks ago
|
|
Buna e cam complicata treaba cu studiile tale, dar poate te ajuta asta www.naric.org.uk/
aici iti echivalezi studiile. Macar le dai un telefon si poate te lamuresc ei.
Multa bafta cu scoala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pe celalalt sit e liniste si pace ;))
|
|
|
|
|
|
|
Re:Aplicatia UCAS, mediile din liceu si capacitate 11 Months, 2 Weeks ago
|
|
|
multumesc mult georgiv pentru site.
Nu inteleg insa de ce e "complicata treaba" cu studiile mele. Aplic exact ca un student roman numai ca in loc de bac o sa am A-levels, si am chiar avantajul ca am deja jumatate din notele de la "bac", sub forma AS-urilor. Avand in vedere ca am capacitatea, nu as vrea decat sa stiu cum au facut cei care au aplicat in UCAS sa faca documentele astea (capacitate+medii) cunoscute universitatilor :D
|
|
|
|
Last Edit: 2009/09/20 23:19 By Zoom.
|
|
|
|
|
 scuza-ma s-a inteles gresit, pt tine probabil ca e normal sa stii toate denumirile si ce examene ai dat, dar pentru cineva care nu are tangente cu asa ceva, exact asa ar spune 'complicata treaba',  (din pundtul meu de vedere) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buna Zoom,
evident cel mai bun raspuns il primesti de la Oxford. Poti contacta admissions officerul de la departamentul de drept si sa ii intrebi daca au nevoir de rezultatele de la Testele Nationale.
Insa, din cunostintele mele, toate universitatile (inclusiv Oxbridge) nu se uita decat la A levels - unde trebuie sa ai note maxime si apoi au un interviu (care conteaza foarte mult). Evident la arte plastice, etc. aplicatia este mai complexa.
Sfatul meu este sa nu iti faci griji de testele nationale. Daca insa vrei sa fii 100% sigura, atunci scrie-le direct lor.
Multa bafta, si daca primesti un raspuns de la Oxford, posteaza-l te rog si pe forum.
|
|
|
|
It is best to rise from life as from a banquet, neither thirsty nor drunken. (Aristotle)
|
|
|
|
|
|
Mersi foarte mult andreiutzu.
Am sunat deja la ei insa toti nu prea au habar ce-i intreb eu, dar mi-au zis ca dupa ce sunt alocat la un colegiu(daca), pt ca eu depun open application, sa ii contactez dup-aia direct la colegiul respectiv si ma lamuresc ei ce si cum.
" Daca insa vrei sa fii 100% sigura " - sunt baiat :D
Inca o data mersi mult.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Salut si Bine-ai sosit si pe la noi!
Poate te ajuta si cateva link-uri + tutorial:
www.romani-online.co.uk/forum/44-uk-de-l...ani-in-scoli-engleze
www.romani-online.co.uk/index.php?option...3&catid=42#41453
www.romani-online.co.uk/forum/42-student...39088-intrebare-ucas
Cum pot sa fii student in UK
1. Cand o sa fiu mare, vreau sa ma fac...
2. Care este cea mai buna universitate pentru mine?
3. Inregistrare UCAS
4. Deadlines
5. Clearing
6. Finantare
7. Alte linkuri utile
In primul rand, ca orice om care stie ce vrea de la viata, trebuie sa stii si ce vrei de la studentie. Mai exact ce anume vrei sa studiezi? Vrei sa studiezi sau vrei mai mult sa muncesti? Sau poate vrei doar sa muncesti si sa beneficiezi doar de pe urma statutului de student in UK?
Dupa ce v-ati raspuns la astfel de intrebari, este bine sa faceti putin research si sa va decideti asupra cursului. Daca nu v-ati hotarat inca ce vreti sa va faceti cand “veti fi mare”, testul Stamford (care consta intr-un chestionar online) va poate da cateva idei: www.ucas.ac.uk/students/beforeyouapply/whattostudy/stamfordtest
In plus fata de site-urile universitatilor, puteti gasi cursuri si la link-urile de mai jos::
• www.hotcourses.com - unde puteti opta pentru variante part-time, evening courses, full-time sau altele. Nu va bazati doar pe acest motor de cautare. Cateodata unele cursuri nu apar si aici din motive tehnice.
• www.ucas.com/students/coursesearch/ UCAS Course Search.
• O alta optiune ar fi sa google ca v-ar interesa: de exemplu va intereseaza Hospitality si Catering sau Tourism. In acest caz google Hospitality Courses, sau Tourism Courses, sau Hospitality Higher Education Courses.
Din pacate (sau din fericire) nimeni nu poate sa va raspunda la aceasta intrebare mai bine decat voi. Daca ati auzit deja de Oxford si Cambridge, acesta este un bun punct de plecare. Dar a fi student in UK, un inseamna doar cele doua celebre universitati. In functie de cursul (facultatea) pe care vreti sa o urmati, calitatea cursului, conditiile de intrare si orice alte nevoi aveti (cost scazut al vietii, clima nu foarte rece, legaturi rapide cu marile orase/aeroporturi, locatie pe coasta sau undeva unde puteti practica sportul vostru preferat, etc.) puteti gasi facultatea ideala pentru voi.
La fel ca si in cazul profesiei, nici in cazul universitatii, nu exista un ghid standard pe care sa il urmati. Dar exista cateva instrumente care va pot ajuta. Cum le veti folosi pe fiecare, si ce greutate veti da fiecareia, depinde numai de voi, pentru ca responsailitatea unei alegeri corecte va apartine in totalitate.
In general cu cat acordati mai mult timp si investiti mai mult efort in a va informa despre universitatile din UK, cu atat veti fi mai multumit de decizia pe care o veti lua. Sunt multe oportunitati de informare despre uiversitatile din UK, de la profesorii si studentii care au studiat deja in UK, pana la site-urile universitatilor si departamentele lor de admitere. Dar daca vreti sa faceti o cautare pe cont propriu, atunci link-urile urmatoare pot fi un inceput:
extras.timesonline.co.uk/gug/goo ... yguide.php (*not allowed)
education.guardian.co.uk/universityguide2008
www.unistats.com/(*nou si util pt. a compara univeritati si colegii in UK)
www.ucas.com/students/beforeyouapply/
3. Inregistrare UCAS.
Toate aplicatiile pentru higher education courses in UK se fac prin UCAS (Universities & Colleges Admissions Service). Sistemul functioneaza simplu. Studentii completeaza o aplicatie online pe site-ul UCAS si in acelasi timp primesc un cont in care isi pot verifica statusul aplicatiei si pot comunica decizia lor (de a accepta una din ofertele primite de la universitati). UCAS trimite mai departe aplicatia universitatilor mentionate de studenti. Universitatile contacteaza direct studentii pentru a definitiva procesul de admitere si cand s-au hotarat asupra unui raspuns (pozitiv sau negativ), updateaza statusul aplicatiei studentilor pe site-ul UCAS. Desi la prima vedere pare complicat este de fapt mult mai simplu, atat pentru studenti, cat mai ales pentru guvernul britanic.
Aplicatia se completeaza aici:
www.ucas.com/students/apply/
apply2.ucas.com/Apply09Help/guidedtour/a...les/v3_document.html(*nou-ghid pt. cum se aplica)
- Aplicatia nu e free. Exista o taxa de £10 sau £15 lire in functie de numarul de universitati la care vreti sa aplicati (£10 pentru o singura universitate/curs, £15 – pentru 2 pana la 6 universitati/cursuri) – verificati site-ul pentru modificari ale taxei. ESTE SINGURA TAXA PENTRU APLICAREA LA STUDII SUPERIOARE IN UK.
- Urmand linkul de mai sus, va inscrieti la UCAS, completati aplicatia cu nume , prenume, adresa, ultima scoala absolvita si alte detalii cerute.
- Dupa ce ati trimis aplicatia online, veti primi raspuns de la UCAS, cu un numar de inregistrare, veti fi instiintati de mersul aplicatiei si vi se va da un clearance number, necesar inscrierii la facultate sau curs de higher education.
- Aceasta aplicatie nu trebuie completata de la un cap la celalalt deodata. Puteti scrie intr-o zi detaliile personale, a doua zi sau cand vreti voi educatia, si in alta zi restul detaliilor.
- Calificarile nu trebuie sa aiba neaparat un echivalent in UK. UCAS recomanda ca studentii internationali sa scrie calificarea de pe certificatele detinute de ei.
- Recomandarile trebuiesc facute de profesori, mentori sau angajatori in cazul studentilor adulti.
- Personal Statementul este cea mai importanta sectiune dpdv al admiterii. Evident, fiecare universitate are propriul sistem de evaluare (pe care nu il fac public), dar toate universitatile vor lua in considerare notele de la BAC, scrisoarea de recomandare, qualifications si personal statementul. Daca la primele trei criterii se pot face mai usor in anumite cazuri concesii, personal statementul are o greutate foarte mare si de obicei primeste o foarte mare atentie. O buna practica este sa scrieti personal statementul si sa il arati si altor persoane in caror parere aveti incredere (profesori, parinti, etc.). Puneti-l deoparte si recititi-l dupa 1-2 saptamani, si vedeti daca va mai place sau daca vreti sa mai modificati ceva la el. De obicei un personal statement bun, se scrie din mai multe incercari, si varianta finala pastreaza putin din forma lui initiala. Evident sunt si exceptii, dar a scrie un personal statement dintr-o singura incercare si al il posta in aplicatie si a-l trimite la UCAS de cele mai multe ori nu este o alegere buna. Am insistat mai mult cu explicatii despre Personal Statement, pentru ca este important.
Dupa ce ati trimis aplicatia la UCAS si s-a demarat procesul de inscriere, veti primi de la institutia de invatamant o scrisoare, Welcome Letter. In acest moment demarati corespondenta cu institutia de invatamant aleasa. Cereti cat mai multe detalii despre curs:
- Daca este full-time
- Numarul de ore saptamanal
- Assessment – sistemul de examinare
- Cat timp dureaza cursul
- Calificarea, certificatul sau diploma de absolvire
- Taxa (tuition fee) pentru EU student . Unele institutii au o taxa diferita pentru EU student fata de Home(UK) Student. Nu va lasati pacaliti ca sunteti international student. International student inseamna cei din afara European Union.
- Installment plan - in cate rate puteti plati taxa, daca o puteti plati in rate
- Posibilitati de cazare - camine studentesti, apartament private luate in locatie de catre universitate
Dupa primirea aplicatiei de la UCAS, universitatile vor cere in majoritatea cazurilor ca studentii sa trimita si documentele pe care le mentioneaza in aplicatie (diploma BAC, diplome pt qualifications, si testele de limba engleza). In majoritatea cazurilor o simpla copie, sau o imagine scanata a diplomei trimisa pe e-mail este suficienta. Nu va grabiti sa le traduceti si apostilati. De cele mai multe ori nu este nevoie. Majoritatea universitatilor accepta copia documentului. Verificati cu o intrebare pe e-mail inainte de a trimite.
Anumite universitati, pentru anumite cursuri (in special artistice si nu numai) pot invita studentii la un interviu sau le pot cere sa isi completeze dosarul cu un portofoliu de lucrari, etc.
Pana veti raspunde tuturor cerintelor universitatilor, puteti primi de la acestea un Conditional Offer. Dupa ce veti raspunde tuturor cerintelor, acestea va vor trimite un Unconditional Offer. Puteti primi Unconditional Offer de la ai multe sau chiar toate universitatile. In oricare din sitautii, va trebui sa alegeti care este universitatea la care doriti sa studiati. Ulterior puteti cere o Unconditional Offer Letter de la universitatea aleasa, in scopul aplicarii pentru Registration Certificate (yellow) – care va da drept de munca in regim de student (pentru mai multe informatii despre acest lucru verficati detaliile cursului ales).
Mai multe informatii (referitoare la aplicatie, sistemul de inscriere, timpul de astepate, defectiuni tehnice, etc ) puteti gasi in sectiunea FAQs (Frequently Asked Questions) de pe site-ul UCAS: www.ucas.com/students/startapplication/faqs/(*page not found, probabil inlocuita cu:
www.ucas.ac.uk/students/startapplication...hool/sendapplication
4. Deadlines
Universitatile Oxford si Cambridge au de obicei deadlineul de inscriere la jumatatea lunii octombrie a anului precedent celui in care incep cursurile (ex. Oct 2007, pentru cursurile care incep in Sep 2008).
Majoritatea celorlalte universitati primesc aplicatii pana la sfarsitul lunii mai a anului in care incepe cursul (Mai 2008, pentru cursurile care incep in Sep 2008). Aceste termene sunt afisate de fiecare data pe site-ul ucas ( www.ucas.com ).
Aplicatia prin UCAS, ar trebui trimisa cat mai devreme posibil, dar nu inainte de a o completa exact asa cum va doriti (atentie din nou la: Personal Statement, cursurile/universitatile pe care le-ati ales, scrisoarea de recomandare si qualifications).
5. Clearing
In luna august, cu putin inainte de inceperea anului universitar, UCAS da posibilitatea studetilor care fie nu au fost acceptati de universitatile la care au aplicat (adica nu au primit Unconditional Offer sau nu au reusit sa satisfaca conditiile cerute in Conditional Offer), fie nu s-au incadrat in termen sa aplice din nou pentru unul din locurile ramase neocupate. In acelasi timp este si o oportunitate pentru uiversitati sa isi ocupe toate locurile ramase libere.
O lista cu cursurile si universitatile care mai au locuri libere este publicata pe site-ul UCAS, si puteti aplica din nou.
6. Finantare
Odata cu intrarea Romaniei in UE, studentii romani, la fel ca toti studentii comunitari pot aplica pentru un imprumut din partea SLC (Student Loans Company) pentru acoperirea taxelor scolare (Tuition Fees). Conditii diferite se aplica universitatilor din Anglia, Tara Galilor si Scotia. Pentru mai multe informatii:
www.direct.gov.uk/en/EducationAn ... G_10034854(*link inactivinlocuit cu:
www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearnin...ation/index.htm-care inglobeaza toate aspectele
www.direct.gov.uk/en/EducationAn ... G_10035218(link inactv)
www.direct.gov.uk/en/EducationAn ... G_10035219 (*link inactiv)
In anumite situatii este posibil sa primiti si un imprumut pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere (Maintenance Loan). Verificati cu Local Authority-ul de care apatine universitatea la care veti aplica pentru a vedea exact conditiile in care se acorda acest imprumut.
Mai multe informatii aici:
www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearnin...efirsttime/DG_171539
Local Authority Finder aici:
www.studentfinance.direct.gov.uk/portal/...l&_schema=PORTAL
7. Alte linkuri utile
www.ucas.com/
www.ukstudy.com/
www.intstudy.com/
www.britishcouncil.org/
www.ukcisa.org.uk/student/information_sheets.php
www.educationuk.org/
www.studystay.com/
www.bia.homeoffice.gov.uk/6353/1 ... ulgar1.pdf(*not available)
www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/1 ... omani1.pdf(*not found)
www.opsi.gov.uk/si/si2007/20070176.htm#15
www.opsi.gov.uk/si/si2009/uksi_20090213_en_1
www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/index.htm
Precizari:
1. Acesta de mai sus era un tutorial-dar nu stiu de ce el nu mai apare la cautari, desi este foarte bun
EDIT:
Am incercat sa reactualizez unele link-uri si am si gasit si ceva noutati.
Rugamintea mea este sa verificati aceste informatii si daca aveti completari importante sa scrieti,astfel incat acest tutorial sa mearga la locul sau, subforumul din "UK de la A la Z"
Va multumesc.
-moderator-
2.Cred ca am vazut si mesajul tau de pe celalalt forum si intrebai acolo daca poti sa adaugi la EU International Awards si ce crezi tu ca ar fi relevant la chestiunea calificari si atestate.
Raspunsul este DA, poti adauga acolo, inclusiv rezultate de gen olimpiada nationala si internationala si este chiar indicat sa o faci).
Bafta si succes in noul an universitar!
PS Eu nu am acces pe celalalt forum sunt si acolo info dar nu are cine sa le organizeze.
Sper insa sa-ti ajute ceea ce am scris eu si informatiile la obiect ale lui Andreiutzu. 
|
|
|
|
Last Edit: 2009/09/21 11:36 By rebecca_uk.Reason: actualizare link-uri
All that doesn't kill me, makes me stronger
|
|
|
|
|
|
Se pare ca unele link-uri din tutorial au suferit modificari, am reusit sa modific ultimul link, peste restul o sa ma uit in timpul zilei.
Informatiile din tutorial raman valabile.
Sper sa ajute!
Edit:
Link-uri verificate si reactualizate, dar mai suporta completari.
|
|
|
|
Last Edit: 2009/09/21 11:33 By rebecca_uk.
|
|
|
|
|
|
mersi foarte mult pt toate informatiile.
Pana la urma o sa adaug capacitatea ca Other International EU Awards. Mai am cateva diplome de pe la olimpiade pe sector sau judet de cand eram mai mic, dar nu cred ca are rost sa le pun, avand in vedere ca nu am ajuns pana la faza nationala. Oricum in romania olimpiadele alea sunt o pierdere de timp, la care trebuie sa stii lucruri pe care nu ti le preda nimeni..de-aia banuiesc ca nici nu prea ii doare pe cei de la universitati prea mult de ele.
Mersi mult inca o data. E foarte tare ce se intampla aici, faptul ca ieri am postat asta si deja 3 oameni au contribuit cu ceva. Faceti o treaba super! :D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Multumim, vezi sa nu ne deochi.
3. Inregistrare UCAS
4. Deadlines
5. Clearing
6. Finantare
7. Alte linkuri utile
In primul rand, ca orice om care stie ce vrea de la viata, trebuie sa stii si ce vrei de la studentie. Mai exact ce anume vrei sa studiezi? Vrei sa studiezi sau vrei mai mult sa muncesti? Sau poate vrei doar sa muncesti si sa beneficiezi doar de pe urma statutului de student in UK?
Dupa ce v-ati raspuns la astfel de intrebari, este bine sa faceti putin research si sa va decideti asupra cursului. Daca nu v-ati hotarat inca ce vreti sa va faceti cand “veti fi mare”, testul Stamford (care consta intr-un chestionar online) va poate da cateva idei: www.ucas.ac.uk/students/beforeyouapply/whattostudy/stamfordtest
In plus fata de site-urile universitatilor, puteti gasi cursuri si la link-urile de mai jos::
• www.hotcourses.com - unde puteti opta pentru variante part-time, evening courses, full-time sau altele. Nu va bazati doar pe acest motor de cautare. Cateodata unele cursuri nu apar si aici din motive tehnice.
• O alta optiune ar fi sa google ca v-ar interesa: de exemplu va intereseaza Hospitality si Catering sau Tourism. In acest caz google Hospitality Courses, sau Tourism Courses, sau Hospitality Higher Education Courses.
Din pacate (sau din fericire) nimeni nu poate sa va raspunda la aceasta intrebare mai bine decat voi. Daca ati auzit deja de Oxford si Cambridge, acesta este un bun punct de plecare. Dar a fi student in UK, un inseamna doar cele doua celebre universitati. In functie de cursul (facultatea) pe care vreti sa o urmati, calitatea cursului, conditiile de intrare si orice alte nevoi aveti (cost scazut al vietii, clima nu foarte rece, legaturi rapide cu marile orase/aeroporturi, locatie pe coasta sau undeva unde puteti practica sportul vostru preferat, etc.) puteti gasi facultatea ideala pentru voi.
La fel ca si in cazul profesiei, nici in cazul universitatii, nu exista un ghid standard pe care sa il urmati. Dar exista cateva instrumente care va pot ajuta. Cum le veti folosi pe fiecare, si ce greutate veti da fiecareia, depinde numai de voi, pentru ca responsailitatea unei alegeri corecte va apartine in totalitate.
In general cu cat acordati mai mult timp si investiti mai mult efort in a va informa despre universitatile din UK, cu atat veti fi mai multumit de decizia pe care o veti lua. Sunt multe oportunitati de informare despre uiversitatile din UK, de la profesorii si studentii care au studiat deja in UK, pana la site-urile universitatilor si departamentele lor de admitere. Dar daca vreti sa faceti o cautare pe cont propriu, atunci link-urile urmatoare pot fi un inceput:
3. Inregistrare UCAS.
Toate aplicatiile pentru higher education courses in UK se fac prin UCAS (Universities & Colleges Admissions Service). Sistemul functioneaza simplu. Studentii completeaza o aplicatie online pe site-ul UCAS si in acelasi timp primesc un cont in care isi pot verifica statusul aplicatiei si pot comunica decizia lor (de a accepta una din ofertele primite de la universitati). UCAS trimite mai departe aplicatia universitatilor mentionate de studenti. Universitatile contacteaza direct studentii pentru a definitiva procesul de admitere si cand s-au hotarat asupra unui raspuns (pozitiv sau negativ), updateaza statusul aplicatiei studentilor pe site-ul UCAS. Desi la prima vedere pare complicat este de fapt mult mai simplu, atat pentru studenti, cat mai ales pentru guvernul britanic.
apply2.ucas.com/Apply09Help/guidedtour/a...les/v3_document.html(*nou-ghid pt. cum se aplica)
- Aplicatia nu e free. Exista o taxa de £10 sau £15 lire in functie de numarul de universitati la care vreti sa aplicati (£10 pentru o singura universitate/curs, £15 – pentru 2 pana la 6 universitati/cursuri) – verificati site-ul pentru modificari ale taxei. ESTE SINGURA TAXA PENTRU APLICAREA LA STUDII SUPERIOARE IN UK.
- Urmand linkul de mai sus, va inscrieti la UCAS, completati aplicatia cu nume , prenume, adresa, ultima scoala absolvita si alte detalii cerute.
- Dupa ce ati trimis aplicatia online, veti primi raspuns de la UCAS, cu un numar de inregistrare, veti fi instiintati de mersul aplicatiei si vi se va da un clearance number, necesar inscrierii la facultate sau curs de higher education.
- Aceasta aplicatie nu trebuie completata de la un cap la celalalt deodata. Puteti scrie intr-o zi detaliile personale, a doua zi sau cand vreti voi educatia, si in alta zi restul detaliilor.
- Calificarile nu trebuie sa aiba neaparat un echivalent in UK. UCAS recomanda ca studentii internationali sa scrie calificarea de pe certificatele detinute de ei.
- Recomandarile trebuiesc facute de profesori, mentori sau angajatori in cazul studentilor adulti.
- Personal Statementul este cea mai importanta sectiune dpdv al admiterii. Evident, fiecare universitate are propriul sistem de evaluare (pe care nu il fac public), dar toate universitatile vor lua in considerare notele de la BAC, scrisoarea de recomandare, qualifications si personal statementul. Daca la primele trei criterii se pot face mai usor in anumite cazuri concesii, personal statementul are o greutate foarte mare si de obicei primeste o foarte mare atentie. O buna practica este sa scrieti personal statementul si sa il arati si altor persoane in caror parere aveti incredere (profesori, parinti, etc.). Puneti-l deoparte si recititi-l dupa 1-2 saptamani, si vedeti daca va mai place sau daca vreti sa mai modificati ceva la el. De obicei un personal statement bun, se scrie din mai multe incercari, si varianta finala pastreaza putin din forma lui initiala. Evident sunt si exceptii, dar a scrie un personal statement dintr-o singura incercare si al il posta in aplicatie si a-l trimite la UCAS de cele mai multe ori nu este o alegere buna. Am insistat mai mult cu explicatii despre Personal Statement, pentru ca este important.
Dupa ce ati trimis aplicatia la UCAS si s-a demarat procesul de inscriere, veti primi de la institutia de invatamant o scrisoare, Welcome Letter. In acest moment demarati corespondenta cu institutia de invatamant aleasa. Cereti cat mai multe detalii despre curs:
- Daca este full-time
- Taxa (tuition fee) pentru EU student . Unele institutii au o taxa diferita pentru EU student fata de Home(UK) Student. Nu va lasati pacaliti ca sunteti international student. International student inseamna cei din afara European Union.
- Installment plan - in cate rate puteti plati taxa, daca o puteti plati in rate
- Posibilitati de cazare - camine studentesti, apartament private luate in locatie de catre universitate
Dupa primirea aplicatiei de la UCAS, universitatile vor cere in majoritatea cazurilor ca studentii sa trimita si documentele pe care le mentioneaza in aplicatie (diploma BAC, diplome pt qualifications, si testele de limba engleza). In majoritatea cazurilor o simpla copie, sau o imagine scanata a diplomei trimisa pe e-mail este suficienta. Nu va grabiti sa le traduceti si apostilati. De cele mai multe ori nu este nevoie. Majoritatea universitatilor accepta copia documentului. Verificati cu o intrebare pe e-mail inainte de a trimite.
Anumite universitati, pentru anumite cursuri (in special artistice si nu numai) pot invita studentii la un interviu sau le pot cere sa isi completeze dosarul cu un portofoliu de lucrari, etc.
Pana veti raspunde tuturor cerintelor universitatilor, puteti primi de la acestea un Conditional Offer. Dupa ce veti raspunde tuturor cerintelor, acestea va vor trimite un Unconditional Offer. Puteti primi Unconditional Offer de la ai multe sau chiar toate universitatile. In oricare din sitautii, va trebui sa alegeti care este universitatea la care doriti sa studiati. Ulterior puteti cere o Unconditional Offer Letter de la universitatea aleasa, in scopul aplicarii pentru Registration Certificate (yellow) – care va da drept de munca in regim de student (pentru mai multe informatii despre acest lucru verficati detaliile cursului ales).
Mai multe informatii (referitoare la aplicatie, sistemul de inscriere, timpul de astepate, defectiuni tehnice, etc ) puteti gasi in sectiunea FAQs (Frequently Asked Questions) de pe site-ul UCAS: www.ucas.com/students/startapplication/faqs/(*page not found, probabil inlocuita cu:
4. Deadlines
Universitatile Oxford si Cambridge au de obicei deadlineul de inscriere la jumatatea lunii octombrie a anului precedent celui in care incep cursurile (ex. Oct 2007, pentru cursurile care incep in Sep 2008).
Majoritatea celorlalte universitati primesc aplicatii pana la sfarsitul lunii mai a anului in care incepe cursul (Mai 2008, pentru cursurile care incep in Sep 2008). Aceste termene sunt afisate de fiecare data pe site-ul ucas ( www.ucas.com ).
Aplicatia prin UCAS, ar trebui trimisa cat mai devreme posibil, dar nu inainte de a o completa exact asa cum va doriti (atentie din nou la: Personal Statement, cursurile/universitatile pe care le-ati ales, scrisoarea de recomandare si qualifications).
5. Clearing
In luna august, cu putin inainte de inceperea anului universitar, UCAS da posibilitatea studetilor care fie nu au fost acceptati de universitatile la care au aplicat (adica nu au primit Unconditional Offer sau nu au reusit sa satisfaca conditiile cerute in Conditional Offer), fie nu s-au incadrat in termen sa aplice din nou pentru unul din locurile ramase neocupate. In acelasi timp este si o oportunitate pentru uiversitati sa isi ocupe toate locurile ramase libere.
O lista cu cursurile si universitatile care mai au locuri libere este publicata pe site-ul UCAS, si puteti aplica din nou.
6. Finantare
Odata cu intrarea Romaniei in UE, studentii romani, la fel ca toti studentii comunitari pot aplica pentru un imprumut din partea SLC (Student Loans Company) pentru acoperirea taxelor scolare (Tuition Fees). Conditii diferite se aplica universitatilor din Anglia, Tara Galilor si Scotia. Pentru mai multe informatii:
www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearnin...ation/index.htm-care inglobeaza toate aspectele
In anumite situatii este posibil sa primiti si un imprumut pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere (Maintenance Loan). Verificati cu Local Authority-ul de care apatine universitatea la care veti aplica pentru a vedea exact conditiile in care se acorda acest imprumut.
7. Alte linkuri utile
www.ucas.com/
www.ukstudy.com/
www.intstudy.com/
www.britishcouncil.org/
www.educationuk.org/
www.studystay.com/
In alta ordine de idei, sper sa ajute informatiile si as ruga ca acei dintre dvs.(studenti/viitori studenti/cadre didactice universitare)care stiu si vor, sa contribuie cu informatii care pot aparea in tutorialul de mai sus concentrat, astfel incat acesta sa fie trimis acolo unde-i e locul, "UK de la A la Z", scutind astfel timpul de cautare.
M-ar interesa mai mult sa stiu daca a gasit paginile pe care eu le-am notat in paranteza cu "not found", "not availble","link inactiv"
Multumesc din nou.
|
|
|
|
Last Edit: 2009/09/21 15:03 By rebecca_uk.
|
|
|
|
|
|
De asemenea, daca are cineva nevoie de informatii referitoare la Personal Statement cred ca pot si eu sa ajut :D
Just let me know...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buna ziua, am citit tutorialul, care e foarte bun.
Am niste intrebari putin mai la obiect: ma interezeaza universitatile cu profil economics / finance / banking.
Dupa un survey pe care l-am gasit pe internet, primele universitati pe profilul asta ar fi:
1. Cambridge
2. London School of Economics
3. Univ. College London
4. Warwick
5. Oxford
6. Nottingham
7. Bristol
8. Durham
9. St. Andrews
10. Bath
UCAS spune in general ca iti trebuie
- diploma de bacalaureat cu o medie peste 8
- note de A+ la materiile relevante.
Imi vine greu sa cred ca vreuna din universitatile de mai sus se multumeste doar cu atit. Am citit pe site-urile primelor 4-5 si nu mentioneaza nimic suplimentar pentru application.
In Romania toata lumea poate sa vina cu 10 la bac si 10 la materiile relevante.
La cite mii de solicitari primesc, trebuie sa existe criterii de departajare mai serioase.
Ceea ce vreau sa evit e sa trimit 5 "applications" si sa primesc 5 refuzuri din cauza ca n-am spus, de fapt, mai nimic despre solicitant.
Cine este student la universitatile de mai sus, puteti da detalii despre ce-i intereseaza la application si cum poti sa iti maresti sansele pentru un raspuns pozitiv?
Thx
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edit: am uitat sa mentionez personal statement-ul:
- cite pagini? Una, doua? peste doua mi se pare cam prea mult
- se prefera un format structurat pe sectiuni, gen bullet points sau similar, sau nu exista nici o regula? fiind vorba de profil economic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pot sa te lamuresc cu privire la personal statement.
Cand aplici pe UCAS ai un loc dideicat personal statementului. Maxim ai 47 de randuri sau 4000 de caractere incluzand spatiile, deci e ceva ma putin de o pagina in total. Ideea e ca poti sa-l faci cum vrei tu, insa nu e deloc o idee buna sa pui bullet points. Chiar daca ii se zice personal statement nu personal essay, trebuie sa il faci sub forma unui eseu, insa forma o poti alege tu, de exemplu am vazut unul foarte bun facut ca un fel de poezie, dar daca nu esti extrem de creativ si extrem de sigur ca megre nu risca. Problema e ca documentu asta, avand in vedere ca vii din strainatate, trebuie sa te scoata in evidenta. Cel mai important e sa fie "personal" si sa arate de ce esti tu interesat in cursul ala. Trebuie sa ii convingi ca nu stiu, ai avut experiente in domeniu sau ceva te-a atras foarte mult etc. Si normal apoi sa vorbesti despre tine, cine esti etc. Daca mai vrei detalii cu privire la PS imi zici.
Si adevaru e ca ei academic nu vor decat chestiile alea, insa personal statement e foarte important avand in vedere ca vii din Romania. Si normal sa ai note cat de cat mari(peste 8). In sistemul britanic nu iti cere nimeni 10.
|
|
|
|
|
|
|
Re:Aplicatia UCAS, mediile din liceu si capacitatea 11 Months ago
|
|
rebecca_uk a scris:
Multumim, vezi sa nu ne deochi.
3. Inregistrare UCAS
4. Deadlines
5. Clearing
6. Finantare
7. Alte linkuri utile
3. Inregistrare UCAS.
- Daca este full-time
4. Deadlines
5. Clearing
6. Finantare
7. Alte linkuri utile
www.ucas.com/
www.ukstudy.com/
www.intstudy.com/
www.britishcouncil.org/
www.educationuk.org/
www.studystay.com/
In alta ordine de idei, sper sa ajute informatiile si as ruga ca acei dintre dvs.(studenti/viitori studenti/cadre didactice universitare)care stiu si vor, sa contribuie cu informatii care pot aparea in tutorialul de mai sus concentrat, astfel incat acesta sa fie trimis acolo unde-i e locul, "UK de la A la Z", scutind astfel timpul de cautare.
M-ar interesa mai mult sa stiu daca a gasit paginile pe care eu le-am notat in paranteza cu "not found", "not availble","link inactiv"
Daca nu mai are nimeni nimic de adaugat la tutorialul de mai sus, il trimitem si la locul lui "UK de la A la Z".Cine mai stie vreo informatie actuala care s-ar integra in el, poate scrie in acest thread astazi si maine. Desigur, se poate modifica si ulterior, dar the sooner the better. Merci.
Multumesc din nou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Am simtit pur si simplu nevoia sa salut activitatea tuturor moderatorilor de pe acest site, aceasta mana de tineri si romani inimosi care isi sacrifica din timpul personal, uneori timpul de odihna, relaxare si chiar orele de somn, sa va impartaseasca voua din experientele lor atunci cand puneti “o banala intrebare” ca aceasta sau cand deschideti un “micut topic” ca acesta, ei sunt mereu aici “pe barricade” !
CINSTE SI ONOARE VOUA! celor care de multe in loc de multumiri va alegeti cu jigniri, acesta fiind principalul motiv pentru care de obicei eu nu particip la discutiile pe forum. Dar azi m-am hotarat dupa ce-am tras oleak cu ochiul la topicul ala cu discriminarea si-am zis : “Desteapta-te romane!” ca pana la urma cica…”sangele apa nu se face”…
"Daca nu mai are nimeni nimic de adaugat la tutorialul de mai sus, il trimitem si la locul lui "UK de la A la Z".Cine mai stie vreo informatie actuala care s-ar integra in el, poate scrie in acest thread astazi si maine. Desigur, se poate modifica si ulterior, dar the sooner the better. Merci."
La invitatia Rebeca_uk am simtit si eu nevoia sa dau o mana de ajutor.
PERSONAL STATEMENT este ca un fel de COVERY LETTER care insoteste, in general, un CV.
Aceasta este ca o declaratie in care va faceti o SUCCINTA PREZENTARE : cateva date autobiografice (de unde veniti, pe unde ati invatat sau lucrat (pentru MATURE STUDENTS) dar ce este mai relevant si ceea ce PUTETI DOVEDI CU ACTE / DIPLOME / CERTIFICATE DE CALIFICARE). Fiti cat mai concludenti si nu bateti campii (3-4 randuri). Continuati cu cateva trasaturi de caracter cum are fi “Ma consider o persoana motivata, adaptabila, cu o minte deschisa spre cunoastere etc”…Folositi expresii ca “friendly personality”, “positive approach”, “team player”, “open mind” “confident person” etc dar punteti amprenta pe calitate si nu pe cantitate! Evitati minciuna si exagerarile! Descrieti apoi intentiile si obiectivele pe care le aveti, mentionati de ce ati ales acea universitate, colegiu sau acel subiect (sunt si colegii la care puteri aplica pentru cursuri de “higher education” cum ar fi : NVQ Level 4, HND, HNC, FOUNDATION DEGREE) si chiar va recomand celor care nu sunteti fluenti in engleza (sa va faceti voua insiva o autoevaluare in acest sens!) si sa nu visati “cai verzi pe pereti” ca Oxford and Cambridge ca o luati in freza de nu va vedeti! Imi cer scuze ca incerc sa ma exprim “cat mai pe romaneste sau prea familiar” De fapt, fiecare isi cunoaste propria valoare sau capacitate, dar nu uitati ca orice student trebuie sa treaca si de un interviu!
La colegiu de obicei interviul se desfasoara face-to-face cu viitorul tutore, dar la unele universitati aveti placuta surpriza sa va treziti in fata unei comisii de 3-4 profesori care va bombardeaza cu intrebari, altii va dau sa completati formulare cu intrebari de tipul formularului UCAS. Colegiile ofera mai usor locurile, deci aveti mai multe sanse… DACA NU STAPANITI ENGLEZA PREA BINE va sfatuiesc cu mana pe inima sa aplicati la un AN DE FUNDATIE mai intai, la un colegiu sau universitate. Anul de fundatie este de fapt Level 0 (zero) al cursurilor universitare dupa care aveti intrare directa / garantata la orice universitate doriti dar si in functie de gradele care le obtineti, puteti visa chiar Oxford si Cambridge daca obtineti FIRST CLASS (13-14-15) la anul de fundatie si la universitate “notele” sunt de la 1 la 15, mai exact sunt calificative pe procente.
In concluzie PERSONAL STATEMENT sa nu depaseasca 20-25 randuri. Nu uitati sa incepeti cu “Dear Sir/Madam” si incheieati cu “Yours Truly” apoi semnati cu prenumele urmat de numele de familie. Ati putea incepe si direct cu “My name is…” si sa incheiati simplu cu numele. Daca va ajuta cineva sau o scrie in locul vostru, va sfatuiesc sa-o invatati apoi ca pe “Tatal Nostru” caci la interviu s-ar putea sa vi se puna intrebari din aceasta declaratie sau sa completati o alta asemenatoare, pe un formular aparte, cam “aceeasi Marie, cu alta palarie”…
REFERENCE
N-as putea spune care din cele doua (Declaratia Personala sau Referintele?) ar fi mai importanta…
Sa nu va treaca prin cap sa completati casuta de la Referinte cu cuvinte de genul “Sunt frumos, destept, elegant si harnic…” de sa va dea lacrimile cand vorbiti despre voi, fara sa aveti “PATALAMAUA LA MANA” la interviu, dovada clara de pe care ati copiat cuvant cu cuvant (SI NU CU COPY/PASTE!) Referintele trebuie “SA FIE CAT SE POATE DE REALE” si VERIFICABILE ! daca se poate sa poarte antetul institutiei de unde veniti, daca nu, macar numele, adresa de e-mail si nr. de telefon al persoanei care le-a eliberat. Daca sunteti la liceu referintele trebuie MUSAI obtinute de la director, diriginte sau un profesor (mai receptiv la o cafea/sampanie/whisky) eventual vi le faceti voi direct ei doar sa le semneze puteti trece eventual pe la secretariat cu o ciocolata sa cereti o stampila langa semnatura profesorului iar apoi le traduceti. Daca sunteti deja in Anglia referintele se obtin relativ usor cu multa linguseala, zambete si bezele de la actualul/fostul tutore sau sef (daca lucrati undeva).
V-as sfatui sa-i dati macar 3-4 zile de research inainte de-a va apuca de completat formularul UCAS. Priviti cu maxima atentie in jurul vostru, ce-nvart prietenii sau vecinii de-o duc mai bine decat altii?… Ce credeti ca fac ei si voi nu ati putea face? Ce-au facut ei ca sa ajunga unde sunt? Ce credeti ca ati putea face chiar mai bine decat ei? Tineti totusi cont si de talentele si aptitudinile pe care le aveti voi, de idealurile la care visati caci AICI si ACUM aproape TOTUL ESTE POSIBIL! Va dau imediat si informatiile legate de finante in postul urmator caci nu stiu daca mai am suficient spatiu aici…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
STUDENT FINANCE
Ma voi referi la principalele categorii de studenti : TINERI si MATURI; CEI TINERI CARE VIN DIN ROMANIA (dar si cei CARE NU AU INCA 3 ANI de rezidenta in UK) iar momentan invata in UK la colegiu aplica direct la STUDENT FINANCE EUROPEAN TEAM.
CEICARE NU AU INCA 3 ANI de rezidenta in UK) dar momentan muncesc aici si se gandesc sa devina studenti, aplica direct la STUDENT FINANCE ENGLAND ca si MIGRANT WORKER !!
Acestia pot obtine imprumut legat de costul cursurilor “TUITION FEES” 3 ani de universitate sau pentru 4 ani (daca incepeti cu FOUNDATION DEGREE). In functie de veniturile familiei voastre (majoritatea romanilor se incadreaza!) la minimum 1.000 lire anual MAINTENANCE GRANT (bani nerambursabili) si la minim 1.000 lire anual BURSA de la universitate/colegiu (bani nerambursabili) Mai puteti aplica pentru finante direct la universitate / colegiu imediat dupa inceperea cursurilor la fondurile ALF (ADULT LEARNING FUNDS) de unde obtineti bani pentru transport (in functie de distanta sau mijloacele de transport pe care le folositi sa ajungeti la cursuri). Mi s-a parut extrem de amuzant cand la unii dintre colegi li s-au oferit biciclete noi-noute, cei care au refuzat bicicletele au obtinut un TRAVEL CARD, altora le-au fost oferite LAPTOP uri deoarece declarau ca nu au calculatoare acasa si stateau departe de univ./colegiu si nu aveau (cica) acces usor la facilitatile ICT oferite gratuit de libraria universitatii, altora le-au fost achitate chiria restanta sau chiar ratele la casa, facturile la gaz si electricitate, telefon, in functie de nevoile fiecaruia.
CEI CARE AU PESTE 3 ANI IN UK si care au muncit sau muncesc inca aici (dar mai ales cei/cele care nu muncesc) pot aplica direct la STUDENT FINANCE ENGLAND .
(AVETI GRIJA UNDE CAUTATI PE NET SA NU CADETI INTR-O CAPCANA A INREGISTRARII DIRECTE INAINTE SA VA INFORMATI, INAINTE SA STITI CU EXACTITATE CE VRETI) sa dati de intrebari la care nu stiti inca raspunsul !! HOTARATI-VA MAI INTAI CE VRETI SA FACETI ! Nu dati inca, copy/paste la linkul de mai jos sa cautati pagina pana nu cititi TOT ce v-am scris…
www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearnin...entFinance/DG_171622 If you take out a new Student Loan, or if you took out a student loan to fund a course that started in or after 1998, your repayments will be based on your income. You only start repaying your loan when you earn £15,000 a year.
Deci daca, daca ati terminat facultatea si nu va gasiti de lucru 2-3 ani nu platiti nimic. Daca va gasiti de lucru part-time si castigati 14.500 de lire pe an iar nu va taie nimeni capul!…Sunt care nu platesc nici dupa 10 ani ! Insa fie vorba intre noi cine se poate preta la asa ceva?? Imprumutul iti este acordat fara dobanda, deci, cat imprumuti tot atat rambursezi!! La un salariu de 2.000 lire/luna nu vei plati mai mult de 60-70 lire/luna. Deci il iei BAN-GRAMADA sa dai inapoi “cu taraita” cand `oi avea posibilitati!... Dupa ce termini cursurile guvernul o sa se faca luntre si punte sa-ti gaseasca de lucru ca de… ”interesu poarta fesu” ca sa-si vada si ei banii inapoi. Unde, oameni buni, mai gasiti atatea facilitati ca aici de ce sa fugiti si sa nu platiti??
CONTINUAM CU FACILITATILE CELOR CARE AU PESTE 3 ANI DE REZIDENTA IN UK SI MA ADRESEZ IN SPECIAL ACELOR “MATURE STUDENTS”
• Daca aveti copii pana la 5 ani care necesita supraveghere permanenta aveti dreptul la CHILD CARE ALLOWANCE………………………………..7.500 lire/ an
• Asta pe langa CHILD TAX CREDIT si CHILD BENEFITS
(care raman NEATINSE!)
• Daca aveti copii pana la 20 de ani care invata si ei la
Scoala sau colegiu PARENT LEARNING ALLOWANCE………….1.500 lire/an
• Daca aveti mama/tata, bunica/bunic dependenti de
Dvs, aveti dreptul la ADULT DEPENDANT GRANT……………….2.600 lire/an
• Daca si sotul si sotia sunt ambii studenti Consiliul de
Care apartineti va plateste chiria lunara si sunteti exempt
from council tax pe toata durata studentiei (aceleasi
facilitati se aplica si cuplurilor necasatorite care fac
dovada unei convietuiri de cel putin 3 ani impreuna) si
chiar valabil (va rog sa nu radeti!) ptr. cupluri homo/lesbi.
• Daca aplicati AWAY FROM HOME (locuiti in campus de
exemplu sau cu chirie in orasul unde se afla uni/colegiul)
alta localitate fata de care aveti rezidenta puteti obtine
un imprumut pana la 6.500 lire/an pentru chirie; cei care
aplica si locuiesc aproape de orasul cu uni/colegiu au drept
la un maximum MAINTENANCE LOAN intre 4.500 si ..……….. 5.100 lire/an
• MAINTENANCE GRANT pentru oricare categ. de studenti…… 2.900 lire/an
• Cei care folosesc tren/autobuz au dreptul la TRAVEL GRANT…………………..
functie de distanta si mijlocul de transport folosit (daca
folosesti masina personala primesti GRANT ptr.benzina)
Lista facilitatilor este mult mai lunga pentru persoanele cu diferite disabilitati…
Pe durata studentiei membrii familiei din Romania pot veni sa locuiasca cu dvs cu dreptul la munca fara restrictii, NUMAI CA va afecteaza oleak (mai mult) la beneficii… Dvs si sotia aveti drept de munca NUMAI CA mai pierdeti din housing benefits atat timp cat aveti venit … adica “money coming in…” sau income…
SUBLINIEZ : in cazul cuplurilor (sot/sotie sau concubini) parent learning allowance+adult dependant grant+loan+maintenance grant SUNT TOATE LA DUBLU adica :1.500 de caciula!!+2.600 de caciula s.a.m.d. Sincera sa fiu mie nu mi-a venit sa cred pana n-am primit banutii in cont (pot dovedi cu acte moderatorilor) ca informatiile de mai sus sunt reale. Va informez din omenie sa luati atitudine mai ales cei care va simtiti discriminati pe unde lucrati (STIU BINE PRIN CE TRECETI !!) Puneti burta pe carte(lol) si… “INVATATI, INVATATI SI IAR INVATATI…” (lol) “Hai sa dam mana cu mana …” sa le aratam noi tutuLor care se uita la noi ca la ultimii “rupti” ai Comunitatii Europene… Cu cat vom fi mai multi (DAR SI MAI DESTEPTI)…cu atat mai bine (zic io…)
Cei care ati ratat inceputul de an din Septembrie vedeti pe net ca aveti O GROAZA DE UNIVERSITATI/COLEGII cu cursuri care incep din Ianuarie 2010
Alte informatii utile : - orarul este de 10-12 ore/sapt (eu invat marti, mirec, joi)
- Pe 15 mai se termina anul scolar (cred ca asta stiti) si n-a mai avut nimeni traba cu noi pana pe 23 Septembrie
- De pe 15 mai pana pana pe 25 Septembrie aveti dreptul la job seeker allowance, daca da ghinionul sa va gasiti o munca usoara si temporara nu mai mult de 16 ore pe sapt! Nu va afecteaza nici beneficiile de la casa nici alea de “somaj” si nici taxe nu platiti ca nu-i de unde… dar am auzit ca unii sot/sotie au muncit full time cat a fost vara de lunga si n-a stiut nime`nik, treaba lor ca… ”cine poate…oase roade” acu`io nu va dau idei… ca sunteti destul de mari…
- Studentii maturi care nu aveti liceu si nici bacalaureat si nici calificari relevante CU TOT CURAJUL INAINTE!! Aplicati la un colegiu la un curs de FOUNDATION DEGREE!! Va duceti la colegiu sa vorbiti cu responsabilul / tutorele cursului pe care doriti sa-l urmati. La anul de fundatie la calculatoare nu-i nevoie de calificari sau cunostinte anterioare, va iau aia asa : “acesta este un mouse…iar acesta este un monitor…”
Marea mea rugaminte e sa nu mai fiti invidiosi, rautaciosi (macar noi intre noi sa nu ne mai mancam) ca de asta patim ce patim (de la altii) si asa cum v-am spus noi voua ce aveti de facut spuneti si voi mai departe acelor amarati care muncesc cu ziua sau cu 700-800 lire pe luna poate mai au si 1-2 copii si poate n-au nici acces la net sau nu au calculatoare! Au si ei aceleasi drepturi ca si voi! Sunt si ei poate la fel de capabili ca si voi… desi loviti de soarta si circumstante, va implor sa-i ajutati sa se regaseasca, incurajati-i si ajutati-i sa creada din nou in ei !
Sfatul meu este sa va hotarati dinainte ce vreti si apoi sa aplicati la UCAS. Eu cand am aplicat la UCAS aveam deja obtinute (si eu si sotul) “CONDITIONAL OFFER!” de la Universitate si deci, trecusem interviul. Va imbracati clasic si mai decent ca ospatarii ! Fiti entuziasti, zambitori si luminosi, de parca ati sti dinainte ca luati interviul. EVITATI RUSINEA, TIMIDITATEA DAR SI AROGANTA! Va duceti sa vorbiti cu tutorele sau Head Course Department cum s-o numi exact (c-am uitat!) si-o sa ma pomeniti toata viata! Pentru cursurile care incep in Ianuarie atat la colegii/universitati APLICATI DE ACUM CA DUREAZA!! Dupa ce obtineti oferta conditionala de La tutor cereti tot atunci de la receptie “Aplication Form for Student Finance”. Ca sa nu trimiteti actele in original, mergeti la consiliul de care apartineti sa cereti appointment cu un functionar de la “Student Service” sa va verifice actele pe care vi le-ati tras la xerox / imprimanta (preferabil color) sa scutiti timpul functionarilor dar si pe-al dvs. O faceti pe naivii ca habar nu aveti ce trebuie de facut (si daca nu cumva v-ar mai trebui ceva la dosar…) dar le inventati “un motiv cat mai pertinent” ca nu puteti trimite Pasaportul in original si ca aia de la Student Finance v-au trimis la Consiuliu sa va apostileze (gratuit bineinteles) actele o persoana oficiala “conform cu originalul”. Mai puteti apostila actele (tot gratuit) la o Circumscriptie de Politie. Unii sunt foarte amabili dar mai sunt si obligati sa-i ajute pe cei nestiutori sau putin dezorientati.
Ne vedem la UNI…restul mai puneti mana sa aflati si singuri…nu mai ask for mura-n gura ca la interviu voi va prezentati si nu noi…GOOD LUCK!!
|
|
|
|
|
|
|
Re:Aplicatia UCAS, mediile din liceu si capacitate 11 Months ago
|
|
|
Draga ellaws
De apreciat efortul pe care l-ai depus scriind aceste lucruri, insa as vrea sa astrag atentia ca oferi niste informatii extrem de eronate in anumite domenii.
In primul rand abordarea generala : "si sa nu visati “cai verzi pe pereti” ca Oxford and Cambridge ca o luati in freza de nu va vedeti!" - ori nu am inteles eu bine, ori tu spui aici ca Oxbridge ar fi ceva asa imposibil de atins..nu e :)
La Personal Statement insa sunt niste chestii foarte obiective.
In primul rand personal statement e un statement NU o scrisoare. Ar trebui sa se numeasca ESSAY, insa cuvantul statement implica ceva mai mult focus decat un essay. Deci IN NICI UN CAZ nu trebuie inceput cu Dear Sir/Madam, sau terminat cu yours faithfully sau ceva de genul asta, cred ca e una din cele MAI MARI greseli pe care le poate face cineva intr-un personal statement. Nu trimiti o scrisoare, scrii o chestie intr-un context academic si pariez ca o arunca direct la gunoi daca vad un inceput de genu dear sir/madam.
A doua chestie. Nu trebe sa spui chestii de genu am facut x y z etc, ci sa pui accentul pe cum te-au ajutat chestiile alea sau orientat catre cursul pe care l-ai ales. Degeaba am 1000 de olimpiade daca nu am o minte deschisa si nu vad cum mi-au dezvoltat interesul sau alte aspecte.
3rd. "In concluzie PERSONAL STATEMENT sa nu depaseasca 20-25 randuri" - pe asta de unde ai scos-o? Personal statement se completeaza online, si ai o limita de 4000 de caractere (including spaces) si 47 de randuri, deci 20-25 pare un numar foarte random. Daca era asa in trecut, s-au schimbat lucrurile :)
4th. Referintele trebuie sa vi le dea un profesor, insa in Romania e greu si probabil o sa fiti pusi sa le scrieti singuri. Trebuie sa fie niste calitati obiective, insa aici nu pot sa ajut ca nu am habar.
La personal statement, ce cauta ei este POTENTIAL. Orice insittutie academica o sa aprecieze un PS care este 2/3 academic si 1/3 restu. Cel mai important e sa spui de ce vrei sa studiezi cursul ala, ce experiente te-au facut sa vrei sa il studiezi, ce experiente/work experience ai care te-au ajutat sa intelegi mai bine ce presupune, ce ambitii ai si de unde provin, insa totul trebuie sa se lege de cursul la care aplici. Orice activitate de genu sport trebe sa fi ajutat la alegerea cursului sau la imbunatatirea ta personala pentru cursul ala, de ex team-work invatat in fotbal/baschet etc.
NU repetati in personal statement ceva ce poate sa fie identificat din celelalte acte trimise. Nu trebe sa spui am crescut in locu X, am fost la scoala X si am luat notele X, pt ca ei o sa stie lucrurile astea din restul aplicatiei. Doar in cazul in care unul din aceste aspecte este EXTREM de semnificativ merita sa fie repetat :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DRAGI ROMANI,
Mesajul meu catre voi a fost acela de a VA INCURAJA SA INVATATI macar 2-3 ani de-acum incolo pana trece criza (aceasta fiind o posibilitate mai comoda de-a astepta sa treaca recesia dar si o oportunitate de-a investi in voi insiva, in cariera voastra) M-am referit la mai multe categorii de studenti printre care DOAR PE CEI CARE NU STAPANESC BINE ENGLEZA doream sa-i previn sa nu ceara de la dansii mai mult decat pot da…sustinand cu alte cuvinte idea cuiva ca “invatamantul universitar in UK nu se limiteaza doar la cele doua celebre universitati”
Nu-i asa c-ati fi luat-o ca pe o lauda (pe care acum o consider oportuna!) sa va fi spus ca sotul meu este englex (calificat profesor de matematica) care a lucrat cativa ani in sistemul de invatamant englezesc? Iar apoi s-a calificat (pana la un anume nivel in accounting) bransa in care la indemnul meu acum isi continua studiile. Cat despre mine (ceea ce iar ar fi fost inoportun sa va spun) ca inainte de-a veni in Anglia am acumulat o experienta de 15 ani in domeniul administratiei publice in RO si avand accces mai usor la unele informatii am urmat un curs de specializare la locul de munca (cei care ati lucrat in Aministratia Publica in trecut stiti bine la ce ma refer) studii in urma carora m-am ales cu o calificare de “consultant in afaceri si management” meserie pe care n-am putut s-o practic aici dat fiind faptul ca (cica) “nu am uk experience“ insa studiile mi-au fost echivalate aici cu un HNC. Asa ca am fost nevoita sa mai accept si slujbe “de tot felul” printre care una temporara de “data entry” la un colegiu, ocazie cu care am mai tras cu ochiul la ce se intampla in jur, la cum se intocmeste un Personal Statement (mi-au trecut prin mana cam cateva zeci) si radeam impreuna cu receptionistele de unii care dupa de umpleau 47 de randuri in Personal Statement cand ajungeau la colegiu abia daca balbaiau 5 randuri despre ei) cam ce continut trebuie sa aiba referintele (tinerilor aplicanti) Dar (stupoare!) am vazut si ce STUDII NU AVEAU cei (maturi) care aplicau pentru higher education, fapt pentru care m-am decis sa-i incurajez PE AI MEI “maturi conationali” cu sau fara calificari, cu sau fara diplome, cu sau fara experienta… Nu ma consider o “atotstiutoare” v-am pus la dispozitie doar informatiile de care dispun eu, asa cum si moderatorii va invita pe toti CARE MAI STITI SI ALTCEVA…” mai multe sau mai exacte…YOU`RE WELCOME!Cat despre finante eu v-am spus doar SUMELE MINIME (CU APROXIMATIE) lasandu-va voua surpriza de-a constata (SI V-AM INVITAT SA VA MAI INFORMATI SI SINGURI) ca de fapt sumele sunt mai mari si mai mult decat suficiente pentru UN TRAI DECENT mai ales cand va uniti un EL cu o EA, mai ales cand el sau ea au 1-2 copii pe care ii pot aduce sa locuiasca cu ei, eventual o mamica sau bunica la casa omului in anumite circumstante…CHIAR NU STRICA!...
Cat despre originea noastra nu are rost sa facem complexe de inferioritate mai ales ca acum din ce in ce mai multi englezi incep sa faca diferenta intre romani si rromi.`Om fi noi romanii mai saraci DAR NU PROSTI ! Desi, esre adevarat ca “MARE e gradina lui Dumnezeu si multi “OAMENI DE BINE” mai sar gardul (chiar si pe acesti site) un fel de gica-contra care daca nu-i baga nimeni in seama se baga ei singuri…NU VA LASATI DESCURAJATI DE ACESTIA !
Inca o data MULT CURAJ si SUCCES!
|
|
|
|
|
|
|